Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση

06:51 27/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Πράσινο στην Κυκλική Οικονομία
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) ενέκρινε το πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής για την Κυκλική Οικονομία ως κομβικό στοιχείο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της χώρας, θέτοντας σε δημόσιο διάλογο το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2018-2019, το οποίο συντονίζει και υλοποιεί ειδική διϋπουργική ομάδα.

Το σύνολο των δράσεων, που θα προβλέπονται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο 2018-2019, περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα πεδία: 1. Κανονιστικών και Νομοθετικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την άρση γραφειοκρατικών

εμποδίων στην Παραγωγή, στην Κατανάλωση, στην αξιοποίηση Δευτερογενών Πρώτων Υλών και στη Διαχείριση Αποβλήτων. 2. Χρηματοδότησης και παροχής κινήτρων ενίσχυσης της Κυκλικής Οικονομίας. 3. Βελτίωσης της γνώσης και διασύνδεσης της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας με την τεχνολογική καινοτομία. 4. Ενίσχυσης της διακυβέρνησης του Σχεδίου για την Κυκλική οικονομία και επιτάχυνσης διαδικασιών.

Οικονομία
Συνάντηση του Πρόεδρου του ΕΒΕΡ κ. Γραβάνη Αντώνη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη Κώστα
Συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα κ. Πουλάκη Κώστα είχε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Γραβάνης Αντώνης. Ο κ. Γραβάνης ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα την κατάργηση της διάταξης που αφορά αφαίρεση άδειας χρήσης κοινοχρήστου χώρου για έξι μήνες έπειτα από δύο παραβάσεις για αυθαίρετη χρήση. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ , οι συγκεκριμένες κυρώσεις είναι εξοντωτικές για τις επιχειρήσεις κυρίως στον κλάδο στη εστίασης και οδηγούν στην πλήρη εξόντωση τους. Για το λόγο αυτό πρότεινε την κατάργηση της αφαίρεσης αδείας και την αντικατάσταση της με πρόστιμο. Επίσης ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα να θεσμοθετηθούν επιτροπές ενστάσεων σε όλους του Δήμους για πρόστιμα και κυρώσεις που επιβάλλονται από αυτούς σε επιχειρήσεις, με εκπροσώπηση από Επιμελητήρια και Ομοσπονδίες Επαγγελματικών , Βιοτεχνικών και Εμπορικών σωματείων. Οι επιτροπές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα ανάκλησης προστίμων και κυρώσεων. Ο κ. Πουλάκης ήταν θετικός στην θεσμοθέτηση επιτροπής ενστάσεων και υποσχέθηκε να εξετάσει με προσοχή την ολοκληρωμένη πρόταση που θα του αποστείλει το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Κινήματα –Κόμματα
Περιφερειακή συνάντηση Επιτροπών Ειρήνης
Περιφερειακή συνάντηση των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με θέμα τον παραπέρα προγραμματισμό της αντιιμπεριαλιστικής, αντιπολεμικής δράσης των Επιτροπών. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να οργανώσουν την Κυριακή 13 Μαίου συγκέντρωση και πορεία στην Αλεξανδρούπολη. Για: «Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.»

Γενική απεργία 1η Μάιου
Η ΓΣΕΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την προσεχή Τρίτη 1η Μαΐου σε όλη τη χώρα. «Αγωνιζόμαστε για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, εργασιακά δικαιώματα.» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Εκδηλώσεις για την πρωτομαγιά
Εκδηλώσεις διοργανώνουν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης για την 1η Μάη με κύριο μήνυμα « Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών». Αύριο, Σάββατο 28 Απριλίου στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης (Φιλίππου 31) θα δοθεί η θεατρική παράσταση: « Η εξαίρεση και ο κανόνας» του Μπ. Μπρεχτ από την θεατρική ομάδα Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης (ΟΓΕ) και Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ροδόπης . Την Τρίτη 1η ΜΑΗ η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 π.μ. στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πρόγραμμα Ελευθερίων Νομού Ροδόπης
Με τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ευστάθιου Γκεβρέκη στις έξι και μισή το απόγευμα της Τετάρτης 2 Μαΐου ξεκινά το Πρόγραμμα των Ελευθερίων του Δήμου Κομοτηνής. Χθες παρουσιάστηκε επίσημα από τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη και την πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και αθλητισμού Νατάσα Λιβεριάδου. Η επίσημη έναρξη των ελευθερίων θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στις 19:30 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου με κεντρική Ομιλία από την Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ και καθηγήτρια Γλωσσολογίας Ζωή Γαβριηλίδου, με θέμα: «Ιστορία της Θράκης μέσα από τις λέξεις».

Επιμελητήρια
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων
Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων επανεξελέγησαν οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Ξάνθης και Ροδόπης κα Μαρία Τσιακίρογλου και Ανέστης Βαφειάδης.

Εκδηλώσεις –Τελετές μνήμης
Τιμή στους 29 πεσόντες της Ξυλαγανής
Τελετή μνήμης των 29 Ξυλαγανιωτών που εκτελέσθηκαν από τα Βουλγαρικά Στρατεύματα Κατοχής, την 9η Απριλίου του 1944 θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο των «29 Πεσόντων Ξυλαγανής» την Κυριακή 29 Απριλίου. Στις 11:30 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Πεσόντων στην Ξυλαγανή, Προσκλητήριο Πεσόντων, Κατάθεση Στεφάνων, Χαιρετισμός Δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών, Ομιλία απογόνου πεσόντος.

Έκθεση κεραμικής
Τα εγκαίνια της έκθεσης Κεραμικής του εργαστηρίου του συλλόγου «Αθηνίωνα», θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο 28 Απριλίου στις 7:00 μ.μ., στην αίθουσα εκθέσεων του υπογείου της Λέσχης Κομοτηναίων.

Αναφορά στον Γκρέκο
Διάλεξη με θέμα:ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ «Αναφορά στο Γκρέκο» με κεντρική ομιλήτρια, την φιλόλογο Καλλιρρόη Κετιπίδου-Τζιτζιάρη διοργανώνει ο Σύλλογος Καλλιτεχνών «Αθηνίων». Στην θεατρική αφήγηση θα είναι ο Δημήτρης Οικονομίδης, ενώ στην διαχείριση υλικού, ήχου βίντεο και εικόνων η Βίκυ Γκάζη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29-Απριλίου-19:30΄ στο Μέγαρο Στάλιου.

Οι «ΚΑΡΕΚΛΕΣ» ΤΟΥ ΙΟΝΕΣΚΟ ΣΤΗΝ ΚαπνΑποθήκη ΤΗΣ ΦΕΞ
‘Οι καρέκλες’ του Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Ζαν – Πωλ Ντενιζόν θα ανέβουν την Κυριακή 29 Απριλίου στις 9μ.μ, στην ΚαπνΑποθήκη της ΦΕΞ. Επί σκηνής οι ηθοποιοί Γιάννης Σταματίου και Ελένη Παπαχριστοπούλου. ‘Οι καρέκλες’ το αριστούργημα του Ιονέσκο είναι ένα από τα σπουδαιότερα θεατρικά έργα του20ου αιώνα.

Δημήτρης Σταθόπουλος αναδρομική…..έκθεση
Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, πραγματοποιεί από το Σάββατο 28 Απριλίου και ως την Κυριακή 20 Μαΐου μια αναδρομική έκθεση με έργα του αείμνηστου ζωγράφου Δημήτρη Σταθόπουλου, του σημαντικού αυτού δημιουργού ο οποίος κατέγραψε με αγάπη στιγμές και απόψεις της καθημερινότητας μας, δίνοντας μια σειρά από έργα δυνατά και λιτά με γνώμονα την αγάπη του για την Ξάνθη και τους κατοίκους της. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης κα. Κική Χριστοδούλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28 Απριλίου στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π».

Μουσική Εκδήλωση στο Ίδρυμα
Μουσική εκδήλωση με τον βαρύτονο κ. Γιώργο Καραγιαννίδη και την πιανίστρια κα. Ευαγγελία Γκουγκούλη διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, στις 19.30 μ.μ. Οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν θέματα και δημιουργίες του οικουμενικού Ξανθιώτη Μάνου Χατζιδάκι, που έγιναν σύμβολα της ελευθερίας της δικαιοσύνης και της πνευματικής ανάτασης στον ύψιστο καλλιτεχνικό κόσμο. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Έκθεση Θρακών Καλλιτεχνών
Η καθιερωμένη έκθεση Θρακών Καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 14 Μαΐου 2017, στο υπόγειο του Ιδρύματος Παπανικολάου στα πλαίσιο των «Ελευθερίων Θράκης 2018» Οι καλλιτέχνες που θέλουν να μετέχουν στην έκθεση, θα πρέπει να παραδώσουν τα έργα τους το πρωί της Τετάρτης 9 Μαΐου, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Μαΐου στις 6.30 μ.μ. και θα λειτουργεί 10 με 12 πρωινές ώρες και 7 με 9 τις απογευματινές. Για την υποβολή συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέχρι την έκθεση, με την κ. Βαρβάρα Τσίτσιρα στο τηλέφωνο 6932140620.

Φεστιβάλ Ποντιακών χορών
800 παιδιά και έφηβοι δίνουν ραντεβού στην Κομοτηνή για να χορέψουν ποντιακά. Την Κυριακή 29 Απριλίου στις έξι το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού 75 Ποντιακά Σωματεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης παίρνουν μέρος με τους χορευτές τους σε μια συνάντηση πολιτισμού που θα σκορπίσει χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον.

Ευρώπη
LIVE Streaming για το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων
Ζωντανή μετάδοση διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, στο πλαίσιο του νέου κύκλου ζωντανών διαδικτυακών μεταδόσεων με θέμα την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών στο διαδίκτυο αύριο Σάββατο 28 Απριλίου στις 12:00 με τη συμμετοχή της κυρίας Βιργινίας Τζώρτζη, Δικηγόρου και Ειδικής Επιστήμονα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «GDPR: Τα δεδομένα σου, στα χέρια σου!». Στόχος της ζωντανής μετάδοσης είναι να εφοδιαστούν οι πολίτες με χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους ως προς τη διατήρηση και επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων, και τους μηχανισμούς υπεράσπισης αυτών. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη ζωντανή μετάδοση από το κανάλι YouTube του Europe Direct Κομοτηνής, και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο

Εθελοντισμός
Καθαρισμός του Άλσους της Νυμφαίας
Στο πλαίσιο του Let’s Do It Greece, με κεντρικό σύνθημα «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις» θα πραγματοποιηθούν και φέτος δραστηριότητες καθαρισμού και εξωραϊσμού της περιοχής. Ραντεβού δίνεται την Κυριακή 29 Απριλίου στις 10:30 στο Δημαρχείο Κομοτηνής, για να αναχωρήσουν όλοι μαζί για Νυμφαία, σημείο που έχουν επιλέξει για τον καθαρισμό! Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν: ο Δήμος Κομοτηνής – Διεύθυνση Περιβάλλοντος και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής με τις εθελοντικές του ομάδες, Πρόσκοποι της Ροδόπης, μέλη του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, του συλλόγου Τ.Ο.Ρ.Α. (Τοπική Οικονομία Ροδόπης – Αλλάζω), των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (JEF) Κομοτηνής, του νεανικού τμήματος Κομοτηνής του Ε.Ο.Π.Ε. (Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων), της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ» και πολλών εθελοντών Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τα τηλέφωνα 25310 82055 ή 6988590985. Την παραλία της Μέσης έχουν επιλέξει να καθαρίσουν τα μέλη του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής το πρωί της Κυριακής.

Δενδροφύτευση
Δενδροφύτευση στον εξωτερικό χώρο της Στέγης «ΑΞΙΖΩ» του συλλόγου ατόμων με νοητική υστέρηση «Άγιοι Θεόδωροι» θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 29 Απριλίου στις 10:00 το πρωί, ο πολιτιστικός σύλλογος «Γυναίκα και Δημιουργία».

Αστυνομικό Δελτίο
Σύλληψη 30χρονου ημεδαπού για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών
Συνελήφθη προχθές (25-4-2018) το απόγευμα, σε χωριό της Ξάνθης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 30χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Ειδικότερα, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 30χρονο εντός κτήματος, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στο χώρο, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, καθώς επίσης στην οικία του και την κατοχή του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 6 νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 352,2 γραμμαρίων. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Αθλητικά
1000 δρομείς του VIA EGNATIA RUN «γράφουν» ιστορία
Όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των 1000 δρομέων στο ραντεβού τους με τον 3ο Διεθνή Αγώνα Δρόμου VIA EGNATIA RUN, που πραγματοποιείται στα «χνάρια» της ιστορίας και της αρχαίας Εγνατίας Οδού, την Κυριακή 29 Απριλίου . Το πρόγραμμα του VIA EGNATIA RUN περιλαμβάνει : τον Ημιμαραθώνιο αγώνα 21.097,5 μ., το Λαϊκό αγώνα – Δυναμικό βάδισμα 5.000 μ. και τον αγώνα 800 μ. για παιδιά και άτομα με αναπηρία.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, live streaming, αλεξανδρουπολη, ελλαδα, απεργια, ΓΣΕΕ, συμμετοχή, μαΐου, πρωτομαγια, μπρεχτ, ογε, μαη, δπθ, ιονεσκο, θεατρο, γνώμονα, ξανθη, live, europe, youtube, συλληψεις, ημεδαπός, egnatia, run, ert, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, κλειστα επαγγελματα, απεργια υπα, απεργιες αυριο, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια 11 μαιου, θεματα πανελληνιων, www.youtube.com, απεργια ταξι, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, βικυ σταματη, θεμα εκθεσης 2012, Τελετή Έναρξης, αλλαγη ωρας 2012, απεργια γσεε, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, αυτοδιοικηση, ημεδαπός, ελενη, δυνατα, βιντεο, δημοκρατια, δπθ, ηθοποιοι, θεμα, μνημειο, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, τηλεφωνο, egnatia, youtube, αγαπη, αισιοδοξια, αναπηρια, αξιοπρεπεια, αφαιρεση, αφηγηση, βικυ, γηπεδο, γνώμονα, διευθυνση, δημος, δημοσιο, δηλωσεις, δοθει, διαδικτυο, δυναμικο, αιθουσα, ευσταθιου, ειρηνη, εκθεση, εκμεταλλευση, εργα, εξι, ερευνα, εσωτερικων, ευαγγελια, ζωη, ζωγραφου, ιδια, ιδρυμα, ομιλια, ιονεσκο, κικη, λογο, μαη, μαΐου, μηνες, μπρεχτ, μαρια, νικη, νοητικη υστερηση, ομαδα, οικια, παιδια, πεδια, πεμπτη, ποντιακα, πρωι, ραντεβου, σαββατο, συγκεκριμενα, σειρα, συγκεντρωση, συμβολα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σχεδιο, σωματειο, τμημα, τριτη, χαρα, ωρες, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, εθνικο, europe, χωρα, υπουργειο, κλειστο, κυριακη, ομαδες, πληροφοριες, run, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα