Κομοτηνή:Αλληλεγγύη στην κρυπτογράφηση

17:22 21/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

“Easier for those in Power to Keep an eye on us” τονίζει η Δανέζα δημοσιογράφος Freya Wedendorg μιλώντας για την ψηφιακή αυτοπροστασία για ερευνητές δημοσιογράφους στο Εργαστήριο για την Ερευνητική Δημοσιογραφία και τη Δυσφήμηση διά του Τύπου που διοργανώθηκε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου (ECPMF), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), με την υποστήριξη της ΕΣΗΕΜ-Θ. Παράλληλα, σημειώνει πως οι αποκαλύψεις

του Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν έχουν αποδείξει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο για τους δημοσιογράφους να ελέγξουν τους κρατούντες.

Οι δημοσιογράφοι δεν προστατεύονται από τις παρακολουθήσεις
Σύμφωνα με την κα Freya Wedendorg οι δημοσιογράφοι δεν προστατεύονται από τις παρακολουθήσεις. Αντιθέτως, ολοένα και πιο εύκολα παρακολουθούνται. Έτσι, η ψηφιακή αυτοπροστασία κρίνεται απαραίτητη. Μια αυτοπροστασία που δεν εστιάζει στα εργαλεία, καθώς αυτά αλλάζουν, αλλά στο να γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι πώς λειτουργεί. Απαραίτητο εργαλείο η κρυπτογράφηση των email, αλλά και η κατανόηση της παρακολούθησης. «Οι εθνικές μυστικές υπηρεσίες δεν επιτρέπεται να κατασκοπεύουν τους πολίτες τους. Ωστόσο, αυτό γίνεται καθώς συνεργάζονται μεταξύ τους.» δηλώνει η κα Freya Wedendorg σημειώνοντας πως «όλα όσα κάνουμε στο Διαδίκτυο είναι ανοικτή επιστολή, πρέπει να κρυπτογραφούνται.» Κάθε μέρα περισσότερες από 15 δισεκατομμύρια ανταλλαγές δεδομένων τίθενται σε παρακολούθηση. Απαραίτητη κρίνεται για τον δημοσιογράφο η σωστή εκτίμηση της παρακολούθησης και του κινδύνου.

Ερωτήματα όπως: Τι θέλω να προστατέψω; Από ποιόν θέλω να το προστατέψω και τι δυνατότητα παρακολούθησης έχει; Είναι τα πρώτα «βήματα» που πρέπει να ακολουθήσει ο δημοσιογράφος. Όσον αφορά στα εργαλεία; Η κα Freya Wedendorg σημειώνει όπως υπάρχουν τέσσερις τύποι: 1ο Προστασία του εξοπλισμού, 2ο FDE, πλήρης κρυπτογράφηση του δίσκου, 3ο Προστασία της επικοινωνίας, 4ο κρυπτογράφηση απ’ άκρον εις άκρον. «Αν όλοι κρυπτογραφούν τα πάντα, ανά πάσα στιγμή, τότε θα παίρναμε ελάχιστα email » τονίζει εξηγώντας ότι το σημαντικό είναι να μην κρυπτογραφούμε μόνο ευαίσθητα email γιατί τότε γινόμαστε στόχος.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών, οι Χάκερ (Hacker) και οι ανταγωνιστές είναι λίγοι μόνο από τους «κινδύνους» από τους οποίους οι δημοσιογράφοι οφείλουν να προστατεύονται, γι αυτό κι όπως επισημαίνει καλό είναι να ξεκινούν την κρυπτογράφηση πριν έχουν ανάγκη προστασίας. Με την σημείωση πάντα πως η μεγαλύτερη απειλή στην ασφάλεια μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. «Δεν πρέπει να είμαστε απρόσεκτοι». Κι νομίζει κάποιος ότι η αλληλεγγύη είναι ξένη λέξη στην προσπάθεια προστασίας της έρευνας στο διαδίκτυο, κάνει λάθος, καθώς Solidarity & Engryption πάνε αρκετά συχνά μαζί. «Πολλοί χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση για να προστατευτούν αυτοί που χρειάζονται πραγματικά τα συστήματα στη δουλειά τους».
Φώτο: Freya Wedendorg Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα