Κομοτηνή: Κτηνοτρόφοι στο έλεος των καιρικών συνθηκών

08:56 15/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να «πηγαίνουν στράφι». Οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης δοκιμάστηκαν σκληρά τον τελευταίο μήνα. Αρχικά με τους ισχυρούς αέρηδες, στην συνέχεια με τον παγετό και τέλος με τα χιόνια χάνοντας σε λίγες μέρες, πολλοί από αυτούς, μέρος του κεφαλαίου τους, υποδομές και ζωοτροφές.

Ακόμη και η καθημερινή πρόσβαση στις στάνες γίνεται μετ΄ εμποδίων, κυρίως στα ορεινά. Μαντριά θαμμένα κάτω από το χιόνι. Οδικά δίκτυα κατεστραμμένα. Ποιμνιοστάσια ισοπεδωμένα.

Όσοι είχαν τα αιγοπρόβατά τους σε περίοδο γέννας έχασαν τα νεογέννητα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. «Τα νεογέννητα δεν μπόρεσαν να αντέξουν στο κρύο» εξηγούν οι ίδιοι, που έχασαν κάθε ελπίδα για όποιο κέρδος τη φετινή χρονιά. Η ακρίβεια και η έλλειψη ζωοτροφών αποτελούν την χαριστική βολή. Σε πολλές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι αντιμετώπισαν την κακοκαιρία μόνοι τους και μόνοι άρχισαν να αποκαθιστούν τις ζημιές. Όπως αυτοί που είδαν τα μαντριά τους να ισοπεδώνονται από τους θυελλώδεις ανέμους, ότι δηλαδή συνέβη στους κτηνοτρόφους του οικισμού της Σάλπης, με τις ζημιές να ξεπερνούν τις 2000 ευρώ σε κάθε μαντρί.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την πρόσφατη κακοκαιρία θα πρέπει να αποζημιωθούν σύντομα για να αποκαταστήσουν τις υποδομές τους. «Ν’ αποζημιωθούμε 100% οι κτηνοτρόφοι για τις μεγάλες ζημιές από τους ανέμους, τον παγετό και το χιονιά » είναι το αίτημα που υποβάλλουν στις πρώτες τους κουβέντες γνωρίζοντας, όμως, κι εκείνοι καλά πόσο δύσκολο είναι να γίνει δεκτό το αίτημα τους αυτό στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Ωστόσο, σπεύδουν ήδη στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.
Φώτο: κτηνοτρόφος στη Ροδόπη, Μιλτιάδης Βίστας Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα