Κομοτηνή: Η Κρίση «τρώει» τις φιλοπεριβαλλοντικές λύσεις θέρμανσης

12:35 13/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά στη Θράκη που αναζητούν
οικονομικά προσιτές λύσεις και φιλοπεριβαλλοντικές εν όψει της έλευσης του χειμώνα, που ειδικά στην περιοχή της Θράκης είναι δύσκολος. «Το πιο αποδοτικό αυτή τη στιγμή είναι οι αντλίες θερμότητας» δηλώνει ο Στυλιανός Δαλλίδης, ιδιοκτήτης του «EcoΣυστήματα» σημειώνοντας πως έχουν μεγάλη απόδοση και χαμηλό κόστος, καθώς δουλεύουν με ρεύμα. Στις επιλογές επίσης συγκαταλέγονται τα Πέλλετ, οι Λέβητες πετρελαίου κ.α. Συνδυάζοντας

οι Κομοτηναίοι τις αντλίες θερμότητας με την ενδοδαπέδια θέρμανση πετυχαίνουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, λόγω της Κρίσης, ο κόσμος στρέφεται κυρίως στο Πέλλετ κι από πέρσι στο πετρέλαιο, μετά την πτώση της τιμής που σημειώθηκε.

Τα φωτοβολταϊκα ξεχάστηκαν

Εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται και μέσα από την κατάλληλη χρήση λαμπών φωτισμού, όπως οι λάμπες Led. Όσον αφορά στην τύχη των Φωτοβολταϊκών που με μεγάλη «ορμή» μπήκαν στις ζωές των Ελλήνων φαίνεται πως τα παραγκώνισε η λιτότητα, ακόμη κι αυτά τα αυτόνομα διασυνδεδεμένα. «Πριν την Κρίση είχαμε κάνει τριάντα έργα φωτοβολταϊκών σε σπίτια, τα οποία ήταν διασυνδεδεμένα και πουλούσαν στη ΔΕΗ την Κιλοβατώρα, τώρα αυτό έχει λήξει, λόγω πτώσης της τιμής. » δηλώνει ο κος Δαλλίδης σημειώνοντας ότι το διάστημα αυτό «τρέχει» το πρόγραμμα Net Metering. Πρόκειται για φωτοβολταϊκά που τοποθετεί ο ενδιαφερόμενος στο σπίτι του, αφού έχει προηγηθεί έρευνα για το πόσες Κιλοβατώρες καταναλώνει το χρόνο. Τοποθετείται το αντίστοιχο σύστημα, στο τέλος του χρόνου γίνεται συμψηφισμός και αν έχει παράξει παραπάνω από αυτές που έχει κάψει, τότε δεν πληρώνει στη ΔΕΗ το ρεύμα, παρά μόνο τα πάγια.

Τρόπος ζωής γίνονται και τα Ηλιοθερμικά Συστήματα με τους κατοίκους της περιοχής να στρέφονται στην επιλογή τους. «Πρέπει να είναι ποιοτικά καλοί, να λειτουργούν σωστά για να πετυχαίνουν την εξοικονόμηση » σημειώνει ο κος Δαλλίδης.

Τέλος, αναγκαιότητα για κάθε σπίτι αποτελούν τα φίλτρα καθαρισμού Νερού. «Λόγω παλαιότητας του δικτύου ύδρευσης το νερό δεν είναι όσο καθαρό θα έπρεπε γι αυτό και προτείνουμε την τοποθέτηση φίλτρων που κατακρατούν μικρόβια, χλώριο και κακούς οργανισμούς. Γνωρίζω πολλούς που πίνουν εμφιαλωμένο και το να κουβαλούν συνέχεια νερό στο σπίτι δεν είναι λύση.» δηλώνει σημειώνοντας πως «Σπίτια πιο φιλικά στο περιβάλλον είναι ο στόχος που πρέπει να υλοποιηθεί. Λύσεις υπάρχουν πολλές, ωστόσο, οι πολίτες, λόγω οικονομικής στενότητας, δεν στρέφεται προς αυτές με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Φώτο:Στυλιανός Δαλλίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα