Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση 31-7-2018

06:55 31/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
Ενεργοποιείται σήμερα η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2017. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι όλα τα πρόσωπα που δηλώνονται ως μέλη του νοικοκυριού να έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος, εφόσον υποχρεούνται.

400 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ».
Την υπαγωγή επιπλέον 14.709 αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» ενέκρινε το αρμόδιο Υπουργείο. Συνολικά,

οι μέχρι σήμερα υπαγωγές ανέρχονται σε 28.211, καλύπτοντας περίπου το 50% του προϋπολογισμού της άμεσης ενίσχυσης του προγράμματος. Συγκεκριμένα, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων για το σύνολο των αιτήσεων είναι 414,8 εκατ. ευρώ . Σε περίπου ένα μήνα, αναμένεται η ανακοίνωση και νέων υπαγωγών.

Βουλή
Αναφορά για τα προβλήματα των αστυνομικών της Ροδόπης στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους αστυνομικούς του νομού Ροδόπης, όπως παρουσιάστηκαν προς τον ίδιο με υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού, κατέθεσε με προσωπική του αναφορά προς το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα, ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ. Μεταξύ των κορυφαίων ζητημάτων που προτάσσονται είναι: α) οι δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν με την ψήφιση των τροπολογιών ν.4472/2017 και ν.2946/2001, μέσω των οποίων εξαιρούνται οι Αστυνομικοί από την επέκταση του επιδόματος των 100 ευρώ κι από την δυνατότητα αντίστοιχης συνυπηρέτησης των συζύγων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τα όμοια των Σωμάτων Ασφαλείας, β) η διαγραφή περίπου 100 οργανικών θέσεων από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης και η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Ν. Καλλίστης, γ) οι άθλιες συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής που αντίκεινται στο Κτηριακό Κανονισμό στο Αστυνομικό Τμήμα Σαπών, γεγονός που επισύρει την ανάγκη άμεσης επισκευής των δομών αυτών, δ) η μη λειτουργία του τμήματος μεταγωγών-Δικαστηρίων Κομοτηνής, από την στιγμή που η Δ.Α. Ροδόπης αδυνατεί να βρει κατάλληλο χώρο.

Μηχανικοί Δημοσίου
Η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών του Δημοσίων στην ΕΡΤ
«Το κράτος διαχρονικά νομιμοποιεί ή τακτοποιεί, εκ των υστέρων πάντοτε, τις αυθαίρετες ιδιωτικές πολεοδομήσεις και καταπατήσεις.» ανέφερε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών του Δημοσίου κα Τάνια Βεζυριαννίδου σημειώνοντας πως περιπτώσεις σαν το Μάτι της Αττικής υπάρχουν παντού. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Εθνικού Κτηματολογίου και του Δασολογίου για να πάψει πια ο δημόσιος χώρος να ελαχιστοποιείται και να συρρικνώνεται. Η κυρία Βεζυριαννίδου έκανε λόγο για απουσία ουσιαστικού χωροταξικού σχεδιασμού και άναρχη επέκταση σχεδίων πόλεων σε όφελος της αυθαίρετης δόμησης, με τραγικές -όπως αποδεικνύεται – συνέπειες (χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, ελεύθερους χώρους, οδούς διαφυγής). Αλλά και για διαδοχικές εισπρακτικές και μικροπολιτικές πολιτικές των “τακτοποιήσεων” και των “οικιστικών πυκνώσεων”.»

Περιφέρεια
Συζήτηση για τις καπνοκαλλιέργειες
«Όντως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και γνωστό εδώ και καιρό.» ανέφερε ο περιφερειάρχης Αν. Μ. Θράκης κος Χρήστος Μέτιος κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου απαντώντας στην επερώτηση του Π/Σ της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Χρήστου Τρέλλη με θέμα την αποζημίωση των καπνοπαραγωγών. Παράλληλα σημείωσε ότι ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθούν αποζημιώσεις κατ’ εξαίρεση.

Πρόγραμμα μεταδοτικών ασθενειών
Επιδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιεί η Περιφέρεια για την επιτήρηση και αντιμετώπιση τεσσάρων μεταδοτικών ασθενειών με εμβολιασμούς: 1. αφθώδη πυρετό 2. οζώδη δερματίτιδα 3. ευλογιά προβάτων 4. και πανώλη μικρών μηρυκαστικών ανέφερε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος απαντώντας χθες στην επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών.

Απάντηση Περιφερειάρχη για το ΠΕΠ ΑΜΘ
179 πράξεις είναι ενταγμένες ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020. Σύμφωνα με απάντηση του Περιφερειάρχη σε ερώτηση της Κοινωνικής Συμμαχίας και του Π/Σ κ. Φ. Καραλίδη. Όπως είπε έχουν υποβληθεί προς αξιολόγηση 14 πράξεις προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 44,1 εκ €. Σύμφωνα με τον κ. Μέτιο «στο διάστημα των επόμενων τριών χρόνων οπότε επιτυγχάνεται η πλήρης ωρίμανση των προγραμμάτων οι αρχικές διαφορές των δεικτών πληρωμών εξομαλύνονται και στο τέλος της επιλέξιμης περιόδου οι δείκτες πληρωμών συγκλίνουν στο 105% -110% και τα προγράμματα ολοκληρώνονται.»

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών
«Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας σχεδιάστηκε για πρώτη φορά σε βάθος τριετίας πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017.» δήλωσε χθες ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος απαντώντας σε ερώτηση του Π/Σ της «Κοινωνικής Συμμαχίας», Φ. Καραλίδη. «Έχουμε συνεργασία με όλους τους Δήμους και τα τοπικά συμβούλια και τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι οι υπηρεσίες μας είναι ανοικτές στους πολίτες για ενημέρωση.» τόνισε εξηγώντας πως «ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε προσαρμόζουμε τις δράσεις καταπολέμησης. Και αυτό γίνεται χωρίς διακοπή.» Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε ανά 15 μέρες τοποθετούνται παγίδες και ελέγχεται ο αριθμός και το είδος των κουνουπιών.

Προγραμματική σύμβαση με ΤΕΕ για τη γέφυρα Κομψάτου
Την άποψη ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης κάνει πολιτική είτε σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα είτε και σε υψηλότερο επίπεδο υποστήριξε χθες ο περιφερειάρχης Αν.Μ.Θράκης απαντώντας για την έκθεση πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια πτώσης της γέφυρας Κομψάτου. Παράλληλα, υποστήριξε πως σκοπίμως καθυστερεί και εμποδίζει να ενημερωθούν οι πολίτες με τρόπο αμερόληπτο για τα αίτια της πτώσης της γέφυρας. Σύμφωνα με τον κο Περιφερειάρχη δεν θα υπάρξει έκθεση πραγματογνωμοσύνης από το Τεχνικό Επιμελητήριο για τα αίτια της πτώσης της γέφυρας όπως είχε ανακοινώσει. Επίσης, έδωσε εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να προχωρήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση της γέφυρας.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επίσκεψη FUORIVIA στην Κομοτηνή
Στο πλαίσιο του “EgnatiaProject” του πολιτιστικού φορέα «Fuorivia» από την Πάντοβα Ιταλίας, εθελοντές φοιτητές και καθηγητές περπατούν τα τελευταία χρόνια στην διαδρομή της αρχαίας Εγνατία Οδού, καταγράφοντας στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με την Εγνατία Οδό. Το φετινό καλοκαίρι θα διασχίσουν το τμήμα της Εγνατία από την Καβάλα έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι εθελοντές του «Fuorivia» θα βρίσκονται στην Κομοτηνή στις 2 Αυγούστου. Στο πλαίσιο της παραμονής τους στην Κομοτηνή, ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης διοργανώνουν επίσκεψη στον ιστορικό πυρήνα της πόλης και το Μουσείο Κομοτηνής, καθώς και ημερίδα στο Πολυλειτουργικό του Δήμου Κομοτηνής.

Υγεία
Καταπολέμηση κουνουπιών αεροψεκασμοί
Στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που διενεργεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα διενεργηθεί αεροψεκασμός ακμαιοκτονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών αύριο Τετάρτη 1η Αυγούστου. Πεδίο Εφαρμογής-περιοχές: Φυσικό και αγροτικό περιβάλλον Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης (εκτός κατοικημένων περιοχών ) Ώρα έναρξης αεροψεκασμών: μετά την δύση του ηλίου και για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις 2 ώρες. Παρακαλούνται οι κάτοικοι να μην κυκλοφορούν στο φυσικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών άνθρωποι και ζώα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού.

Πρωτογενής Τομέας
Επαναφορά των τιμών στο γάλα και το κρέας
Την επαναφορά των τιμών στο γάλα και το κρέας σε τιμές ικανοποιητικές καθώς και την θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα, ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης, ώστε, όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ Κομοτηνής, αυτοί που έχουν απομείνει στον χώρο να μην αναγκαστούν να πουλήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Θετικό μέτρο θα ήταν και η μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση στη τιμή του αγροτικού ρεύματος και την ενίσχυση της αγοράς ζωοτροφών.

Έργα- Ασφαλτοστρώσεις
H οδός Ν. Ζωϊδη από το ύψος της οδού Κοσμίου έως την Αγίου Γεωργίου θα ασφαλτοστρωθεί σήμερα σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Οι Τέσσερις Εποχές στο αρχαίο θέατρο
Οι Τέσσερις Εποχές του Antonio Vivaldi θα ερμηνευθούν από την ορχήστρα εγχόρδων και την πεντάφωνη χορωδία του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης αύριο Τετάρτη 1 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών . Το σύνολο διευθύνει ο Αρχιμουσικός Θανάσης Τρικούπης. Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Μαρώνειας Σαπών ,της ΔΚΕΠΠΑΚ του Δήμου Κομοτηνής και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Να σημειωθεί ότι η μετάβαση του κοινού στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου θα γίνει με λεωφορείο από τις 7 30 μμ το απόγευμα από το χώρο της διασταύρωσης και η επιστροφή ομοίως μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Συναυλία στην αυλή του Αγίου Βλασίου
«Από το Φανάρι στην αυλή του Αγίου Βλασίου» είναι ο τίτλος της Συναυλίας που θα δοθεί την Παρασκευή 3 Αυγούστου στις 21.00 στην αυλή του Ι. Ναού του Αγίου Βλασίου.

Βραδιά μπύρας
Βραδιά μπύρας διοργανώνεται αύριο 1η Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο άλσος Πάρκο της Αγίας Παρασκευής από τους υπευθύνους του Ξενοδοχείου «Δημόκριτος».

Καιρός
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου πιθανώς θα είναι τοπικά ισχυρές προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 ως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί: από 17 ως 33 βαθμούς Κελσίου.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, ιλχάν αχμέτ, προυπολογισμος, ΕΡΤ, κος, πεπ, αμθ, τεε, καλοκαιρι, καβαλα, θεατρο, καιρος, ΕΜΥ, ert, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, βουλη, φορολογικη δηλωση 2011, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, αξιολογηση, αστυνομικο τμημα, αυτοδιοικηση, ζωα, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, τεε, υψος, ωρα, αλσος, αμθ, αποζημιωση, αχμετ, βραδυ, γαλα, γεγονος, γεφυρα, γεωργιου, γινει, γινεται, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημος, δηλωση, διοικηση, δοθει, ευλογια, εγνατια, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εκθεση, εποχες, εσωτερικων, εφορεια, ιδιο, ειδος, υπηρεσιες, θετικο, ιλχάν αχμέτ, ιστορικο, κελσιου, κεφαλαιο, κυρια, κος, λειτουργια, λεωφορειο, λογο, ματι, μειωση, νικο, οδος, οφελος, πεδιο, πεπ, περιβαλλον, προβληματα, προγραμματα, συγκεκριμενα, τεχνικο επιμελητηριο, τιμη, τμημα, τιτλος, φαναρι, φεστιβαλ, φυσικο, φορα, χρηστος, ωρες, αυλη, μποφορ, υπουργειο, κρεας, ορχηστρα, θανασης, θερμοκρασια, ξεκινησε, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα