Κομοτηνή: Το Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας Νεάπολις στην Μαρώνεια

12:51 22/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Γκάιντα, καβάλι, τραγούδι κι ακορντεόν. Χορό και γεύσεις. Ιστορίες και «μασάλια» της Θράκης. Όλα τα είχε η 2η συνάντηση του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής με το Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας Νεάπολις απο την Καβάλα που φιλοξενήθηκε στη Μαρώνεια της Ροδόπης. Είχε προηγηθεί τον Ιούνιο η συμμετοχή του ΠΟΞ στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ της Καβάλας.

Δημήτρης
Ζωγράφος,Ανέστης Ποιμενίδης και Βασίλης Ευστρατίου

Η επίσκεψη στη Ροδόπη ξεκίνησε με ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, από την υπεύθυνη του Μουσείου, την κα Σουλτάνα Πολιτσάκη Παπαδημητρίου. Μια ξενάγηση που εντυπωσίασε τα μέλη του Κέντρου, κάτι που έσπευσαν να δηλώσουν στο τέλος συγχαίροντας την συνταξιούχο δασκάλα «ξεναγό» τους.

Το Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας Νεάπολις που εδρεύει στην Καβάλα ιδρύθηκε το 1995. Τα περίπου εξήντα μέλη του Συλλόγου ασχολούνται με τον χορό, την αγιογραφία και τη ζωγραφική. Σύμφωνα με τον Βασίλη Ευστρατίου, πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας Νεάπολις, γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ο πλούτος της παράδοσης από όλη την Ελλάδα με τη λειτουργία παιδικού Τμήματος, αλλά και Τμήμα ενηλίκων. Τα μέλη του Συλλόγου διδάσκονται χορούς από τον Δημήτρη Φωτογράφο και την Έλσα Καζαντζίδου.

Η Χρύσα Δουλάκη συζητά με μέλη της Νεάπολις…

«Δεκαπέντε χρόνια στους χορευτικούς συλλόγου βλέπω να σημειώνεται στροφή στην παράδοση» δηλώνει ο κ. Ευστρατίου με καταγωγή ο ίδιος από την Μαρώνεια. Στόχος του Κέντρου, όπως λέει, «Να κάνουμε κι άλλο κόσμο να αγαπήσει την παράδοση. Όποιος γνωρίζει κι αγαπά την παράδοση προχωρά πιο βέβαια στο μέλλον του».
Φώτο: Η κα Σουλτάνα Πολιτσάκη και μέλη της Νεάπολις στο Μουσείο του ΠΟΞ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα