Κομοτηνή: Πολιτισμός, παράδοση και δημιουργία στη Στέγη των Εβριτών

18:38 14/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 47 μια καινούργια αρχή γίνεται. Ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης συναντά ένα προς ένα τα μέλη του και καλωσορίζει καινούργιους φίλους. Η νέα χρονιά ξεκίνησε και όπως όλα δείχνουν, με τις εγγραφές παλιών και νέων μελών στα τμήματα του Συλλόγου, θα είναι καλύτερη από όσες έχουν προηγηθεί μέχρι τώρα.

22 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου το εγγυώνται, συν,αν αναλογιστεί κανείς, ότι στα ηνία

του Συλλόγου βρίσκεται ένας άνθρωπος με γνώση κι αγάπη για την παράδοση, τον πολιτισμό και τη δημιουργία, ο κ. Χρήστος Χατζηπέμου πλαισιωμένος από άξιους συνεργάτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Κομοτηνής φέτος θα λειτουργήσουν τα εξής Τμήματα: Τμήματα Παραδοσιακού Χορού για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. «Εκεί οι χορευτές θα διδάσκονται παραδοσιακούς χορούς από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου εντυπωσιασμένος κι εκείνος από την αγάπη των νέων ανθρώπων για την εκμάθησή τους. Αλλά και από το πρωτόγνωρο πάθος των νέων να μάθουν κάποιο παραδοσιακό όργανο. Γι αυτό το λόγο άλλωστε θα λειτουργήσουν και Τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, όπως: γκάιντα και κλαρίνο.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, στην Στέγη Πολιτισμού και Δημιουργίας του Συλλόγου Εβριτών, θα λειτουργήσουν Παιδικά Τμήματα Μοντέρνου Χορού, Παιδικά Τμήματα Ζωγραφικής, Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικού Βιβλίου και Τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας για τα παιδιά- μέλη του συλλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περσινή λειτουργία της Λέσχης οδήγησε στην έκδοση των παραμυθιών που συνέγραψαν τα ίδια τα παιδιά, μέλη της Λέσχης, υπό την επίβλεψη της κας Ερμιόνης Κοκκαλιάρη, αποδεικνύοντας ότι εκτός από καλοί αναγνώστες, είναι και καλοί συγγραφείς- παραμυθάδες.

Ιδιαίτερη αποδοχή φαίνεται πως έχει, χρόνο το χρόνο, η λειτουργία των τμημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, καθώς ολοένα και περισσότερα παιδιά εντάσσονται και παρακολουθούν με συνέπεια τα μαθήματα που προσφέρουν εθελοντικά εκπαιδευτικοί –συνεργάτες του Συλλόγου. Βαρύτητα δίνεται στην εκμάθηση ξένων γλωσσών με δωρεάν την χορήγηση των ξενόγλωσσων βιβλίων.

Ξεχωριστή στιγμή για το Σύλλογο αναμένεται να είναι μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, η οποία θα ανέβει κατά πάσα πιθανότητα στο Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής, τον Οκτώβριο με εντυπωσιακά σκηνικά και υλικό που πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο κοινό της περιοχής. Μια παράσταση βασισμένη στο μοναδικό μουσικοθεατρικό έργο που έχει γραφτεί για τη Θράκη. Οι πρόβες ήδη έχουν ξεκινήσει και το αποτέλεσμα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Όσον αφορά τέλος στις εγγραφές; Αυτές πραγματοποιούνται καθημερινά στα γραφεία του Συλλόγου, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 47 (έναντι δικαστηρίων) 11-1 το πρωί και 7-9 το απόγευμα. Τηλέφωνο επικοινωνίας 25310-70927.
Φώτο: Χρήστος Χατζηπέμου Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα