Κομοτηνή: Στα βήματα του Φειδιππίδη

08:02 7/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τρέχουν στα χνάρια του ημεροδρόμου Φειδιππίδη. Εκείνος, μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα με τη λέξη «νενικήκαμεν». Εκείνοι, οι σύγχρονοι μαραθωνοδρόμοι της Κομοτηνής, εκτός από τον Μαραθώνιο της Αθήνας τρέχουν και σε Μαραθώνιους σε όλη την Ευρώπη.

Ο γυμναστής Φιδάνης Παλές από την Κομοτηνή

βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες να τρέχει στον Μαραθώνιο της Φρανκφούρτης. «Η εμπειρία ήταν, όπως σε κάθε Μαραθώνιο, καταπληκτική! Πάρα πολύς κόσμος, πάρα πολύ καλή οργάνωση. Ήταν η πρώτη φορά που τερμάτισα σε κλειστό χώρο, με φωτορυθμικά, μουσική.» δηλώνει ο ίδιος ικανοποιημένος από την συμμετοχή του.

4 ώρες και 13΄ υπό βροχή
«Έβγαλε» την διαδρομή σε τέσσερις ώρες και 13 λεπτά. «Δεν είναι ικανοποιητικός ο χρόνος, αλλά ένας τερματισμός Μαραθωνίου είναι ένας τερματισμός Μαραθωνίου.» δηλώνει ο ίδιος και σημειώνει «Πίστευα ότι θα πάω αρκετά πιο γρήγορα, αλλά ένα πρόβλημα με το παπούτσι και ο γρήγορος ρυθμός με άφησε αρκετά πίσω. Η διαδρομή είναι μεγάλη, 42 χιλιόμετρα, έβρεχε, είχε κόντρα αέρα, θερμοκρασία 11ο βαθμούς, οπότε όλες αυτές οι λεπτομέρειες ήταν σημαντικές. Σου δημιουργούν στη διαδρομή και στην διάρκεια του χρόνου αρκετά προβλήματα. Αλλά έφτασα στο τέλος. Τερμάτισα ήταν όλα ωραία.»

57 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, 4 από την Κομοτηνή
Συνολικά στον Μαραθώνιο της Φρανκφούρτης υπήρξαν 57 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τέσσερις από την Κομοτηνή. «Νομίζω ότι τερμάτισαν όλοι.» δηλώνει ο Κομοτηναίος δρομέας και στο ερώτημα τι το ενδιαφέρον είχε αυτός ο Μαραθώνιος σημειώνει «Είναι μια επίπεδη διαδρομή. Είναι μια άλλη χώρα, ένας άλλος τόπος, μια εκδρομή. Μέχρι τώρα τρέξαμε στην Αθήνα φυσικά, αλλά και στη Ρώμη.»

Προηγείται προπόνηση 6 έως 8 μήνες
Όσον αφορά στην προετοιμασία που προηγείται για την συμμετοχή σε έναν Μαραθώνιο ο κύριος Παλές σημειώνει πως απαιτείται «Εξάσκηση συστηματική 6 έως 8 μήνες, για να μπορέσει ο αθλητής να τερματίσει. Θα πρέπει να γυμνάζεται κανείς συστηματικά τρεις- τέσσερις φορές την εβδομάδα.» και σπεύδει να προσθέσει πως «Μπορούν όλοι να τρέξουν και να τερματίσουν. Μπορεί ο καθένας να τερματίσει.»

Επόμενη συμμετοχή, ο Μαραθώνιος της Βαρκελώνης
Δεν κρύβει την χαρά του που έφτασε στο τέλος για μια ακόμη φορά. «Τρομερή ικανοποίηση. Δεν νιώθεις την κούραση την στιγμή του τερματισμού,» δηλώνει σπεύδοντας να αποκαλύψει τον επόμενο προορισμό «Ο μαραθώνιος της Βαρκελώνης στις 11 Μαρτίου του 2018. Είναι μια πάρα πολύ όμορφη διαδρομή, πολλά αξιοθέατα και πολύ θάλασσα, οπότε πάμε να γνωρίσουμε την Βαρκελώνη τρέχοντας.»
Φώτο:Φιδάνης Παλές Ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα