Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση

07:15 29/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
74.692 εισακτέοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019- Αύξηση κατά 3.966 θέσεις

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019». Ειδικότερα, εισέρχονται 74.692 σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019- Αύξηση

κατά 3.966 θέσεις. Στην Κομοτηνή στο Τμήμα Γλώσσας φιλολογίας και πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών 159 φοιτητές, Ελληνικής Φιλολογίας 217, ΣΕΦΑΑ 339, Ιστορίας και Εθνολογίας 212, Νομικής 477, Οικονομικών Επιστημών 286 και Κοινωνικής Διοίκησης 413.

Ανέστειλε τη λειτουργία της η Νομική Σχολή
Στην αναστολή του εκπαιδευτικού έργου σήμερα και αύριο προχώρησε η Νομική Σχολή της Κομοτηνής. Μετά τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας στην ηγεσία του Δ.Π.Θ. και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αναφορικά με το ζήτημα της 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα ότι το θέμα τον «υπερβαίνει», η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής με ψήφισμα της εκφράζει την αγωνία της για την ύπαρξη αυτής καθ’ αυτής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Παράλληλα διακηρύσσει την απόλυτη αντίθεσή της στην ίδρυση νέας ή νέων Νομικών Σχολών στην Ελλάδα. Επιφυλάσσεται δε για επανεκτίμηση της κατάστασης μετά τις διακοπές του Πάσχα και ανάλογη κλιμάκωση των αντιδράσεών της. «Η Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. συνιστά από μόνη της ένα τεράστιο επιστημονικό και ιστορικό μέγεθος για την Θράκη και την Ελλάδα, που δεν μπορεί ούτε να αγνοηθεί ούτε να υποτιμηθεί στον βωμό πρόσκαιρων πολιτικών σκοπιμοτήτων» αναφέρεται στο ψήφισμα της Κοσμητείας της Σχολής.

Στη Βουλή το θέμα της αναστολής λειτουργίας της Νομικής Σχολής
Κοινοβουλευτική ερώτηση που αφορά στην αναστολή λειτουργίας της Νομικής Σχολής Κομοτηνής για τις 29 και 30 Μαρτίου κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ. Η ερώτηση εμπεριέχει 5 ερωτήματα προς τον Υπουργό Παιδείας που είναι τα εξής: Α) Ήταν, εντέλει, προειλημμένη εκ μέρους της κυβέρνησης η απόφαση για ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα ή και σε άλλα μέρη της Ελλάδας; Β) Κάτω από ποιες συνθήκες διαβούλευσης, επιστημονικής τεκμηρίωσης, προηγούμενης ακρόασης όλων των εμπλεκομένων μερών και του νομικού κόσμου της χώρας, έγινε η ανακοίνωση προθέσεων στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Ελλάδας περί ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα; Γ) Τι εννοούσατε όταν δηλώσατε ενώπιον φορέων της Θράκης, ότι «το θέμα για την 4η Νομική Σχολή με υπερβαίνει»; Δ) Είναι δόκιμο να υπερβαίνουν έναν καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό μείζονες πολιτικές αποφάσεις που αφορούν το αντικείμενό του κι αν όντως για κάποιους λόγους τον «υπερβαίνουν», τι είναι έτοιμος να αντιτάξει ο Υπουργός προκειμένου να καταδείξει την πιθανή αντίθεσή του σε πράξεις που τον υπερβαίνουν; Ε) Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε την αναστολή λειτουργίας της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, όπως αυτή προαναγγέλλεται στο Ψήφισμα της Κοσμητείας, μετά την κάθετη άρνηση των μελών της στην προοπτική ίδρυσης και λειτουργίας νέας Νομικής Σχολής οπουδήποτε στην Ελλάδα;

Βουλή
Τροπολογία για την κατάργηση της πρόβλεψης του υπαλληλικού κώδικα
Με τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα και συνυπογράφουν πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, εισάγεται προτεινόμενη διάταξη για την κατάργηση της πρόβλεψης του υπαλληλικού κώδικα σύμφωνα με την οποία «όσοι αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση δεν μπορούν να διορισθούν ως υπάλληλοι πριν από την συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση της».

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ανακύκλωση συσκευών
Δράση Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών Ηλεκτρονικών Συσκευών θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής από τις 9πμ έως τις 15μμ το Σάββατο 31 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ Α.Α.Ε. (Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΑΜΘ). Στο χώρο της κεντρικής πλατείας θα τοποθετηθεί κοντέινερ όπου οι πολίτες του Δήμου μας θα μπορούν να φέρουν τις αχρηστεμένες ηλεκτρικές συσκευές π.χ. μικροσυσκευές, όπως κλιματιστικά, φωτιστικά είδη, σκούπες, συσκευές τηλεπικοινωνίας (κινητά τηλέφωνα, ασύρματα κ.ά.), προϊόντα εικόνας και ήχου, εξοπλισμοί πληροφορικής, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, ιατροτεχνολογικά προϊόντα κ.ά. Οι Δημότες που έχουν ογκώδεις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές προς απόρριψη π.χ. οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, μεγάλες τηλεοράσεις κ.ά.), μπορούν να τηλεφωνούν τις ώρες της δράσης στο 2531022810 προκειμένου συνεργείο του Δήμου να τις παραλάβει από το πεζοδρόμιο μπροστά στην οικία τους.

Αστυνομική Διεύθυνση
Ανακοίνωση της Ένωσης για την συνάντηση με τον Υπουργό
Ανακοίνωση για την συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής Αστυνομικών Υπαλλήλων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα εξέδωσε η Ένωση σημειώνοντας πως έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, ζητώντς την ενίσχυση της Δ.Α. Ροδόπης με ικανό αριθμό Αστυνομικών για την εύρυθμη λειτουργία όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών της. Ο κ. Υπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων μας και την ανάγκη ενίσχυσης Δ.Α. Ροδόπης με ανθρώπινο δυναμικό. Δεσμεύτηκε ότι θα το βάλει σε προτεραιότητα μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου. Για το θέμα της συστέγασης – μεταστέγασης των Υπηρεσιών Α.Τ. Σαπών και Τ.Σ.Φ. Σαπών στην πρώην Δ.Ο.Υ. Σαπών, ο κ. Διευθυντής της Δ.Α. Ροδόπης ενημέρωσε ότι έχει δρομολογηθεί συνάντησή του για την ερχόμενη εβδομάδα με τον Δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών. Ο δε κ. Υπουργός δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή εάν χρειαστεί. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανανεωθεί ένα κομμάτι των Υπηρεσιακών οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οικονομία
Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων & Ελευθέρων Επαγγελματιών

Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων & Ελευθέρων Επαγγελματιών» θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 30 Μαρτίου στις 16.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου(Καβείρων 12-1ος όροφος) με κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ.Φώτη Κουρμούση, ο οποίος θα εστιάσει στην παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Επιπρόσθετα θα γίνει ενημέρωση για την υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού από τον κ.Ευστάθιο Λιακόπουλο ,Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Business Support Services . Όσοι επιθυμούν ,θα έχουν την δυνατότητα να κλείσουν συνάντηση για προσωπική συμβουλευτική πρωτοβάθμια υποστήριξη για το Σάββατο 31/03 , χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος. Την εκδήλωση διοργανώνει το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης στα τηλέφωνα 2531022547 (εσωτ.4) ενώ θα υπάρχει δυνατότητα να δηλώσουν ενδιαφέρον για προσωπική συνάντηση όσοι το επιθυμούν και κατά την διάρκεια της ημερίδας. Η είσοδος είναι ελεύθερη .

Παιδεία
Χορός και μαθηματικά
O σύλλογος διδασκόντων και ο σύλλογος γονέων του 10ου νηπιαγωγείου σε συνεργασία με το horotaxio υλοποιούν στο νηπιαγωγείο το πρόγραμμα «Χορός και Μαθηματικά». Στόχος είναι να γνωριστούν οι μαθητές με το αντικείμενο μαθηματικά και χορός ώστε να επιτύχουν ένα μουσικό-κινητικό αποτέλεσμα. Τα παιδιά χωρίς να ασχολούνται με τα μαθηματικά, θα μάθουν από την κίνηση και μόνο, την μαγική και ξεχωριστή θέση που κατέχουν τα μαθηματικά στον κόσμο, ξεκινώντας από το ίδιο τους το σώμα.

Εκπαιδευτική ημερίδα στο Στρασβούργο
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 22 Μαρτίου 2018 η εκπαιδευτική ημερίδα στο πλαίσιο του προγράμματος Euroscola, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η Περιφέρειά μας εκπροσωπήθηκε από 24 μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, που επιλέχθηκαν έπειτα από γραπτό διαγωνισμό που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί κ. Κωνσταντινίδου Μερόπη του ΓΕ.Λ. Δοξάτου, κ. Τζεντέμη Κωνσταντινιά του 1ου ΓΕ.Λ. Αλεξανδρούπολης και κ. Φούρναρη Βασιλική του 2ου ΓΕ.Λ. Αλεξανδρούπολης. Στην αίθουσα “Louise Weiss” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι νεαροί είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν με συνομήλικούς τους από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να εκφράσουν τις σκέψεις και τις προσδοκίες τους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Δήλωση για το πιλοτικό πρόγραμμα του ΙΕΠ για τα νηπιαγωγεία της Θράκης
Να αποσύρει τώρα το πρόγραμμα του ΙΕΠ και να ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς για την χρήση των μητρικών γλωσσών καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νομού Ροδόπης «Οι τρεις Ιεράρχες». «Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης εδώ και ένα χρόνο ζητά ουσιαστικό διάλογο για το ζήτημα της υποστήριξης φοίτησης των νηπίων της μειονότητας στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του ΙΕΠ το αδιέξοδο που έχει επέλθει καθώς προχώρησαν με διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις στην επιβολή ενός κατά τα άλλα πιλοτικού προγράμματος, που ορίζεται ως έρευνα δράσης, δηλαδή ως πείραμα, χωρίς τη συναίνεση των εμπλεκόμενων οικογενειών και των εκπαιδευτικών. Οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στα νηπιαγωγεία ήταν το έσχατο μέσο που είχε το σωματείο μας.» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Μακρυγιάννης Στέφανος, Δήμητρα Λιουλιάκη, Πρόεδρος και Ταμίας αντίστοιχα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» Εκλεγμένοι με την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση σημειώνοντας πως δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση των γονέων δεν πραγματοποιήθηκε από το ΙΕΠ ή τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης ούτε ζητήθηκε πρόθεση συμμετοχής από τους συλλόγους διδασκόντων των νηπιαγωγείων όπως γίνεται σε όλα τα πιλοτικά προγράμματα.

Πολιτισμός
Θεατρική Παράσταση επι Σκηνής
Το τμήμα ενηλίκων του θεατρικού εργαστηρίου “επί Σκηνής “παρουσιάζει την ξεκαρδιστική κωμωδία του Σαμ Μπόμπρικ“Να ζει κανείς ή να μη ζει … κανείς” αύριο Παρασκευή 30, το Σάββατο 31 Μαρτίου και την Κυριακή 01 Απριλίου 2018 Ώρα έναρξης: 21:00 στο Δη. Πε. Θε. Κομοτηνής. Γενική Είσοδος: 5 ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης «Άγιοι Θεόδωροι».Τηλέφωνο κρατήσεων (με SMS όπου αναγράφεται το όνομα, η ημερομηνία και ο αριθμός θέσεων): 6977424441

Αθλητικά
Με ποδήλατο στα βουνά
Ο αγώνας «Νυμφαία Mountain Bike» 2,4 χιλιομέτρων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Απριλίου. Τον αγώνα διοργανώνει ο Ποδηλατικός Σύλλογος Θράκας Ιππέας Κομοτηνής. Ο αγώνας είναι ενταγμένος στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Καιρός
Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα με τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα ανατολικά. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, ιλχάν αχμέτ, σταση εργασιας, τει, πατρα, ελλαδα, πασχα, βουλη, δραση, αμθ, business, support, αμεα, sms, bike, καιρος, ert, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2013, αυτοδιοικηση, βουλευτες, ημερομήνια, ποδηλατο, το θεμα, αμεα, εργαλεια, ηγεσια, θεμα, θρακη, ιθαγενεια, κλιματιστικα, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, τηλεφωνο, φωτιστικα, χορος, ωρα, αγωνια, αυξηση, τει, αχμετ, δημητρα, γινει, γινεται, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, διοικηση, δυναμικο, εγινε, εφημεριδα της κυβερνησεως, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, εβδομαδα, επιτυχια, ερευνα, ετος, ευθυνη, εφημεριδα, ζητα, ιδιο, ιδρυση, ιλχάν αχμέτ, ιστορικο, κελσιου, κινηση, κωμωδια, λειτουργια, μαθηματικα, νικο, νηπιαγωγειο, νομικη, οικια, ονομα, ουσιαστικο, οχηματων, παιδια, παρουσιαση, προβληματα, προγραμματα, σαββατο, σκεψεις, σωμα, σωματειο, τι ειναι, τμημα, ωρες, αγωνας, μποφορ, business, ειδη, ενωση, ηλεκτρονικα, κομματι, κυριακη, μπροστα, νομικου, πλυντηρια, support, sms, τηλεορασεις, θερμοκρασια, θεσεις
Τυχαία Θέματα