Κομοτηνή: Τίμησαν την Αγία Καλλίστη

20:39 1/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ἀθλητῶν αἱ χορείαι, δεῦτε συνδράμετε καὶ τεσσαράκοντα κόρας μετὰ Ἀμμοὺν εὐσεβοῦς μεγαλύνατε, λαμπρῶς πανηγυρίζουσι ὅτι ἐνήθλησαν στερρῶς τῇ ἀσκήσει ἐν Χριστῷ, ῥωσθεῖσαι καὶ λαμπρυνθῆσαι πρεσβεύουσαι τῷ Κυρίῳ, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.» Αυτό το απολυτίκιο ψάλετε σήμερα, ημέρα κατά την οποία τιμούνται οι Αγίες Τεσσαράκοντα Παρθένες και Ασκήτριες, ανάμεσά τους και η Καλλίστη. Την Αγία Καλλίστη τίμησαν με εσπερινό κι αρτοκλασία και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Νέας Καλλίστης.

Η ιστορία εύρεσης της ιερής εικόνας με την Αγία Καλλίστη

έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς, όπως σημειώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η χοροδιδάσκαλος του χορευτικού του Συλλόγου Γυναικών της Νέας Καλλίστης, η κυρία Μαρία Ουρεϊλίδου είναι κειμήλιο που το έφεραν οι πρόσφυγες από την Πατρίδα. Για πολλά χρόνια παρέμεινε λησμονημένη μέχρι που την εικόνα την βρήκε και πάλι στην αποθηκούλα του Ναού του Αγίου Δημητρίου η Πρεσβυτέρα. Έτσι, προς τιμή της ανεγέρθηκε ναΐσκος της Αγίας Καλλίστης, στον περίβολο του κτιρίου της τοπικής Κοινότητας Νέας Καλλίστης.

Βαθιά επιθυμία των κατοίκων η ανέγερση του ναϊσκου
«Το εκκλησάκι ήταν βαθιά επιθυμία των κατοίκων να γίνει, προκειμένου να τιμάται η Αγία Καλλίστη, η οποία είναι μία από τις σαράντα παρθένες που μαρτύρησαν για την Ορθόδοξη πίστη και εορτάζονται κάθε πρώτη του Σεπτέμβρη.» δηλώνει η κυρία Ουρεϊλίδου και βλέπει ικανοποιημένη την παραμονή της εορτής το χωριό να ζωντανεύει με γλέντι, χορό, ποτό και τραγούδι με παραδοσιακή ορχήστρα από την Ορεστιάδα.

Στολές φτιαγμένες με μεράκι
Νυμφιάτικος και παραδένιος κεφαλόδεσμος, απλές και επίσημες στολές, γυναίκες, παιδιά, ενήλικες χόρεψαν χορούς από τους Μεταξάδες, που ξεχωρίζουν για τη ζωντάνια τους. Με φορεσιές που εντυπωσιάζουν για το κέντημά τους και τα πολλά στολίδια εμπλουτίστηκε ο Σύλλογος. Πιο συγκεκριμένα είκοσι καινούργιες στολές των Μεταξάδων, κοντά στις παλιές της Ανατολικής Θράκης, βελτιώνουν προς το καλύτερο την εικόνα του χορευτικού δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους να χορέψουν. Υπηρέτης της παράδοσης τριάντα χρόνων η κυρία Ουρεϊλίδου γνωρίζει καλά την ομορφιά του χώρου που αντέχει στο διάβα των χρόνων και ενώνει τους ανθρώπους.
Φώτο: Μέλη του χορευτικού με την χοροδιδάσκαλα τους Κείμενο -Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα