Κομοτηνή: Οι εκλογές στην Αμερική

13:46 11/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αντί για το ολονύχτιο μεγάλο πάρτι σε ξενοδοχείο της Αθήνας, που είχε προγραμματιστεί, ο κος ‎Alec Mally, πρώην Πρόξενος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ταμίας των «Δημοκρατικών» στη χώρα μας, έζησε την απόλυτη ανατροπή βλέποντας τον Τράμπ να εκλέγεται στην Προεδρεία των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τράμπ
χειροκροτούμενος από τη σύζυγό του Μελάνια

«Όπου υπάρχουν μετανάστες που προέρχονται από χώρες που έχουν ζήσει σε πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα, εκεί τα ποσοστά των Συντηρητικών είναι υψηλά, όπως για παράδειγμα συνέβη στην Φλόριντα με τους Κουβανούς» εξηγεί και σπεύδει να προσθέσει «Πήραμε περισσότερες ψήφους, αλλά το αμερικάνικο σύστημα των εκλεκτόρων δημιουργεί το πρόβλημα. Το «τείχος του μπλε» στις Βιομηχανικές Περιοχές, Πενσιλβανία, Οχάιο κατέρρευσε. Οι άνθρωποι εκεί έχουν ανάγκη από την ελπίδα. Αναρωτιέμαι γιατί η Κλίντον δεν πήγε ούτε μια φορά στο Ουισκόνσιν; Δεν επενδύσαμε όσο θα έπρεπε. Έριξαν μεγάλο βάρος στην Φλόριντα και σε άλλες περιοχές. Χάσαμε τέσσερις μεγάλες Πολιτείες που πριν πήγαν στον Ομπάμα. «Χάθηκε» το μήνυμά μας.»

«Και οι γυναίκες δεν επέλεξαν, όσο ίσως θα περίμενε κανείς, την Κλίντον» παρατηρούμε και ο κος Πρόξενος σχολιάζει πως είναι θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης. «Το διαπιστώσαμε και την Άνοιξη στην αντιπαράθεση που είχε δημιουργηθεί με τον Σάντερς». «Ήταν λάθος τελικά η μη επιλογή του»; ρωτάμε τον έμπειρο διπλωμάτη. «Επιλέξαμε τον υποψήφιο που επιλέξαμε, αλλά είναι πια σαφές ότι δεν κάναμε την καλύτερη επιλογή. Υπήρχαν κι άλλοι Σάντερς. Αναρωτιέμαι γιατί δεν μπήκε στη διαδικασία ο Μπαϊντέν; Γιατί πήρε την απόφαση να μην μπει; Υπήρχαν κι άλλοι υποψήφιοι που ήταν εξίσου καλοί, αλλά δεν νίκησαν μέσα στο «σύστημα».»

Διαδήλωση-διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη , λίγο μετά την εκλογή Τραμπ EPA/ALBA VIGARAY

Μεγάλο ερώτημα είναι αν η εκλογή Τράμπ θα επηρεάσει τις υποθέσεις της χώρας μας; “Η επιρροή που ασκούν οι ΗΠΑ στο ΔΝΤ είναι μεγάλη. Δεν δανείζουμε χρήματα στην Ελλάδα απευθείας, αλλά η επιρροή είναι μεγάλη. Ήμασταν πάρα πολύ θετικοί για την Ελλάδα στο ΔΝΤ αυτό είμαι σίγουρος ότι με την εκλογή Τράμπ θα αλλάξει» απαντά.

Όσον αφορά στην επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα ο κος Alec Mally προτρέπει να δούμε αν θα τον συνοδεύει ο Τζακ Λου, ο υπουργός οικονομικών, «αν δεν είναι μαζί του», όπως λέει, «τότε σίγουρα δεν θα συζητηθούν τα οικονομικά θέματα». Το εκλογικό σύστημα της χώρας του «βασανίζει» τον πρώην Πρόξενο « Να αλλάξουμε το σύστημα με τους εκλέκτορες» ξαναλέει σημειώνοντας «πρέπει να αρχίσει η συζήτηση τώρα». Όσον αφορά στις αντιδράσεις μερίδας του αμερικανικού λαού; «Μακάρι να μην συνεχιστούν τα προβλήματα και οι αντιδράσεις. Το ελπίζω και το εύχομαι» καταλήγει μην κρύβοντας την ανησυχία του για τις πρώτες αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν ήδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα