Κομοτηνή: Η ρεμπέτικη ιστορία

06:43 27/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Όταν ήταν φοιτητής ήταν «Ροκάς», σήμερα έχει ήδη στο ενεργητικό του αμέτρητες ώρες μελέτης, έρευνας, ενασχόλησης κι αναζήτησης στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ο Πάνος Σαββόπουλος γνωρίζει τον χώρο του ρεμπέτικου τραγουδιού, όσο λίγοι στη χώρα μας.

Άρχισα να ακούω παλιά λαϊκά και παλιούς δίσκους γραμμοφώνου και μου πήραν την ψυχή. Εγώ δεν καταγόμουν από καμιά οικογένεια που άκουγε ρεμπέτικα τουναντίον, όμως αυτά μου άρεσαν πάρα πολύ, άρχισα να μαζέυω δίσκους, μουσικές, έφυγα στη Σουηδία και έκανα εκπομπές στο ραδιόφωνο με αναφορά στα ρεμπέτικα, έτσι έγινε η αρχή…

Θεωρεί ότι

ο αυτοκράτορας, ο Μπαχ της ελληνικής λαϊκής μουσικής, είναι ο Μάρκος Βαμβακάρης, αυτός μετέπλασε, όπως λέει, το μικρασιατικό τραγούδι σε ρεμπέτικο με τους μπαγλαμάδες. Αυτός ήταν τα θεμέλια και το ισόγειο του μεγάλου οικοδομήματος που λέγεται ρεμπέτικο, το σκελετό τον έβαλε ο Βασίλης Τσιτσάνης και μετά ο Μητσάκης, ο Παπαϊωάννου, ο Μπαγιαντέρας, ο Χατζηχρήστος, ο Χιώτης, ο Καλδάρας, ένας μεγάλος θίασος ανθρώπων.

«Οι γυναίκες απουσιάζουν από τον κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού;» ρωτάμε τον κ. Σαββόπουλο για να τον ακούσουμε να απαντά: « Όχι, είναι παρούσες, σαν ερμηνεύτριες. Το χαρακτηριστικό του ρεμπέτικου τραγουδιού, το 1930 είναι ότι ο δημιουργός ήταν συνθέτης, στιχουργός, μπουζουκτσής και τραγουδιστής, τα έκαναν όλα! Γιατί έτσι εκφραζόταν καλύτερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα