Κομοτηνή: Τα ξεχασμένα «ζαγοροχώρια» της Ροδόπης

08:19 22/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Περνούν αργά οι μέρες στην ορεινή Μυρτίσκη. Στα ψηλά της Οργάνης ο Χειμώνας μοιάζει να στέκεται κι εκείνοι, οι ορεσίβιοι κάτοικοι, να «συνομιλούν» μαζί του. Ένας ψίθυρος υπομονής τα λόγια τους. Τα προβλήματα δεν λείπουν καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Όμως οι μέρες του Χειμώνα είναι πιο δύσκολες, ειδικά όταν χιονίζει.

Με το χιόνι να αγγίζει το μισό μέτρο, με τον υδράργυρο να κατρακυλά, με τον παγετό να «νεκρώνει» τα πάντα η Μυρτίσκη καλωσορίζει τον επισκέπτη. Κτηνοτρόφοι, καπνοκαλλιεργητές και πατατοπαραγωγοί οι κάτοικοι εξασφαλίζουν με δυσκολία τα προς το ζην. «Φέτος δεν έβρεξε και

η παραγωγή ήταν μειωμένη» δηλώνει ο κ. Χαλήλ, κάτοικος στη Μυρτίσκη περιμένει κι εκείνος, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι, να γίνουν στην περιοχή οι ταμιευτήρες, που τάζουν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί στις επισκέψεις τους. Όπως, επίσης, σημειώνει, οι πατάτες της περιοχής, μοναδικής ποιότητας, θα μπορούσαν με λίγη προβολή και καλύτερη οργάνωση των παραγωγών να πετύχουν καλύτερη τιμή πώλησης ενισχύοντας το εισόδημα των κατοίκων.

Μυρτίσκη, Κέχρος, Χλόη, Δαρμένη, Ραγάδα, Εσοχή, Νυμφαία, Άνω Βυρσίνη, Οργάνη, Κάτω Δροσίνη και άλλοι μικροί οικισμοί της ορεινής περιοχής που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν τα «Ζαγοροχώρια» της Ροδόπης, αν κάποιο συνολικό σχέδιο ανάπτυξης τους εκπονούνταν κι υλοποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια από τους υπευθύνους δίνοντας πνοή στον τόπο. Ορεινοί οικισμοί που θα μπορούσαν να έλξουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, αν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές πρόσβασης και φιλοξενίας τους. Επειδή, όμως, τίποτα δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση αρκετοί ορεσίβιοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους κατεβαίνοντας στις πόλεις ή μεταναστεύοντας στον εξωτερικό. «Τα θερμοκήπια που λείπουν από τα χωριά μας, τα βρίσκουν στην Ολλανδία κι εργάζονται εκεί για ένα μεροκάματο» λέει ο κ. Χαλήλ κι επιστρέφει στην παρέα του καφενείου.

Το άσπρο του χιονιού καλύπτει τα πάντα, τους στενούς δρόμους, τα χαμηλά σπίτια, τη γη, τα ποιμνιοστάσια. Ένας κτηνοτρόφος με το χόρτο στην πλάτη του κατευθύνεται στο δικό του κοπάδι και μετά ξανά πάλι το χιόνι και η απόλυτη ησυχία συντροφεύουν την Μυρτίσκη.
Φώτο:K.Χουβαρδάς

Keywords
Τυχαία Θέματα