Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 5-6-2017

16:15 5/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ


Οικονομία

Οικοδομικά υλικά από τη Βουλγαρία

Η οικονομική κρίση και η λειτουργία του Τελωνείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα «έφερε τα πάνω κάτω» στο χώρο των Οικοδομικών Υλικών. Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Χατζητολούση καθημερινά φορτηγάκια διέρχονται το Τελωνείο της Νυμφαίας και μεταφέρουν οικοδομικά υλικά από τη Βουλγαρία. Δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες που επισκέπτονται τη Βουλγαρία κι αγοράζουν οικοδομικά υλικά μόνοι τους. Ό,τι υλικό έχει σχέση με την Οικοδομή πωλείται από τη Βουλγαρία κι αγοράζεται από τους κατοίκους της περιοχής φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις τοπικές επιχειρήσεις

που ασχολούνται με το χώρο της οικοδομής.

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κα Κική Κωνσταντινίδου. Ήδη, όπως σημείωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής, έχουν ενημερωθεί οι Αρχές και οι αρμόδιοι φορείς και έχει ζητηθεί από τους υπευθύνους η παρέμβαση τους, η αυστηροποιήση των ελέγχων και η λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής όπου θα γίνονται καταγγελίες. Ωστόσο, πέρα από κάποιους ελέγχους δεν έχει γίνει ακόμη κάτι. Σύμφωνα με την κα Κωνσταντινίδου από τη γειτονική χώρα εισάγονται νόμιμα ή παράνομα κάθε είδους εμπορεύματα, από καπνό και καύσιμα, μέχρι οικοδομικά υλικά. «Το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο ανθεί, όχι μόνο στην Κομοτηνή αλλά και σε άλλα σημεία της Ροδόπης» δήλωσε η κα πρόεδρος.
Παιδεία

Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης συμπληρώνει είκοσι χρόνια εκπαιδευτικής παρέμβασης. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ το 1997 μπήκαν στο πανεπιστήμιο με το ειδικό ποσοστό 100 φοιτητές/ριες από τη μειονότητα, τα τελευταία χρόνια σταθερά μπαίνουν 500.
Βέβαια δεν σημαίνουν ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν. Το ποσοστό της διαρροής παρά τη τεράστια μείωση, παραμένει πολλαπλάσιο του εθνικού μέσου όρου.

Υγεία

Νοσοκομείο Κομοτηνής

Στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής δρομολογούνται νέες προσλήψεις. Προκηρύχθηκε ήδη μια θέση παιδιάτρου για την Παιδιατρική Κλινική. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει το θέμα της πρόσληψης ενός γαστρεντολόγου, μια ειδικότητα που έλειπε από το Νοσοκομείο. Θα λειτουργήσει γαστρεντολογικό εργαστήριο, καθώς και εξωτερικό ιατρείο για την εξέταση των εξωτερικών περιστατικών. Αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο Υγείας της πρόσληψης οκτώ ιατρών.

Περιβάλλον

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΓΣΕΕ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην οποία αναφέρεται στην απόφαση που έλαβε η προεδρεία Trump η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση της από τη Συμφωνία του Παρισίου για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.
« Η απόφαση της Διοίκησης Trump να αποσυρθεί από τη συμφωνία των Παρισίων δημιουργεί εμπόδια σε μια ενωμένη δράση για το κλίμα και θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, περιβαλλοντικές οργανώσεις μαζί με τις έντονες προσπάθειες του κόσμου της εργασίας, έχουν καταφέρει να συμπεριλάβουν στην Συμφωνία του Παρισίου κύρια θέματα τα οποία αφορούν στο μέλλον των εργαζόμενων καθώς και των νέων γενεών. Δίνουμε μάχη για ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων. Η μάχη αυτή θα έχει αποτελέσματα μόνο αν οι λαοί δουλεύουμε μαζί γι’ αυτό το σκοπό. Λόγω λοιπόν των τελευταίων άσχημων εξελίξεων, η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά και διεθνή συνδικάτα, ασκεί πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάσουν την απόφαση της προεδρίας Trump. Οι επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες και χρειάζεται μαζική και συλλογική προσπάθεια για αναστροφή της συγκεκριμένης απόφασης, της ηγεσίας των ΗΠΑ.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται «Η πρόκληση που έχουν οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή με τρόπο που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας , μέσω επενδύσεων, καινοτομιών και ισχυρών δημοσίων υπηρεσιών, επιτρέποντας στους εργαζόμενους και στις βιομηχανικές περιοχές να κάνουν τη μετάβαση με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.»
Και η ανακοίνωση καταλήγει «Η ΓΣΕΕ είναι πιστή στη δέσμευσή της για τη διασφάλιση των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των εργαζομένων λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες. Για τα συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων οι συνέπειες είναι προφανείς. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας σε ένα νεκρό πλανήτη και είμαστε ήδη μάρτυρες των αρνητικών συνεπειών, λόγω των κλιματικών επιπτώσεων. Ως εκ τούτου, η επένδυση σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επιτακτική για τη διασφάλιση των ήδη υπαρχόντων καθώς και τη δημιουργία νέων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.»

Ημέρα περιβάλλοντος

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση απονομής βραβείων για τον διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Π. & Δ. Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ.
Τα έργα των μαθητών θα εκτεθούν στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης για το κοινό, από την Τετάρτη 7/6/2017 μέχρι και το Σάββατο 10/06/2017 (που θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση απονομής βραβείων). Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης, θα είναι: για τις πρωινές ώρες Τετάρτης – Παρασκευής 9:00 – 14:00 και για τα απογεύματα Πέμπτης και Παρασκευής 18:00 – 20:00, καθώς και το απόγευμα της εκδήλωσης, ημέρα Σάββατο 18:00 – 20:00
Πολιτισμός

Εκδηλώσεις στη ΦΕΞ

Συνεχίζονται οι προβολές στη ΦΕΞ στον πλαίσιο της δράσης «Ο κινηματογράφος των δημιουργών» αύριο Τρίτη 6 Ιουνίου στις εννέα το βράδυ στο Λαογραφικό και Ιστορική Μουσείο με αφιέρωμα στον Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι. Ο Alejandro Jodorowsky γεννήθηκε στην Τοκοπίλλα της Χιλής το 1929, από Εβραίους γονείς Ρωσικής καταγωγής. Άρχισε την κινηματογραφική του σταδιοδρομία στο Μεξικό, με χαρακτηριστικές δημιουργίες όπως η ταινία «Ο Τυφλοπόντικας» (El Topo, 1970) και «Το Ιερό Βουνό» (La montaña sagrada, 1973). Απορρίπτοντας συμβατικές μορφές αφήγησης και κινηματογραφικών κλισέ, ο Γιοντορόφσκι καλεί τον θεατή να αφεθεί ελεύθερος από τα δεσμά της λογικής και των πρέπει. Να περιφρονήσει τις καλλιτεχνικές του συμβάσεις και να ταξιδέψει μαζί με τον δημιουργό στο μοναδικό του εικονοκλαστικό σύμπαν.
Οι ταινίες του, ένα αμάλγαμα παραισθησιογόνου σουρεαλισμού, με θρησκευτικές, σχεδόν μυστικιστικές αναφορές, καθηλώνουν τον θεατή χάρη στην τελειότητα τους.

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες στο Μουσείο

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης την Πέμπτη 8 Ιουνίου στις εννέα το βράδυ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Χάρτινες και μουσικές πόλεις

Η Λέσχη Ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα. Είσοδος ελεύθερη.
Αρχή το Σάββατο με την Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου : «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις» του Σταύρου Τζίμα στις επτά στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Σαμή Καραμπουγιούκογλου, δημοσιογράφος, Γιάννης Σιδηρόπουλος, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας, Σταύρος Τζίμας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα για την σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια.

Εκδηλώσεις εργαστηρίων

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις εννέα το βράδυ στην «ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ» θα πραγματοποιηθεί αποχαιρετιστήριος χορός , Χορευτικού εργαστηρίου της ΦΕΞ.

9ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

Η Ξάνθη από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο αφουγκράζεται τους ήχους της ανατολής. Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα.. / Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους… Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ www.fex.org.gr

Μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά

Έχει κατασκευάσει περισσότερα από τριάντα μουσικά όργανα με ανακυκλώσιμα υλικά. Ο Χρήστος Τσόνιας ένας καλλιτέχνης από την Κομοτηνή, πρόσφατα παρουσίασε την νέα του δημιουργία, ένα ποδήλατο –πιάνο-μπαρ κατασκευασμένο κατά 50% από ανακυκλώσιμα υλικά. Και σε λίγες μέρες ένα δεύτερο εξίσου οικολογικό θα βγει στους δρόμους της πόλης.

Αθλητισμός

Με τον ΓΑΣ στη Σερβία
Στην Σερβία επιστρέφει ο ΓΑΣ ένα χρόνο μετά. Για δέκα μέρες και εννέα νύχτες μπασκεμπολίστες και προπονητές της ομάδας της Κομοτηνής θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της Σέρβικης Σχολής του μπάσκετ. «Η ομάδα μας πέρσι συμμετείχε με 21 άτομα στο Crossover Basketball Camp στο Kragujevac της Σερβίας με παιδιά 9-16 ετών. Φέτος θα πάμε ξανά. Μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει συμμετοχή 26 αθλητές» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο προπονητής της Ομάδας κ. Νεοκλής Λεμονίδης προσθέτοντας ότι η περσινή συμμετοχή δημιούργησε «πολύ θετικές εντυπώσεις για τα παιδιά, αλλά και τους αθλητές.»

Γεννημένοι Fighters

Το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Θράκης Ζίου Ζίτσου στην Κομοτηνή κρατά σε εγγρήγορση προπονητές και αθλητές στο χώρο των Μαχητικών Τεχνών. Σύμφωνα με τον κ. Πάρη Μαρινέλη, εκπαιδευτή του Αθλητικού Συλλόγου Ζίου Ζίτσου και της Ακαδημίας Fighters αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότεροι από 500 αθλητές. «2000 αθλητές συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, περισσότεροι από 500 στο Διασυλλογικό. Αθλητές, οι οποίοι θα έρθουν σε επτά μήνες στην Κομοτηνή.» σύμφωνα με τον έμπειρο εκπαιδευτή. Ραντεβού εκείνος και οι υπόλοιποι συναθλητές του δίνουν σε επτά μήνες στο πρωτάθλημα της Κομοτηνής, θα ακολουθήσει αυτό στη Βόρειο Ελλάδα και το Πανελλήνιο. Μεγάλες συμμετοχές, σημαντικές υποχρεώσεις γι αυτό και η προπόνηση ξεκινά μαζί με το Καλοκαίρι.

Καιρός

Θράκη – Καιρός: Αρχικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός. Βαθμιαία αραιές νεφώσεις από τα δυτικά κατά τόπους πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πρόσκαιρους όμβρους στα ορεινά της Μακεδονίας. Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Το πρωί στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, ΓΣΕΕ, δραση, ηπα, ιουνίου, alejandro, ελμε, βιβλιοπωλείο, ιστορικο, ξανθη, org, νέα, συμμετοχή, fighters, ελλαδα, καλοκαιρι, καιρος, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εορταστικο ωραριο, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, σταυροι, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ξανα, ζιου ζιτσου, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, ποδηλατο, το θεμα, βουλγαρια, ηπα, θεμα, μπασκετ, οικονομια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, πωλειται, σημερινη, ταινιες, χορος, ωρα, αφορμη, βαλκανια, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινονται, γονεις, δευτερο, ευκαιρια, ελμε, εβδομαδα, ενημερωθειτε, εργα, επτα, ετων, εικοσι, θεσεις εργασιας, ιστορικο, κελσιου, κυρια, κικη, κλιμα, χτυπα, λειτουργια, λεσχη, μεξικο, μηνες, μειωση, μουσικα οργανα, μυστικα, ομαδα, οκτω, παιδια, παμε, πεμπτη, πιστη, προβληματα, προσληψεις, πρωι, ραντεβου, σαββατο, σερβια, σιδηροπουλος, συζητηση, συμμετοχή, συμπαν, τελωνειο, τζιμας, υπουργειο υγειας, τριτη, φεστιβαλ, χρηστος, ωρες, alejandro, μποφορ, εννεα, fighters, ηγετες, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κινηματογραφος, νοσοκομειο, οργανα, org, τριαντα, θεματα, θερμοκρασια, θεσεις, υγειας, υλικα, υλικο
Τυχαία Θέματα