Κομοτηνή: Καμπάνια ενημέρωσης για τη σωστή χρήση Φαρμάκων κι Αντιβιοτικών

13:03 17/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Καμπάνια ενημέρωσης για την ορθολογική χρήση των φαρμάκων και των αντιβιοτικών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχίσει να υλοποιείται καθ όλη τη διάρκεια του χειμώνα με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης. «Επιλέξαμε σε τακτά χρονικά διαστήματα επικοινωνία με τον κόσμο γιατί θέλουμε να κρατήσουμε «ζωντανό» αυτό το θέμα.» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλέκος Τσαπέκος.

Όπως τονίζει παλιά τα πράγματα είχαν φτάσει σε ακραίες καταστάσεις. Η δαπάνη για την αγορά φαρμάκων των 2009 ήταν 5,6 δις

ευρώ το χρόνο και τώρα έχει μειωθεί στα 2 δις. «Πώς γινόταν τότε και οι τιμές ήταν στα ύψη και δεν ελεγχόταν αν στην υπόλοιπη αγορά έχουν μειωθεί οι τιμές των φαρμάκων;» αναρωτιέται ο κος Τσαπέκος και σημειώνει ότι «δεν υπήρχε Παρατηρητήριο Τιμών , ευτυχώς προς όφελος των Ταμείων έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Δεν ωφελήθηκε, όμως, ανάλογα ο ασθενής. Ενώ η συνταγή του γράφει ότι πρέπει να πληρώσει 0%, 10% ή 25% οι συμμετοχές του είναι πολύ μεγάλες, ο μ.ο. αγγίζει το 35%. Βλέπουμε συμμετοχές με 70 και 80%. Έχει διατηρηθεί η διαφορά τιμής εις βάρος του ασφαλισμένου με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι ασφαλισμένοι.»

Ήδη, δύο φορές μέχρι τώρα διανεμήθηκε ενημερωτικό Φυλλάδιο και θα συνεχίσει να διανέμεται μέχρι το Μάιο του 2017 στους πολίτες με στόχο την ενημέρωσή τους για να καταλάβει ο κόσμος ότι η ορθή χρήση φαρμάκων είναι κάτι σημαντικό. «Πρέπει να γίνει βίωμα γιατί τα φάρμακα δεν είναι απλά προϊόντα, αλλά δηλητήρια, όταν ξεπεραστούν οι δόσεις ή όταν τα παίρνει κάποιος και δεν τα χρειάζεται. Έχουν παρενέργειες μεγάλες. Πρέπει ο κόσμος να ενδιαφερθεί να μάθει. Να πάρει το ερέθισμα και να πάει στο γιατρό ή στον φαρμακοποιό του και να μάθει ό,τι θέλει για τη χρήση φαρμάκων

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπέκο, έμπειρο φαρμακοποιό επί 35 χρόνια, όταν παίρνουμε αντιβιοτικό χωρίς λόγο κάνουμε ανθεκτικά στελέχη. «Τριάντα χρόνια τώρα δεν έχουν βγει νέα αντιβιοτικά, υπάρχει πρόβλημα. Είναι αναγκαία να παραταθεί η ζωή των αντιβιοτικών με την πρόληψη και την ορθολογημένη χρήση. Να μην αφήνουμε, με την υγιεινή του σώματος και των χεριών, να μεταδίδονται ανθεκτικά στελέχη ο ένας στον άλλο. Η μάστιγα από την κακή χρήση των αντιβιοτικών είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι μείζονος σημασίας θέμα, τα επόμενα δέκα χρόνια, αν δεν γίνει κάτι, δέκα εκατομμύρια θα πεθαίνουν το χρόνο λόγω λοιμώξεων. Ενώ μέχρι τώρα είναι 700.000. 15 φορές πάνω οι θάνατοι λόγω λοιμώξεων».

Κάλπες για τον Σύλλογο Φαρμακοποιών Ροδόπης

Ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Ροδόπης αριθμεί 95 μέλη. Προστέθηκαν δέκα νέοι Φαρμακοποιοί τα τελευταία πέντε χρόνια. «Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Θα το δούμε βήμα – βήμα. Δεν πιάσαμε ακόμη πάτο. Αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για να δημιουργήσουμε αμυντικούς μηχανισμούς για να αντέξουμε» δηλώνει ο κος Τσαπέκος. Στις 16 Νοεμβρίου στήνονται κάλπες με ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος, όπως άφησε να εννοηθεί. «Πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι στο ΔΣ, βλέπω μια αδιαφορία, αλλά ο Σύλλογος είναι κάτι απαραίτητο. Καλώ τους συναδέλφους να πάρουν μέρος. Με ενδιαφέρει να υπάρχει διαδοχή στο Σύλλογο» καταλήγει ο κος Τσαπέκος έχοντας συμπληρώσει είκοσι χρόνια στην προεδρία του Συλλόγου.
Φώτο:Αλέκος Τσαπέκος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα