Κομοτηνή: Μαθήτριες από τα Αρριανά της Ροδόπης

19:28 30/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ζουν στο χωριό. Στα Αρριανά της Ροδόπης. Μαθήτριες του Γυμνασίου ακόμη πηγαινοέρχονται στην Κομοτηνή καθημερινά για τις παρακολουθήσεις των μαθημάτων τους. Οι μέρες της δουλειάς στα καπνοχώραφα, την περίοδο του καλοκαιριού, φαντάζουν πια πολύ μακρινές. «Τώρα είναι αλλιώς, όλη η προσπάθεια μας γίνεται για να τα πάμε καλύτερα στο σχολείο» δηλώνει η Αϊσέ και γυρίζοντας το χρόνο λίγο πίσω μας μεταφέρει νοερά στα καπνοχώραφα της περιοχής.

«Πηγαίναμε

τρεις τα ξημερώματα στα χωράφια. Είναι νύχτα. Μέχρι τις έξι δουλεύαμε με το φακό στο χέρι. Κι ύστερα μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι Πήγαινα 3-4 φορές την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες μέρες έκανα, όσο μπορούσα, τις δουλειές του σπιτιού» δηλώνει γνωρίζοντας καλά πια πόσο δύσκολη είναι η ζωή του μικροκαλλιεργητή, όπως είναι οι γονείς της.

Τις συναντήσαμε λίγο πριν την επιστροφή στο σπίτι. Μια κουραστική σχολική μέρα είχε πάρει τέλος. Και το ταξίδι της επιστροφής στο χωριό σε λίγο θα ξεκινούσε. «Λίγο ξεκούραση και λίγο διάβασμα, αυτό μας περιμένει τώρα» λένε γνωρίζοντας καλά τις υποχρεώσεις τους για το σχολείο. «Οι γονείς μου λένε συνέχεια διάβασε και διάβασε για να έχεις μια καλύτερη ζωή από τη δική μας» λέει η Αϊσέ μην κρύβοντας το όνειρό της να γίνει γιατρός. «Γιατί γιατρός;» τη ρωτάμε «Ήμουν πέντε χρονών όταν το είπα και τώρα 15 ήδη και πάλι αυτό θέλω. Είναι το όνειρό μου» λέει και χαμογελά υποσχόμενη ότι θα διαβάσει και θα προσπαθήσει σκληρά.

Μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου ήδη απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό, τις παρέες με τις φίλες και τις βόλτες στην πλατεία. «Θα μείνετε για πάντα στα Αρριανά;» τις ρωτάμε «Είναι νωρίς ακόμη για να ξέρουμε» απαντούν. Ήδη το μυαλό τους «ταξιδεύει» στο μέλλον. Και ποια πόλη θα επιλέξετε για τις σπουδές σας; ρωτάμε ξανά τις νεαρές μαθήτριες. «Μια πόλη στην Τουρκία»΄λέει η Αϊχουν, «Όχι!» απαντά η Αϊσέ «εγώ θέλω εδώ , στην Ελλάδα να σπουδάσω. Στην Ελλάδα είναι πολύ ωραία. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κάπου εκεί με βλέπω. Μου αρέσει η Ελλάδα, είναι μια χαρά. Εδώ είναι η πατρίδα μου, δεν θέλω να ασχοληθώ με την Τουρκία» λέει με σιγουριά. Το λεωφορείο κορνάρει, σημάδι ότι η ώρα της αναχώρησης, για τα δύο κορίτσια και τους συμμαθητές της, έχει φτάσει.
Φώτο: Πάρκο Κομοτηνής Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα