Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 4-3-2017

08:27 4/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινωνία
Διαμαρτυρία για το δικαίωμα στην Ειδική Αγωγή

Κάλεσμα προς όλους του γονείς που τα παιδιά τους χρήζουν ειδικής αγωγής, τους ειδικούς θεραπευτές καθώς και όσους συντάσσονται στο πλευρό τους απευθύνει η Ομάδα Γονέων με Παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής να πάρουν μέρος στη διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Πλατεία Ειρήνης στις 11 το πρωί. «Για να γίνει η φωνή των παιδιών μας πιο δυνατή και ηχηρή στηρίζοντας παράλληλα την ομάδα γονέων ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» αναφέρουν οι διοργανωτές. Και τονίζουν «Ο νέος νόμος της ειδικής αγωγής είναι ένας κόφτης στις

ζωές τους και στην πρόοδο τους.Απαιτούμε από την Πολιτεία να τους εξασφαλίζει το Δικαίωμά τους στη θεραπεία.»

Γιορτή για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Το Δίκτυο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνει σήμερα στις πέντε το απόγευμα στην Στέγη της Πολιτιστικής Κίνησης Ν.Ροδόπης μια Γιορτή για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μια γιορτή για κάθε πολίτη που θέλει να μάθει ποιοι είναι οι φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Μια γιορτή για κάθε πρωτοβουλία ή εγχείρημα που βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και της δημοκρατίας. Μια γιορτή για κάθε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση της Περιφέρειας μας που επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τις Κοιν.Σ.Επ. του Δικτύου. Μια γιορτή για την εναλλακτική οικονομία και τον συνάνθρωπο. Μια γιορτή που θα τα έχει όλα: ενημέρωση – προβολή ντοκιμαντέρ – εργαστήρια – εκθετήριο – συναυλία.
Η είσοδος είναι ελεύθερη ωστόσο θα υπάρχει κουτί ενίσχυσης για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (Παιδικά Χωριά SOS) Κομοτηνής.

Συναυλία αγάπης κι αλληλεγγύης

Ο σύλλογος «γονέων και κηδεμόνων» και το συγκρότημα «MICE The Swing Band» διοργανώνουν μια φιλανθρωπική εκδήλωση την Κυριακή 5 Μαρτίου στις 20:00 στον χώρο του αμφιθεάτρου του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ιατρική περίθαλψη και την οικονομική ενίσχυση μαθητή του μουσικού σχολείου ο οποίος πάσχει από μια σπάνια αρρώστια η οποία προκαλεί τύφλωση. Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ αλλά ο καθένας μπορεί να προσφέρει όποιο χρηματικό επιθυμεί στην είσοδο της αίθουσας.

Περιφέρεια

Σύσκεψη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με Δημάρχους της Περιφέρειας για τον αγωγό TAP

Σε σύσκεψη συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος τους Δημάρχους των δήμων της Περιφέρειας από όπου θα διέρχεται ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP).
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Ισμέτ Καδή, ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσελης και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του δήμου Νέστου κ. Νίκος Βαλσαμίδης.
Ο κ. Μέτιος είχε την πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης σε συνέχεια της σύσκεψης που συμμετείχε ο ίδιος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή επίσης των Περιφερειαρχών Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αναφορικά με τον προγραμματισμό των έργων κοινωνικής ευθύνης που θα υλοποιήσει η εταιρεία TAP AG στις περιοχές διέλευσης του αγωγού.
Στη σύσκεψη με τους Δημάρχους συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας και συντονισμού των ενεργειών ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους Δήμους, δεδομένου ότι τα προβλεπόμενα κονδύλια πρέπει να απορροφηθούν και τα έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να ολοκληρωθούν μέσα στο διάστημα των τριών ετών που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει η κατασκευή του αγωγού.

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης του Τοπικού Προγράμματος LEADER

Πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή στα γραφεία της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ η 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης του Τοπικού Προγράμματος LEADER των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης, συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 9.450.000,00 ευρώ, με σκοπό τη συγκρότησή της σε σώμα.
Ομόφωνα εκλέχθηκε Πρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Ιωάννης Σταυρίδης, Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών, Αντιπρόεδρος αυτής ο κύριος Ευφραιμίδης Νικόλαος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, και Γραμματέας αυτής ο κύριος Μουσταφά Μουσταφά, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιάσμου.

Διαμαρτυρία για το κλείσιμο του Αστυνομικού Σταθμού Νέας Καλλίστης

Με αφορμή την απόφαση για κλείσιμο του Αστυνομικού Σταθμού Νέας Καλλίστης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης δηλώνει ξεκάθαρα την αντίθεση του.
«Μία τέτοια απόφαση, φανερώνει έλλειψη σχεδιασμού, τεράστια προχειρότητα, βάζει σε κίνδυνο τους πολίτες μίας ευρύτερης περιοχής, αφήνοντας τους εκτεθειμένους και κυρίως αντιτίθεται του δικού μας πλάνου ανάπτυξης μέσω του τουρισμού σε έναν εκ των πιο σημαντικών τουριστικών προορισμών της Π.Ε. Ροδόπης, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο, όπου αναμένεται να αποτελέσει προορισμό για χιλιάδες τουρίστες. Ο συγκεκριμένος Σταθμός έχει την ευθύνη για τις παραλίες του Φαναριού, της Μέσης και της Αρωγής του Δήμου Κομοτηνής που υποδέχονται χιλιάδες τουρίστες» τονίζει σε ανακοίνωση και σημειώνει ότι «Σε κάθε άλλη περίπτωση, αποτελεί αυτονόητο πώς η νέα ομάδα του τοπικού αστυνομικού επιβάλλεται να βρει στέγη στη συγκεκριμένη περιοχή, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου». Και η ανακοίνωση καταλήγει «Αποτελεί χρέος για την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, να λάβει υπόψη του τις ενστάσεις και την επιχειρηματολογία όλων των τοπικών Φορέων, που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες».

Πρωτογενής τομέας

Γρίπη των Πτηνών

Στις 16/2/2017 επιβεβαιώθηκαν δύο νέες εστίες γρίπης των πτηνών, σε οικόσιτες εκμεταλλεύσεις πουλερικών στην Αρκαδία και τη Φλώρινα. Επιπλέον των παραπάνω νέων εστιών και από την εμφάνιση του νοσήματος στη χώρα, ανιχνεύθηκαν ιοί της γρίπης τύπου Α και σε εννιά άγρια πτηνά σε διάφορες περιοχές της χώρας(Ρόδο (1), Έβρου (1), Ροδόπης(3), Αρκαδίας(2) Θεσσαλονίκης(2)) Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και εκτιμώντας ως υψηλό τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων σε εκτροφές πουλερικών, εκδόθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απόφαση, η οποία επεκτείνει τα μέτρα βιοασφάλειας και καθιστά υποχρεωτική την διατήρηση των πουλερικών, οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων, αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους σε όλη την επικράτεια.

Μέτρα προστασίας των πουλερικών των οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων

Η Δνση Κτηνιατρικής, υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αποτροπή μόλυνσης των εκμεταλλεύσεων αλλά και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Μέτρα προστασίας των πουλερικών των οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων:
1. Τα οικόσιτα πουλερικά διατηρούνται ΜΟΝΟ σε κλειστούς χώρους, λαμβάνονται μέτρα που αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά και οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες διατηρούνται χωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
2. Οι κάτοχοι συστηματικών εκμεταλλεύσεων:
 Εκτρέφουν πουλερικά επίσης μόνο σε κλειστούς χώρους και εφαρμόζουν συστήματα προστασίας ώστε να αποτρέπεται η επαφή των εκτρεφομένων πουλερικών με τα άγρια πτηνά ή άλλα οικόσιτα πουλερικά
 περιορίζουν τις μετακινήσεις πουλερικών, οχημάτων και ατόμων στο εσωτερικό και μεταξύ των εκμεταλλεύσεων.
 προστατεύουν τις εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών, παροχής τροφής και νερού από τα άγρια πτηνά ή άλλα ζώα
 διαθέτουν συστήματα απολύμανσης στις εισόδους των εκμεταλλεύσεών και των κτιρίων

3. Οι κάτοχοι των οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων πρέπει να παρατηρούν και να καταγράφουν καθημερινά την υγιεινή κατάσταση των πουλερικών και ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές για τυχόν ύποπτα συμπτώματα γρίπης (π.χ μεγάλος αριθμός ασθενών και νεκρών πτηνών)

4. Άγρια πτηνά
 Οι τοπικές δασικές αρχές, τα μέλη κυνηγετικών, ορνιθολογικών και άλλων οργανώσεων υποχρεούνται να γνωστοποιούν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές την διαπίστωση τυχόν μη φυσιολογικής θνησιμότητας ή αξιοσημείωτες εστίες ασθένειας για τα άγρια πτηνά και ιδίως τα υδρόβια άγρια πτηνά.

Δημόσια Υγεία:
Παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8, συνιστάται η αποφυγή επαφής του κοινού με τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια.
Ιδιαίτερα συστήνεται η λήψη των μέτρων προστασίας(γάντια, μάσκες , φόρμες κλπ) στο προσωπικό των συστηματικών ή οικόσιτων εκμεταλλεύσεων που έρχεται σε άμεση επαφή και μεγάλη συχνότητα με τα πουλερικά της εκμετάλλευσης.

Πιστοποιήση Fibermax

Τα Θρακικά Εκκοκιστήρια θα τρέξουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα «Πιστοποιήση Fibermax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές (CSF)». Για να ενημερωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί για το πρόγραμμα και την εξέλιξη του, θα γίνει παρουσίαση του την Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «CHRIS & EVE»

Δημοκρίτειο

Απάντηση του Δ.Π.Θ. στους Συλλόγους των εκπαιδευτικών

«Εδώ και δεκαετίες το εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό διαφόρων Τμημάτων του ΔΠΘ έχει κατά καιρούς συνεργασθεί με τους συλλόγους και τους εκπαιδευτικούς του μειονοτικού προγράμματος σε ποικίλα πλαίσια και συγκυρίες που συνδέονται με την εκπαίδευση τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών της μειονότητας (επιμορφωτικά σεμινάρια, διδακτικές παρεμβάσεις, κ.ά.)» αναφέρει σε απάντηση του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στους συλλόγους εκπαιδευτικών Δασκάλων Μειονοτικών Σχολείων οι οποίοι με επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, οι σύλλογοι συνηγορούν με την απόφαση της Πολιτείας να αναθέσει την εκπαίδευση των μελλοντικών εκπαιδευτικών του μειονοτικού προγράμματος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και ευχαριστούν για τη σχετική διευθέτηση ζητώντας, επιπλέον: α) την ενίσχυσή του εν λόγω Τμήματος για συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της γείτονος χώρας, της Τουρκίας, σε ζητήματα τουρκικής γλώσσας και μουσουλμανικής θρησκείας, β) τη λειτουργία Τομέα «σταθερής και συστηματικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του Τουρκόγλωσσου προγράμματος στο εν λόγω τμήμα και γ) οικονομική στήριξη στο ΠΤΔΕ/ΑΠΘ για τους παραπάνω λόγους. «Εμείς, οι άνθρωποι του ΔΠΘ θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες και να συμβάλουμε με ουσιαστικό τρόπο στα εκπαιδευτικά δρώμενα της εκπαίδευσης και δη της μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη, πέρα από συγκυριακές σκοπιμότητες, ιδεοληψίες και μικροπολιτικές. Ωστόσο, αυτή μας η δράση δεν μπορεί παρά να οριοθετείται από το εκάστοτε εκπαιδευτικό, πολιτικό και κοινωνικό περικείμενο» καταλήγει η ανακοίνωση της Πρυτανείας του Δ.Π.Θ.

Έδρα Jean Monnet

Στη Νομική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απένειμε Έδρα Jean Monnet, μια θέση διδασκαλίας για καθηγητές πανεπιστημίου ή μόνιμα μέλη του διδακτικού προσωπικού, με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές σπουδές.
Κάτοχος της Έδρας Jean Monnet και συντονιστής του εγκριθέντος προγράμματος είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Μιχάλης Δ. Χρυσομάλλης, διδάσκων στη Νομική Σχολή του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, που είχε την πρωτοβουλία κατάρτισης και υποβολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της σχετικής πρότασης.
Ο κ. Χρυσομάλλης, σε συνέντευξη τύπου τόνισε πως αποτελούσε μια υποχρέωση για τη σχολή να αποκτήσει την έδρα και πως αυτή θα βοηθήσει να κάνουν χρήσιμα πράγματα που δεν μπορούσαν να κάνουν στο σημερινό καθεστώς οικονομικής στενότητα. «Δεν μπορούσε η Νομική Θράκης, η οποία είναι η πρώτη που δίδαξε ευρωπαϊκό δίκαιο στα ελληνικά πανεπιστήμια να μην έχει πάρει έδρα και να μην έχει διεκδικήσει έδρα Jean Monnet» σημείωσε, τονίζοντας πως κατά τη διαγωνιστική διαδικασία αξιολογήθηκαν 737 αιτήσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο, με 147 από αυτές να επιλέγονται, ενώ η πρόταση βαθμολογήθηκε αρκετά υψηλά, με 89/100.

Μητρόπολη
Ιεραποστολικές Αναμνήσεις

Ομιλία ἀπό τόν Πανοσιολογιώτατο Ἀρχιμανδρίτη π. Ἰωακείμ Μούκανο, Ἱεροκήρυκα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ξάνθης καί Περιθεωρίου, με θέμα: ‘’Ἱεραποστολικές ἀναμνήσεις ἀπό τό Κογκό’’ θα πραγματοποιηθεί το ἀπόγευμα τῆς Τρίτης, 7ης Μαρτίου στις 6:30 μ.μ. στήν αἴθουσα τῆς Ἐστίας τῆς Χριστιανικῆς Ἑνώσεως Κομοτηνῆς.

Μνημόσυνο για τους διατελέσαντες δημάρχους Κομοτηνής

Τήν τέλεση μνημοσύνου ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν διατελεσάντων Δημάρχων Κομοτηνῆς, καί ἁπάντων τῶν κατοίκων τῆς πόλεως τῶν ἀναπαυομένων εἰς τό Κοιμητήριον τῆς Κομοτηνῆς θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής σήμερα μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας στόν Ἱερό Κοιμητηριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγῆς Κομοτηνῆς, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος, παρουσίᾳ τοῦ Δημάρχου τῆς πόλεως κ. Γεωργίου Πετρίδη, μελῶν τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου καί συγγενῶν τῶν προκεκοιμημένων.

Αθλητικά

Το πρόγραμμα των αγωνιστικών τμημάτων του ΓΑΣ για το Σαββατοκύριακο
Σάββατο 4/3
17:00 εφήβων play-offs: Ασπίδα Ξάνθης – ΓΑΣ Κομοτηνή
Κυριακή 5/3
14:30 παμπαίδων Α: Φιλία Ορεστιάδας – ΓΑΣ Κομοτηνή
16:30 παμπαίδων Β: Φιλία Ορεστιάδας – ΓΑΣ Κομοτηνή
18:00 ανδρών: Χαλκηδόνα – ΓΑΣ Κομοτηνή
20:00 κορασίδων: Αίας Κομοτηνής – ΓΑΣ Κομοτηνή

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, εν λόγω, αγωγη, συμμετοχή, sos, αμθ, tap, εταιρεία, νέα, χρεος, φλώρινα, εμφάνιση, δπθ, σχολεια, πτδε, θεσσαλονικη, ΑΠΘ, δραση, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, κοινωνικος τουρισμος, Ημέρα του παιδιού, νεος παπας, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, φλώρινα, δημοκριτειο, δπθ, εδρα, θεμα, θρακη, ιατρικη, ντοκιμαντερ, οικονομια, προγραμμα, πτηνα, υγεια, φιλια, χηνες, αιας, αιτησεις, αμθ, ασπιδα, αρκαδια, αρρωστια, αφορμη, γεωργιου, δημητρα, γινει, γονεις, γραφεια, γριπη, δευτερα, διαστημα, δρωμενα, δικτυο, εγχειρημα, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, ελλειψη, ενημερωση, εν λόγω, εργα, εμφάνιση, εξελιξη, ερχεται, εταιρεία, ετων, ευθυνη, ιοι, η φωνη, θωμας, κυβερνηση, λειτουργια, ληψη, νομικη, ξενοδοχειο, ομαδα, ουσιαστικο, οχηματων, παιδια, παρουσιαση, πετριδης, πολιτεια, πρωι, σεμιναρια, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σωμα, συλλογοι, συχνοτητα, τμημα, τριτη, συμπτωματα, φωνη, φορα, χρηστος, ιωαννης, ασφαλεια, δικαιωμα, ειδη, ελληνικα, γιορτη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακη, play, tap, θεματα, υγειας
Αναζητήσεις
κο μοτηνη 3 /3/2017 πιτα νεας δημοκρατιας
Τυχαία Θέματα