Κομοτηνή: Συντροφιά με ένα σκύλο

16:32 30/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Είναι καλή ιδέα να γίνει μια περισυλλογή των αδέσποτων από κάποιον υπεύθυνο, όπως έμαθα ότι θα κάνει ο Δήμος Κομοτηνής» δηλώνει ο Βασίλης Πετρίδης, φιλόζωος και ο ίδιος ιδιοκτήτης μιας συμπαθέστατης σκυλίτσας προσθέτοντας πως «θα έπρεπε από την αρχή, όμως, να μην υπάρχουν αδέσποτα».

Ο Βασίλης Πετρίδης κάθε μέρα βγάζει βόλτα την τετράποδη συντροφιά του. Βλέπει μικρά παιδιά να χαίρονται στην εμφάνισή της. «Είναι σημαντικό τα παιδιά να ενημερώνονται σωστά για τις ευθύνες που συνοδεύουν την απόκτηση ενός κατοικίδιου. Η επιλογή των γονιών για να μπει ένα κατοικίδιο στο σπίτι,

θα μπορούσε να ξεκινήσει με κάτι πολύ πιο μικρό, όχι κατευθείαν με έναν σκύλο.» Όπως σημειώνει ο κος Πετρίδης από την ανευθυνότητα προκύπτουν τα αδέσποτα. «Η «λύση» να το πετάξω κάπου ή να το αφήσω ή να το πάω 10 χιλιόμετρα μακριά και να το παρατήσω δημιουργεί όλο αυτό που γίνεται. Δεν ξέρει κανένας ότι οποιοδήποτε θηλαστικό, ο σκύλος για παράδειγμα, βγάζει από 5 έως και 8 κουτάβια; Πώς γίνεται να θες να τεκνοποιήσει το ζωντανό σου και να μη ξέρεις αυτά τα 5 κουτάβια το λιγότερο πού θα τα δώσεις;»

Κάθε μέρα βόλτα

Η δουλειά του ξεκινάει στις 3 το μεσημέρι, οπότε ξέρει ότι στις 2 ο,τι και να γίνει πρέπει να είναι σπίτι, για να μπορούν να βγούνε παρέα. «Το προγραμματίζεις και μετά γίνεται ρουτίνα. Αν δεν έχεις σταθερό ωράριο, θα πρέπει να ξέρεις ότι κάποιος άλλος θα αναλάβει αυτή την ευθύνη. Κάθε μέρα πάμε βόλτα. Δεν θα πω ότι είμαι ο καλός και βγάζω 2 ή 3 φορές την ημέρα το σκυλί μου, αλλά μία φορά την ημέρα θα πρέπει να το βγάζεις, αλλιώς για ποιον λόγο το πήρες; Διαφορετικά είναι μια φυλακή. Μπορεί να έχεις όλες τις λιχουδιές του κόσμου μέσα στο σπίτι, αλλά δεν είναι μόνο το φαγητό. Ισχύει το ίδιο πράγμα με τον άνθρωπο, χρειάζεται την κοινωνικοποίηση».

Πρόβλημα και η έλλειψη ελέγχων
Συνειδητοποιημένος ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου ο Βασίλης πιστεύει ότι προβλήματα στη χώρα μας δημιουργεί και η ανομία. «Ποτέ δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος για το αν έχει ο σκύλος τσιπάκι ή αν έχουν γίνει τα εμβόλια και ούτε πρόκειται να γίνει έλεγχος. Ο έλεγχος πρέπει να γίνει πριν την αγορά, όχι μετά την αγορά ή την απόκτηση. Αυτή τη στιγμή μπορώ να πάω στον οποιονδήποτε και να αγοράσω ή να πάρω δωρεάν. Έλεγχος μηδέν.»


Το κόστος φροντίδας

Όσον αφορά στα έξοδα για την φροντίδα, μηνιαίως η τροφή του βγαίνει γύρω στα 20 ευρώ. Για μια επίσκεψη στο γιατρό πληρώνει 20-30 ευρώ. «Συνήθως τα σκυλιά δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, αν δεν έχουν κάποιο πρόβλημα. Μετά εξαρτάται από το πόσο καλλωπισμό θέλεις να κάνεις στον σκύλο σου. Εγώ τον κάνω μόνος μου. Τα εμβόλια του, που είναι μια φορά τον χρόνο, νομίζω κοστίζουν ή 8 ή 18 ευρώ. Ίσως κάποια αμπούλα τους καλοκαιρινούς μήνες για τα τσιμπούρια, για τα κουνούπια.»

Ανεκτίμητη συντροφιά
Εκείνο που αποκομίζει ο ίδιος από αυτή τη σχέση είναι μοναδικό! «Η συντροφιά του είναι ανεκτίμητη!» δηλώνει κι εξηγεί «Το σκυλί μια ζωή περιμένει το αφεντικό του, μια ζωή θα είναι στην πόρτα, μια ζωή θα περιμένει να το βγάλεις. Είναι άλλη η σχέση που έχει ένα αφεντικό με τον σκύλο του. Δεν ζητάει πολλά. Ζητάει μόνο μια βόλτα και ένα χάδι και δίνει πάρα πάρα πολλά. Είναι ανεκτίμητη η αξία του. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο θα παρατούσε κάποιος ένα σκυλί».
Φώτο: Ο Βασίλης Πετρίδης με την αγαπημένη του σκυλίτσα Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα