Κομοτηνή: Στο στόχαστρο οι μικροπωλητές

22:24 22/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αντιμέτωποι με την εφαρμογή του νόμου, αλλά και την «υπερευαισθησία» των Αρχών βρίσκονται Ρομά μικροπωλητές του Δροσερού Ξάνθης . Ένας μετά τον άλλον λαμβάνουν Κλητήριο θέσπισμα (έγγραφο με το οποίο καλείται κάποιος να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο ως Κατηγορούμενος) από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου ερχόμενοι αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη. Κοινή συνισταμένη όλων: ασκούσαν υπαίθρια δραστηριότητα εμπορίου χωρίς άδεια. Τι πουλούσαν οι ατυχείς μικροπωλητές; πλαστικές σφυρίχτρες, λουλούδια, γυαλιά ηλίου και καπέλα.

Πιο συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε τον Αύγουστο του 2015

στο Λαγανά Ζακύνθου βεβαιώθηκαν μια σειρά από παραβάσεις εις βάρος των μικροπωλητών που βρέθηκαν στο νησί με την προσδοκία ότι λόγω της τουριστικής κίνησης θα εξασφάλιζαν κι εκείνοι ένα καλό μεροκάματο από τις πωλήσεις: «κατελήφθη να έχει θέσει προς πώληση (υπαίθριο εμπόριο) 45 τεμάχια πλαστικές σφυρίχτρες και 11 ψάθινα καπέλα στερούμενος τη σχετική άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου», «κατελήφθη να διαθέτει προς πώληση 37 λουλούδια στερούμενη της σχετικής άδειας άσκησης υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας», «κατελήφθη να έχει θέσει προς πώληση 22 καπέλα, 8 σφυριχτές (κουκλάκια), 6 ζευγάρια γυαλιά ηλίου και 50 σφυρίχτρες», «κατελήφθησαν να έχουν θέσει προς πώληση 111 λουλούδια». Όπως οι ίδιοι οι μικροπωλητές δηλώνουν η ενασχόληση τους γίνεται καθαρά για λόγους επιβίωσης. Το δε κόστος της έκδοσης άδειας μικροπωλητή είναι για τους ίδιους πολύ ακριβό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μικροπωλητές που βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών είναι από το Δροσερό της Ξάνθης, ένας υποβαθμισμένος οικισμός με τους κατοίκους του να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Το μέγεθος των προβλημάτων και η απόγνωση των κατοίκων είναι τέτοια που φαντάζει τουλάχιστον αδιανόητη η τακτική των ελεγκτικών Αρχών να εξαντλούν την αυστηρότητά τους στη δική τους «παράνομη» δράση, που γίνεται καθαρά, όπως οι ίδιοι τονίζουν, για λόγους επιβίωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα