Κομοτηνή: Στο δρόμο βγαίνουν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας

06:59 16/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δίνουν το ραντεβού τους αύριο στις έντεκα και μισή, στο κτήριο της περιφέρειας στην Κομοτηνή. Θα είναι εκεί όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιφέρειας Αν. Μ. θράκης. Η χρονιά που άφησαν πίσω τους ήταν πολύ πολύ δύσκολη. Δυσμενείς καιρικές συνθήκες, απώλειες ζωικού κεφαλαίου, που ποτέ δεν αποζημειώθηκαν. Δυσβάστακτο οικονομικά σιτηρέσιο, λόγω του πολυήμερου εγκλεισμού των κοπαδιών τους στις στάνες.

«Ζητάμε αποζημειώσεις, αλλά όπως φαίνεται δεν θα πληρωθούμε» δηλώνει

ο κ. Γιώργος Μάντζαρης, αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης και σπεύδει να εκφράσει την ικανοποίηση του για το νέο Νόμο που θα προστατεύει το ελληνικό γάλα και το κρέας ελληνικής παραγωγής ζητώντας παράλληλα να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αλλιώς ο νόμος, όπως λέει, θα μείνει στα χαρτιά.
«Ευλογιά, καταρροϊκός, βοσκοτόπια, εμείς χάσαμε πολλά λεφτά. Χρήματα τα οποία θα έπεφταν στην αγορά και δεν έπεσαν.» δηλώνει ο κύριος Μάντζαρης αδυνατώντας όπως λέει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του στην Εφορεία και να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του, παρά την σκληρή πολύωρη, καθημερινή δουλειά. «Θα είναι μια πολύ καλή χειρονομία της κυβέρνησης, αν αποδεσμεύσει τους λογαριασμούς και μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να εισπράξουν το σύνολο των επιδοτήσεων» δηλώνει.

Κάλεσμα συμμετοχής προς όλους
«Καλώ όχι μόνο όλους τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, αλλά και όλη την τοπική κοινωνία. Όλους τους επαγγελματίες. Όποιος μπορεί να μας βοηθήσει, ας έρθει να μας συμπαρασταθεί στον αγώνα μας» δηλώνει ο κύριος Σαϊτ Νεντίμ, γραμματέας του Συλλόγου, από την ίδρυση του ακόμη. Σημειώνει κι εκείνος πως πολλά χρήματα χάνονται για τους κτηνοτρόφους από την κατάσταση που επικρατεί στα βοσκοτόπια, αλλά και από τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους. «Βλέπω τους πολιτικούς της Περιφέρειας Αν. Μ.Θράκης να μην κινούνται για να επιλύσουν τα προβλήματα των κτηνοτρόφων κι αυτό είναι κρίμα» δηλώνει με απογοήτευση τονίζοντας πως δεν έχουν κληθεί ακόμη να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουν, με σκοπό να βρουν λύσεις.»

«Τους κτηνοτρόφους τους έχουν δευτέρας κατηγορίας πολίτες » σπεύδει να προσθέσει ο κύριος Μάντζαρης τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική η στήριξη των τοπικών τυροκομείων και οι προπληρωμές που κάνουν παίρνοντας το γάλα. « Έτσι κρατιέται η κτηνοτροφία, με εμπιστοσύνη. Δίνουμε το λόγο μας, δίνουμε τα χέρια και συνεχίζουμε, παλεύοντας μόνοι.» καταλήγει ο έμπειρος κτηνοτρόφος.
Φώτο: Σαϊτ Νεντίμ – Γιώργος Μάντζαρης Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα