Κομοτηνή: Καφενείο η Ελλάς

18:44 31/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ψευτοδουλεύουμε » δηλώνει και χαμογελά. Είναι με το δίσκο στο χέρι περισσότερα από τριάντα χρόνια. Τριάντα χρόνια εκείνη στο Φανάρι της Ροδόπης να σερβίρει και οι πελάτες της να απολαμβάνουν καφέ, τσάι και κουβέντα.

«Με τη φορολογία και τους λογαριασμούς που μας περιμένουν μπορούμε να ζήσουμε;» αναρωτιέται η κα Νίκη Γκάνιου γνωρίζοντας καλά τις δυσκολίες της δουλειάς, αλλά και αυτές της καθημερινότητας ενός επαγγελματία.

«Έχω πολύ προβληματιστεί» δηλώνει και βάζει ξύλα στη σόμπα της. Εκείνη βρίσκεται στο καφενείο από τις τρεις το απόγευμα. Οι πρώτοι πελάτες εμφανίζονται

στις τέσσερις και στις επτά και μισή έχουν αποχωρήσει και οι τελευταίοι. «Γιατί κάθονται τόσο λίγο;» ρωτάμε την έμπειρη καφετζού «Στα χωριά με τους μεγάλους σε ηλικία έτσι είναι, επιστρέφουν στο σπίτι νωρίς, η νεολαία σε άλλα καφέ κάθεται περισσότερο. Λεφτά δεν υπάρχουν, ο κάθε ένας κοιτά να περάσει όσο πιο φθηνά μπορεί ».

Μετρημένες οι ώρες της λειτουργίας του καφενείου, μειωμένη η πελατεία, η κατανάλωση, το ίδιο και τα έσοδα. «Με τα καινούργια μέτρα, με την ένταξη στο ΤΕΒΕ τίποτα δεν είναι εύκολο» σημειώνει προσθέτοντας «για να δούμε πόσοι θα καταφέρουμε να κρατηθούμε ανοιχτοί.» Με καφέ και τσαγάκι, με την ξυλόσομπα να καίει, με τον καιρό να περνά. Τριάντα οκτώ χρόνια η κα Νίκη ακούει πολλά να λέγονται μεταξύ των πελατών, εκείνη επιλέγει να μην μιλά καθόλου και συνεχίζει να σερβίρει.
Φώτο: Η κα Νίκη Γκάνιου στο καφενείο Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα