Κομοτηνή: Το 70% των επαγγελματιών χρωστούν στο δημόσιο

15:20 12/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

350.000 είναι οι οφειλέτες στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με στοιχεία του Γραμματέα της ΓΕΣΕΒΕ, του κ. Κουράση. Πρόκειται, όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, για επαγγελματίες, βιοτέχνες κι εμπόρους. Άνθρωποι οι οποίοι κινδυνεύουν με κατάσχεση όχι μόνο των όποιων λογαριασμών τους, αλλά και των περιουσιακών τους στοιχείων. 35.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο το 2016. Σήμερα σε σχέση με το 2009 λειτουργούν 250.000 λιγότερες επιχειρήσεις. Οι χειρότερες χρονιές ήταν το 2012 και το 2013. Το 2012 έβαλαν λουκέτο 70.000 επιχειρήσεις και το 2013

60.000.

«Επτά χρόνια τώρα είμαστε μια κατηγορία μόνοι μας» δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών κι Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης, ο κ. Ανέστης Βαφειάδης μιλώντας για τους ελεύθερους επαγγελματίες μην κρύβοντας τον προβληματισμό του για την κατήφεια που επικρατεί στο χώρο. Σταγόνα της απογοήτευσης αποτελεί η μη δημιουργία «ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού» για τις επιχειρήσεις. Με την δημιουργία ενός τέτοιου λογαριασμού θα πληρώνονταν μισθοδοσία, προμηθευτές, εισφορές, χωρίς σε αυτόν να μπορεί να παρέμβει το Δημόσιο «τραβώντας» κεφάλαια για προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης.

Ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός τώρα
Σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη είναι άμεση η ανάγκη θεσμοθέτησης ενός τέτοιου λογαριασμού. «Ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός είναι ένα εργαλείο. Η αγορά «βυθίζεται» κάθε μέρα. Το 70% των επαγγελματιών χρωστούν σε εφορίες, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα να δεσμεύονται οι λογαριασμοί τους. Αδυνατούν έτσι οι επιχειρήσεις να καταβάλουν τις οφειλές τους και να λειτουργήσουν, να δημιουργήσουν, να ζήσουν» δηλώνει προβλέποντας παράλληλα ότι το αποτέλεσμα της μη δημιουργίας του «ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού» θα είναι περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία.


Οι προμήθειες των τραπεζών καίνε το πλαστικό χρήμα

Όσον αφορά στο μέτρο της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (από πιστωτικές κάρτες, μέχρι χρεωστικές) ως εργαλείου πάταξης της φοροδιαφυγής φαίνεται πως «σκαλώνει» στις υψηλές προμήθειες των τραπεζών. «Είμαστε υπέρ του πλαστικού χρήματος αλλά με τις συνθήκες που επικρατούν στην ΕΕ δεν μπορεί να είμαστε πάντα εμείς οι διαφορετικοί. Οι προμήθειες των Τραπεζών είναι ληστρικές, 1 έως 2,5% σε ορισμένες κάρτες φτάνουν και το 3%. Η ευρωπαϊκή οδηγία λέει 0,2 και 0,3% σε χρεωστικές και πιστωτικές αντίστοιχα». Προβλέπουν δε ότι η υψηλή προμήθεια θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του τελικού προϊόντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα