Κομοτηνή: Ο άνθρωπος Λαχματζούν

08:17 2/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Από το 1992, όταν ήταν εννέα χρόνων, στάθηκε δίπλα στο θείο του κι έμαθε την οικογενειακή τους τέχνη, να παρασκευάζει Λαχματζούν και Κεμπάπ, να μαγειρεύει συνταγές της Ανατολής προσφέροντας γευστικά πιάτα. Η παράδοση έπρεπε να συνεχιστεί και το μικρό τότε αγόρι δεν είχε καμία αντίρρηση. Ίσα-ίσα που του άρεσε πολλή, όπως λέει, ο κόσμος της κουζίνας και του μαγειρείου. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα βρίσκεται στην κουζίνα και παρασκευάζει τις ίδιες συνταγές με το ίδιο μεράκι.

Ο Μεχμέτ Σουφρού εργαζόμενος για λίγο στην Ελλάδα

είχε την ευκαιρία να συγκρίνει την τούρκικη με την ελληνική κουζίνα και να διαπιστώσει ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά. «Όπως μαγειρεύουν οι Έλληνες τη φασολάδα, έτσι τη μαγειρεύουμε κι εμείς. Το πιλάφι πάλι το κάνουμε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Μαγειρεύοντας συνταγές διαπιστώνω ότι οι ομοιότητες είναι πολλές και οι διαφορές λίγες στις δύο κουζίνες».

Εκείνος είναι μετρ του Λαχματζούν, ένα φαγητό που στα βάθη της Ανατολής θεωρείται σπεσιαλιτέ. Λεπτό φύλλο με μείγμα αποτελούμενο από κιμά, κρεμμυδάκι, ντοματούλα και σαλτσούλα. «Το ψήσιμο γίνεται στον παραδοσιακό φούρνο που καίει με ξύλα γι αυτό και πιο νόστιμο» δηλώνει ο Μεχμέτ Σουφρού που από μικρός στην Σαλή Ούρφα, στην πόλη όπου μεγάλωσε, είναι συνηθισμένος στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτή που συναντά κανείς στην κουζίνα του, με τον παραδοσιακό φούρνο να καίει δίπλα του και πιο εκεί το κοντοσούβλι να γυρίζει ασταμάτητα. «Δεν μ’ ενοχλεί, ίσα –ίσα που μου είναι πολύ οικεία.» δηλώνει και σπεύδει να ανοίξει κι άλλο το φύλλο που κρατά στα χέρια του. Το μείγμα με τον κιμά, την ντοματούλα και το κρεμμυδάκι το έχει έτοιμο και ο φούρνος υποδέχεται ένα ακόμη Λαχματζούν από τα χέρια του ειδικού…
Φώτο:Μεχμέτ Σουφρού Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα