Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 3-8-2017

07:00 3/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Παιδεία
Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί για το πιλοτικό πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία
Το ΔΣ του Συλλόγου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ « ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ » εκφράζει για άλλη μια φορά την διαφωνία του σε σχέση με την πραγματοποίηση του προγράμματος του ΙΕΠ «Πιλοτικές Παρεμβατικές Δράσεις Υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης».

Δηλώνει πως αντίπαλος του εκπαιδευτικού κινήματος είναι οι πολιτικές διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης γενικά και του δημόσιου νηπιαγωγείου ειδικότερα που περικόπτουν θέσεις εργασίας και όχι οι νηπιαγωγοί μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που

ταλανιζόμενες από τη χρόνια ανεργία θα μπουν στον πειρασμό να υποβάλλουν αίτηση στο εν λόγω πρόγραμμα. Καλεί άμεσα το Υπουργείο, την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης και τις τοπικές Διευθύνσεις να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία όλων των αναγκαίων δημόσιων νηπιαγωγείων στην περιοχή της Θράκης από το φετινό σχολικό έτος.

Πρωτογενής Τομέας

Κατασκευή μικρών ταμιευτήρων- λιμνοδεξαμενών Π.Ε. Ροδόπης

Υπογράφηκε σύμβαση ανάθεσης εκπόνησης μελέτης, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, με τίτλο « Μελέτη για την επιλογή και κατασκευή μικρών ταμιευτήρων –λιμνοδεξαμενών Π.Ε.Ροδόπης», μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Ροδόπης και της αναδόχου εταιρείας Κ.Παπασπυροπούλου. Το έργο αφορά την μελέτη έργων ταμίευσης νερού και συγκεκριμένα την τοπογραφική αποτύπωση και τους υδραυλικούς υπολογισμούς σε δέκα επτά (17) επιλεγείσες θέσεις και την οριστική μελέτη των απαιτούμενων μικρών φραγμάτων σε δύο, από τις δέκα επτά, θέσεις.
Η μελέτη ανατίθεται προκειμένου να καταστεί δυνατή τοπικά η κάλυψη των αναγκών σε αρδευτικό νερό με την ταμίευση των επιφανειακών υδάτων, με την δημιουργία μικρών ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών και με την κατασκευή μικρών φραγμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν τα αποθέματα των υδάτων στις περιοχές των έργων και θα αναβαθμισθεί το υφιστάμενο περιβάλλον, τόσο στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης όσο και στη δημιουργία νέων δράσεων εκμετάλλευσης της γεωργικής γης.
Σκοπός του μελετούμενου έργου είναι να εξυπηρετηθούν οι αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών της περιοχής μελέτης κατά τους μήνες στους οποίους παρουσιάζεται έντονη έλλειψη ύδατος.
«Ζεστό» χρήμα για τους νέους αγρότες

Στο ταμείο πάνε 1.035 νέοι αγρότες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης για να λάβουν το ποσό των 19.917.500,00 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη πληρωμή από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά το 70% της συνολικής χρηματοδότησης. Την απόφαση υπέγραψε ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.
Πρόκειται για το 70% του συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή θα δοθούν συνολικά 19.917.500,00 ευρώ στους νέους αγρότες που εντάχθηκαν σε πρώτη φάση, από τα 23,4 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευθεί ως πόροι για το συγκεκριμένο υπομέτρο, και η πληρωμή αναμένεται στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα.

Πολιτική

Απάντηση από την Εγνατία Οδό μέσω Βουλής
19,90 ευρώ ανά κατεύθυνση και συνολικά 39,80 ευρώ στοιχίζει το ταξίδι από τους Κήπους του Έβρου έως την Ηγουμενίτσα σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και κατ’ επέκταση της Εγνατίας Οδού στην οποία παραπέμπει το υπουργείο, στην ερώτηση που κατέθεσαν απο κοινού ο Ιλχάν Αχμέτ και οι συνάδελφοι του βουλευτές της Δημ. Συμ. από την Δράμα και τις Σέρρες, Χαρά Κεφαλίδου και Μιχάλης Τζελέπης. Επίσης, η Εγνατία Οδός υπόσχεται ότι έως το τέλος του 2018, θα ισχύσουν τα αναλογικά-ηλεκτρονικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, περιλαμβανομένης και της Εγνατίας Οδού.

Οικολογία-Οικονομία

Εξοικονομώ κατ΄ οίκων

Την κατάργηση της προϋπόθεσης τραπεζικού δανεισμού, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκων» καθώς και άλλες αλλαγές ώστε να καταστεί απλούστερη και ταχύτερη η συνολική διαδικασία των αιτήσεων ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις
Το αρμόδιο Υπουργείο προχωράει στις βελτιώσεις που απαιτούνται προκειμένου η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων εκ μέρους των πολιτών να γίνει απλούστερη και η συνολική διαδικασία ταχύτερη, καθώς και να δίνεται η δυνατότητα αίτησης στο πρόγραμμα χωρίς την υποχρεωτική λήψη δανείου.

Μεταφορές
Στο συνοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα
Η κίνηση οχημάτων από και προς Βουλγαρία, αυτές τις ημέρες είναι αυξημένη. Αντίστοιχα αυξημένες, όμως, είναι και οι ουρές ΙΧ που σχηματίζονται στον συνοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα.
Απαιτείται πολύωρη αναμονή για έξοδο από την Ελλάδα, προς Βουλγαρία, αλλά και για την είσοδο στην Ελλάδα από Βουλγαρία η εικόνα είναι χειρότερη. Αναγκαία κρίνεται η επιπλέον ενίσχυση του Μεθοριακού Σταθμού με προσωπικό.

Υγεία
Προσλήψεις στην Υγεία
Τέσσερις θέσεις εργασίας στο Σισμανόγλειο Κομοτηνής μέσω ΟΑΕΔ. Πρόκειται για θέσεις: κοινωνικής εργασίας, νοσηλευτικής, βοηθός νοσηλευτικής, βοηθός υγειονομικού προσωπικού ειδικότητας μεταφορέων ασθενών. Επίσης, προκηρύσσονται θέσεις σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Λιμεναρχείο
Οδηγίες για τους λουόμενους
Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό θανάτου ηλικιωμένου άνδρα τη Δευτέρα 31.07.2017 στην παραλία «Μυρωδάτου» Νομού Ξάνθης αλλά και περιστατικά παρ΄ ολίγον πνιγμού ενός αλλοδαπού 27 ετών στις 22-7 στο Μυρωδάτο και ενός παιδιού 3 ετών στην παραλία Ερασμίου το περασμένο Σάββατο, το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Πόρτο Λάγος εφιστά για μία ακόμη φορά την προσοχή των συμπολιτών μας στην τήρηση των βασικών κανόνων ασφαλείας κατά τη διάρκεια λήψης θαλασσίου λουτρού, τονίζοντας ιδιαίτερα:

● την μεγάλη σοβαρότητα της αδιάλειπτης γονικής επίβλεψης των μικρών παιδιών όταν αυτά βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό.
● Τα άτομα προχωρημένης ηλικίας δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, καλό είναι να κολυμπούν με παρέα και να μην απομακρύνονται από την ακτή αλλά να κολυμπούν κατά μήκος αυτής.
● Τα άτομα που δεν γνωρίζουν κολύμβηση ή δεν ξέρουν να κολυμπούν καλά, πρέπει να κολυμπούν με παρέα και οπωσδήποτε στα ρηχά, καθώς πτώση τους στην θάλασσα λόγω απώλειας ισορροπίας, κυματισμού κτλ. μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Μητρόπολη
Το μυστήριο της εξομολογήσεως
Ο πατέρας Φιλήμων, ἀδελφός της Ἱεράς Μονής Σταυρονικήτα του Ἁγίου Ὄρους θα βρεθεί στον Μητροπολιτική Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής προκειμένου να διακονήσει το Μυστήριο της Μετανοίας και της Ἐξομολογήσεως. Ο Γέροντας θα βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας από την Τετάρτη 9 έως και την Κυριακή 13 Αυγούστου.

Αύριο στις επτά το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα Χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Εσπερινού καί του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Ὑπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλλιθέας.

Πολιτισμός

Η Ελένη Ουζουνίδου σε νέα συνεργασία

Μια από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές που «μαγειρεύονται»για τον χειμώνα είναι αυτή του «Αρίστου» που υπογράφει σκηνοθετικά ο ικανότατος Γιώργος Παπαγεωργίου και στην οποία συμμετέχει η εξαιρετική Κομοτηναία ηθοποιός Ελένη Ουζουνίδου.
Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», μεταφέρεται στη σκηνή, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου.

Εορτασμός της Πανσελήνου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, συμμετέχοντας από το 2008 στον εορτασμό της Πανσελήνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργανώνει τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις εννέα το βράδυ στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων ένα μουσικό ταξίδι στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι, με οδηγούς αγαπημένα πρόσωπα της μουσικής σκηνής της Ξάνθης, τον Αντώνη Μουσαδέ και την Ασμίκ Μπεκλαριάν.

Αθλητικά

Στον ΠΑΣ ένας Ιασμιώτης
Ο 16χρονος αμυντικός του ΠΑΟΚ Κομοτηνής Σαμέτ Αχμέτ με καταγωγή από τον Ίασμο της Ροδόπης θα αγωνίζεται με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα! Δοκιμάστηκε πριν λίγο καιρό στον «Άγιαξ» της Ηπείρου για να καταλήξει στα Κ17 της ομάδας.

Καιρός
Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός. Οι άνεμοι στα δυτικά και τα βόρεια θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και το απόγευμα βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, εν λόγω, ιλχάν αχμέτ, συγκεκριμένο, δραμα, σερρες, διοδια, συμμετοχή, ελλαδα, οαεδ, μυστήριο, νέα, θεατρο, ΠΑΟΚ, καιρος, κινηση στους δρομους, βουλη, Καλή Χρονιά, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, βουλευτες, ελενη, αιτηση, βουλγαρια, ηγουμενιτσα, ηθοποιος, θαλασσα, θεμα, προγραμμα, σισμανογλειο, ανεργια, αφορμη, αχμετ, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, εγνατια οδος, εγνατια, ευρω, ελλειψη, ενεργεια, εν λόγω, επτα, ετων, ετος, εφορεια, ζωη, θεσεις εργασιας, εικονα, ιλχάν αχμέτ, κινηση, λαγος, λειτουργια, ληψη, λιμενικο, μηκος, μηνες, μυστήριο, μυθιστορημα, νεοι αγροτες, νερο, νηπιαγωγοι, οδος, οπωσδηποτε, οχηματων, περιβαλλον, σαββατο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, τμημα, φορα, χρηστος, χρημα, χαρα, μποφορ, εννεα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κυριακη, μελετη, μια φορα, σκηνη, ταξιδι, θερμοκρασια, θεσεις, θωμα, βοηθος
Τυχαία Θέματα