Κομοτηνή: Νέοι Μηχανικοί ψάχνουν

19:01 19/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Μετράμε και το ένα ευρώ, ακόμη – ακόμη και τα λεπτά που έχουμε. Έχουμε γίνει διεκπεραιωτές πιστοποιητικών που χρειάζονται η πολιτεία και οι πολίτες. Είμαστε επιστήμονες που χάσαμε όλο το πεδίο της δουλειάς» δηλώνει η Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, υποψήφια μηχανικός με τον Συνδυασμό της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών, μαζί με τους Οικολόγους Μηχανικούς και τους Συνεργαζόμενους στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Και μοιάζει η δήλωσή της με κραυγή αγωνίας. «Αυτός ο δρόμος», όπως λέει, «της εργασιακής απορρύθμισης που ζούμε σήμερα ξεκίνησε με την υποθήκευση του δικού μας μέλλοντος,

του δικού μας παρόντος, για την τάχα ανάπτυξη αυτού του τόπου στρώθηκε αυτός ο δρόμος από προηγούμενες κυβερνήσεις και ξέρουμε όλοι ποιες είναι».

Η αντίληψη του προσωπικού, ατομικού συμφέροντος τη βρίσκει κάθετα αντίθετη. «Ο ακραίος ατομικισμός που λέει εγώ να δω τι θα κάνω και άσε τους άλλους είναι εξίσου επικίνδυνος με τον γίγαντα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, που είναι το Κεφάλαιο και οι Νεοφιλελεύθερες πολιτικές» δηλώνει η νεαρή μηχανικός. Έχει ήδη συμπληρώσει δέκα χρόνια στο χώρο της και παρατηρεί με ανησυχία τις αλλαγές που έχουν συμβεί «Ήδη η πρόβλεψη για κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Τεχνικά Επιμελητήρια από 1-1-2015 μπορεί να υλοποιηθεί, όπως και το μέτρο της μη απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος». Ασκεί δριμεία κριτική στην ηγεσία του ΤΕΕ , «δεν έχει επιτελέσει το ρόλο του όλα αυτά τα χρόνια και δεν προστάτεψε τα μέλη του» δηλώνει προσθέτοντας « Πολλά χρόνια βρίσκεται σε χειμερία νάρκη και δεν επιτελεί το ρόλο του. Αυτό το κλίμα έχει συμπαρασύρει και τους μηχανικούς. Το ΤΕΕ ή θα διαλυθεί ή θα αλλάξει. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από μια άλλη αφετηρία. Το σύστημα των προηγούμενων χρόνων πρέπει να γίνει παρελθόν».

Παρατηρεί τον επαγγελματικό της χώρο να έχει χτυπηθεί από την κρίση. Κι αναρωτιέται πού βρίσκονται σήμερα φωνές που έχουν αντισταθεί; «Προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Ιδιαίτερα οι νέοι μηχανικοί έχουν χάσει το τεχνικό αντικείμενο. Σκοπός μας πια είναι να μην πεινάσουμε. Κάθε μήνα όλο και κάποιους φίλους, συνομηλίκους μας αποχαιρετάμε που φεύγουν για να δημιουργήσουν σε άλλες χώρες» δηλώνει και στο ερώτημα τι κρατά την ίδια; Απαντά «Το πείσμα! Δεν θέλουμε να τους χαρίσουμε τη χώρα μας, το μέλλον μας».
Φώτο: Αγγελική Κουγιουμτζόγλου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα