Κομοτηνή: Ποδηλατώ, το περιβάλλον αγαπώ

09:32 8/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε καμπάνια ενημέρωσης των μαθητών των νηπιαγωγείων της Ροδόπης για τα οφέλη της ποδηλασίας συμμετείχε ο Θράκας Ιππέας, ο ποδηλατικός σύλλογος της Κομοτηνής. Μια πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που την αγκάλιασαν με ζέση οι ποδηλάτες του Θράκα Ιππέα στέλνοντας τα κατάλληλα μηνύματα στους λιλιπούτιους μαθητές. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν «Ποδηλατώ, το περιβάλλον αγαπώ.»

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις στα νηπιαγωγεία της Ροδόπης και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων. Διδάχθηκαν πώς να ποδηλατούν. Πώς να υπακούν σε κάποιους βασικούς κανόνες του ΚΟΚ

και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις ορθοπεταλιές. «Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας σ’ αυτή την ηλικία, από τα 5-6 χρόνια έως τις 10 τα παιδιά θα πρέπει να ασχολούνται με την δεξιοτεχνία πάνω στο ποδήλατο και τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς» εξηγεί ο κος Παναγιώτης Πάτσαρης, μέλος του Θράκα Ιππέα, προσθέτοντας «από τα δέκα και μετά ξεκινά η αθλητική δραστηριότητα».

Πολύ καλό παράδειγμα για την χρησιμοποίηση του ποδηλάτου αποτελεί η Κομοτηνή υποστηρίζει ο κος Πάτσαρης και σημειώνει ότι δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός επίπεδης πόλης, με ποδηλατόδρομο, με πολύ καλές εγκαταστάσεις. «Ο ποδηλατόδρομος μας δίνει μια άριστη ευκαιρία να εφαρμόσουμε στην πράξη ό,τι μαθαίνουμε για τη σωστή χρήση του ποδηλάτου. Είναι στο χέρι μας. Το περιβάλλον, η υγεία, όλα τα θέματα που τώρα είναι πρώτο θέμα, αύριο θα είναι πρώτη ανάγκη. Οπότε, από τώρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε κάποιες πολιτικές. Γιατί να μην χρησιμοποιούμε το ποδήλατό μας; Δεν λέω να κάνουμε 100 χιλιόμετρα την ημέρα, αλλά τουλάχιστον να αποσυμφορήσουμε το αστικό κέντρο της πόλης, το οποίο είναι 500 ,μέτρα. Η κοινωνία σιγά –σιγά αγκαλιάζει το ποδήλατο. Θα χρειαστεί σίγουρα κάποιος χρόνος. Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές για να πάνε καλά τα πράγματα.» εξηγεί ο έμπειρος ποδηλάτης.

Ο Θράκας Ιππέας έχει να επιδείξει και πλούσια αθλητική δραστηριότητα. «Το μέλλον της κοινωνίας είναι τα μικρά παιδιά. Η αθλητική ομάδα τα δίνει το κίνητρο για να ασχοληθούν με το ποδήλατο. Νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο.» σημειώνει προτρέποντας «Να τηρούν αυστηρά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Να σταματούν στο κόκκινο φανάρι, να μην πηγαίνουν ανάποδα σε μονόδρομο γιατί σε όλες τις περιπτώσεις αυτοί θα είναι οι χαμένοι.»

Φώτο:Παναγιώτης Πάτσαρης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα