Κομοτηνή: Η Χάρτα της Ειδομένης …

22:49 20/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Άρθρο 1ο . Οι δημοσιογράφοι έχουν την υποχρέωση να συμπεριφέρονται προς όλους τους πολίτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, με βάση τις αρχές της ισοτιμίας και ισονομίας, χωρίς να κάνουν διακρίσεις με βάση την εθνοτική καταγωγή, τη χώρα προέλευσης, τη θρησκεία, το φύλο, το χρώμα, τη γλώσσα, τις πολιτικές πεποιθήσεις, την οικονομική κατάσταση ή την κοινωνική τους θέση…»

Ο Κώδικας Αντιρατσιστικής Δεοντολογίας των Ελλήνων Δημοσιογράφων, που θα αποκαλείται «Χάρτα της Ειδομένης» για να θυμίζει το δράμα χιλιάδων προσφύγων παρουσιάστηκε

στο Εργαστήριο για την Ερευνητική Δημοσιογραφία και τη Δυσφήμηση διά του Τύπου που διοργανώθηκε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου (ECPMF), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), με την υποστήριξη της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Οι συμμετέχοντες στις εργασίες δημοσιογράφοι συμπαρίστανται στους 92 φυλακισμένους δημοσιογράφους της Τουρκίας κρατώντας χαρτία με τα ονόματά τους…

Μια Χάρτα που απορρέει από τον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΜΘ και συγκεκριμένα από τα άρθρα 1,2,3,7 και 8, τη Χάρτα της Ρώμης και τους Κώδικες Δεοντολογίας Δημοσιογράφων του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Η «Χάρτα της Ειδομένης» έχει στόχο: Να διασφαλίσει τον κοινωνικό ρόλο των δημοσιογράφων στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την παρουσία προσφύγων, μεταναστών, μειονοτήτων και κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων στην Ελλάδα. Να αποθαρρύνει και να αντιστέκεται σε κάθε απόπειρα καλλιέργειας κλίματος μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού, που οδηγεί σε διακρίσεις και διώξεις για λόγους καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας, φύλλου και πολιτικών πεποιθήσεων. Να κατοχυρώσει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, την ελευθεροτυπία, αλλά και τα δικαιώματα των προσφύγων, μεταναστών, αιτούντων άσυλο και γενικότερα των ανυπεράσπιστων κοινωνικά ομάδων, βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της Οικουμενικής και Ευρωπαϊκής Χάρτας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και της Χάρτας του Τρεβίζο για την προστασία των ανηλίκων. Να δημιουργήσει συνθήκες αυτοδέσμευσης των δημοσιογράφων στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι δημοσιογράφοι υποδεικνύουν συνήθως μια κριτική στάση έναντι της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Συνεπώς πρέπει να καθιστούν σαφές ποιος, τι και γιατί εκφράζει μια άποψη ξενόφοβου και ρατσιστικού περιεχομένου, όπως υπενθυμίζει το άρθρο 11 της Χάρτας της Ειδομένης. Καλύπτοντας το προσφυγικό τα ΜΜΕ οφείλουν να προσεγγίζουν με ευαισθησία τα θέματα, σεβόμενοι τα δικαιώματα των ανυπεράσπιστων κοινωνικά ομάδων (πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, επικουρικής και ανθρωπιστικής προστασίας, μειονότητες ) με βάση το εθνικό και διεθνές δίκαιο.
Φώτο: Στιγμιότυπο από το εργαστήριο στην ΕΣΗΕΜΘ Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα