Κομοτηνή: Οικοδομικά υλικά από τη Βουλγαρία γονατίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις

09:44 1/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η οικονομική κρίση και η λειτουργία του Τελωνείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο των Οικοδομικών Υλικών. Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Χατζητολούση καθημερινά φορτηγάκια διέρχονται το Τελωνείο της Νυμφαίας και μεταφέρουν οικοδομικά υλικά από τη Βουλγαρία. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες που επισκέπτονται τη Βουλγαρία κι αγοράζουν οικοδομικά υλικά μόνοι τους. Ό,τι υλικό έχει σχέση με την Οικοδομή πωλείται από τη Βουλγαρία κι αγοράζεται από τους κατοίκους της περιοχής φέρνοντας σε δύσκολη

θέση τις τοπικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το χώρο της οικοδομής.

«Δεν γίνεται κάτι από τους υπεύθυνους» δηλώνει ο κος Χατζητολούσης σπεύδοντας να σημειώσει ότι έχουν ενημερωθεί όλες οι Αρχές, αλλά κάποιο αποτέλεσμα δεν έχει φανεί. «Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχει δοθεί μια λύση από τους υπεύθυνους, έτσι μικρά βουλγάρικα φορτηγάκια είναι συνέχεια φορτωμένα με ξυλεία, οικοδομικά υλικά κ.α.» Συνέπεια αυτής της τακτικής είναι η κατακόρυφη πτώση του τζίρου για τους ντόπιους καταστηματάρχες. «Είναι φθηνότερα τα υλικά, αλλά όχι εξίσου ποιοτικά με τα ελληνικά προϊόντα. Δεν έχουν καμία σχέση με τα ελληνικά προϊόντα. Είναι μεν φθηνότερα τα υλικά, κάκιστης ποιότητας» δηλώνει ο κος Χατζητολούσης που τόσο εκείνος, όσο και οι συνάδελφοι του καταγράφουν πτώση του τζίρου κατά 50%. «Όπου κι αν σταθείς, όπου κι αν βρεθείς, βλέπεις ένα φορτηγάκι να ξεφορτώνει βουλγάρικα προϊόντα» δηλώνει εμφανώς προβληματισμένος από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο ανθεί» δηλώνει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κα Κική Κωνσταντινίδου. Ήδη, όπως σημείωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, έχουν ενημερωθεί οι Αρχές και οι αρμόδιοι φορείς και έχει ζητηθεί από τους υπευθύνους η παρέμβαση τους, η αυστηροποιήση των ελέγχων και η λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής όπου θα γίνονται καταγγελίες από πολίτες κι εμπόρους. Ωστόσο, πέρα από κάποιους ελέγχους δεν έχει γίνει ακόμη κάτι. Σύμφωνα με την κα Κωνσταντινίδου από τη γειτονική χώρα εισάγονται νόμιμα ή παράνομα κάθε είδους εμπορεύματα, από καπνό και καύσιμα, μέχρι οικοδομικά υλικά. «Το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο ανθεί, όχι μόνο στην Κομοτηνή αλλά και σε άλλα σημεία της Ροδόπης» δήλωσε η κα πρόεδρος.
Φώτο: Ηλίας Χατζητολούσης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα