Κομοτηνή: Μήνυμα Αλέξη Τσίπρα προς την Τουρκία

10:36 26/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Κομοτηνή και τη Θράκη επέλεξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να στείλει μήνυμα προς την Άγκυρα, αλλά και προς τις ακραίες φωνές που διχάζουν. Όχι τυχαία. Ένας τόπος της συνύπαρξης, όπου η ισονομία και η ισοπολιτεία Χριστιανών και Μουσουλμάνων πολιτών εφαρμόζονται στο ακέραιο. Έναν τόπο παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης και συνύπαρξης ατόμων προερχόμενων από διαφορετικές πληθυσμιακές

ομάδες.

Ο κος Τσίπρας τόνισε σε ομιλία του, αργά το βράδυ στην Κομοτηνή, ότι είναι ιστορικής σημασίας για τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία, η συνεργασία και ο διάλογος προς όφελος και των δύο λαών, αλλά, όπως είπε «δίχως παιχνίδια σε βάρος των πολιτών της Ελλάδας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού σημειώνοντας πως είναι μια ελπίδα η οποία δεν πρέπει να χαθεί, καθώς όλοι οι Κύπριοι δικαιούνται να ζήσουν σε μια και πάλι ενωμένη πατρίδα, χωρίς φόβο, χωρίς κατοχή και χωρίς εγγυητές.

Σε μια περίοδο που ο πρόεδρος της γειτονικής Τουρκίας, ο κος Ερντογάν ανεβάζει σε κάθε ευκαιρία τους τόνους, ο κος Τσίπρας έστειλε το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα, απαντώντας στις προκλήσεις: «Το ζητούμενο είναι η ειρήνη και η συνεννόηση, αλλά πάντοτε με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη και τη σταθερή προσήλωση στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Ο Κυπριακός Λαός δικαιούται να ζήσει σε έναν ενωμένο τόπο. Στηρίζουμε τις δικοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση αυτού του ζητήματος και τις στηρίζουμε στη βάση μιας βιώσιμης λύσης. Στηρίζουμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτή την προσπάθεια. Παρεμβαίνουμε μόνο στο κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί.» .

Η Συνθήκη της Λωζάννης βασικό στοιχείο της ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Είχε προηγηθεί αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης «Η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών δεν βοηθά την παγκόσμια ειρήνη. Η συνθήκη της Λωζάννης είναι το βασικό στοιχείο της ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καλό είναι να σταματήσουν οι απαράδεκτες αξιώσεις και οι αμφισβητήσεις. Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα και ας μην έχει κανείς αυταπάτες να προστατέψουμε να εθνικά μας δικαιώματα. Τα σύνορα δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται»

Προσήλωση στις αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης, της ειρηνικής συμβίωσης και του αλληλοσεβασμού

Όπως έπραξε το χθες πρωί στον μειονοτικό οικισμό της Φιλλύρας, του Δήμου Αρριανών έτσι και το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Κομοτηνή ο κος Τσίπρας έστειλε εκ νέου μήνυμα σε όλους όσοι προσπαθούν να διχάσουν «Κάθε πολιτική διχασμού και διαίρεσης μας βρίσκει αντίθετους δεν βοηθά κανέναν εκτός από αυτούς που θέλουν το κακό αυτού του τόπου που χρόνια έχει μάθει να προχωρά μέσα από την πολυπολιτισμικότητα που είναι και το μεγάλο εφόδιο για αυτό τον τόπο.» είπε χαρακτηριστικά. Στην Φιλλύρα ο Πρωθυπουργός διακήρυξε την προσήλωση του ίδιου και της κυβέρνησής του στις αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης, της ειρηνικής συμβίωσης και του αλληλοσεβασμού.

«Ξέρω, ότι ακόμη και σήμερα, υπάρχουν πολλοί που επιχαίρουν να λένε ότι οι διαφορές μας είναι αυτές που πρέπει να μας χωρίζουν αντί να μας ενώνουν» είχε πει, αναφέροντας «Χαίρονται, να μιλούν, πολλές φορές στα όρια του μίσους, και να χωρίζουν τους Έλληνες πολίτες ανάλογα με τον Θεό που πιστεύουν, σε πλειονότητες και μειονότητες. Να μιλούν για τις διαφορές, ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, σε ξένους και γηγενείς. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, τόσο εγώ, όσο και η κυβέρνησή μου, θα αγωνιστούμε ώστε να μην επιτρέψουμε αυτές τις λογικές που διχάζουν. Και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν και σε καμία ξένη αρχή να παίζει παιχνίδια εις βάρος των πολιτών μας, εκμεταλλευόμενη πολλές φορές λάθη και παραλείψεις της ίδιας της πολιτείας. Είμαστε, όλοι οι Έλληνες πολίτες, ίσοι απέναντι στον νόμο, με ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από τα πιστεύω μας» είχε αναφέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα