Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 28-7-2016

07:56 28/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινωνία

«Βούρκωσε» ο Άρατος για τον Χουσεΐν Νταϊτσίκ

Kλάμα, θλίψη και πολλά αναπάντητα «γιατί» για τον άδικο χαμό. Το χωριό Άρατος Ροδόπης, σύσσωμο αποχαιρέτησε χθες τον 18χρονο Χουσεΐν Νταϊτσίκ, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του μακελάρη στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου.

Τα συλλυπητήρια του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή
δέχεται ο πατέρας του θύματος, έχοντας κοντά του και τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.

Στο πατρικό του σπίτι τα θερμά συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο υπ. Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, οι βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ (Ποτάμι), Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ), ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος, ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας, Σταμάτης Κουρούδης, πολιτευτές, αντιπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Στεφάνια με τα θερμά τους συλλυπητήρια έστειλαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Βουλή των Ελλήνων, ο Στ. Θεοδωράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κηδεία του γίνεται δημοσία δαπάνη.

«Ο Θεός να σας δίνει κουράγιο, είμαστε δίπλα σας, πρέπει τώρα να στηρίξετε τα άλλα δυο παιδιά σας» μ’ αυτά τα λόγια, λόγια αγάπης ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.Παντελεήμων απευθύνθηκε στους χαροκαμένους γονείς, την μάνα και τον πατέρα του 18χρονου θύματος της τρομοκρατικής ενέργειας στο Μόναχο.

Οικονομία -Ανάπτυξη

Επτά νέα Χρηματοδοτικά προγράμματα

Επτά νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθούν έως το τέλος του χρόνου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τους γνώστες οι νέες δράσεις επιχειρηματικότητας είναι οι εξής:

– Αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις, κατά προτεραιότητα στους στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

– Αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, με προσωπικό από 50 μέχρι 250 άτομα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα αφορά κυρίως τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

– Δικτύωση των επιχειρήσεων (δημιουργία clusters, meta-clusters) συνολικού προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ,

– Ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων ή την επέκταση υφιστάμενων με προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ.

Κοινωνία

Άλλος για Σαντορινή τράβηξε κι άλλος για Δαλματικές Ακτές

Άνοιξαν πανιά για Σαντορίνη, Κύθηρα, Χανιά στην Ελλάδα, αλλά και για Δαλματικές Ακτές και Νότιο Γαλλία (Μασαλία, Κυανή Ακτή, Μόντε Κάρλο, Κάνες ) στο εξωτερικό οι κάτοικοι της Ροδόπης το φετινό καλοκαίρι. «Ειδικά τα τελευταία δύο –τρία χρόνια ο κόσμος φαίνεται πως έχει μάθει την Νότιο Γαλλία» δηλώνει ο Σιδέρης Αυγουστής εργαζόμενος σε τουριστικό γραφείο στην Κομοτηνή μιλώντας για τις φετινές καλοκαιρινές συνήθειες των κατοίκων της Ροδόπης. «Οι Δαλματικές Ακτές από τους Θρακιώτες ανακαλύφθηκαν την τελευταία πενταετία» δηλώνει τονίζοντας πως η νέοι αυτοί προορισμοί για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδος έγιναν γνωστοί χάρη και στα τσάρτερ που βάζουν τα μεγάλα τουριστικά γραφεία με αποτέλεσμα οι πτήσεις να γίνονται απευθείας από τη Θεσσαλονίκη.

Υποσχέσεις για εκτίμηση των ζημιών

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης

Την υπόσχεση ότι θα γίνει σύντομα η εκτίμηση των ζημιών για τις καταστροφές του φυτικού κεφαλαίου δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης απαντώντας σε υποβληθείσα κοινοβουλευτική ερώτηση από τον Ιλχάν Αχμέτ, για τις αποζημιώσεις των αγροτών της Ροδόπης από τις φυσικές καταστροφές του Ιουνίου.

Όπως σημειώνεται στην απάντηση «Θα ξεκινήσει σύντομα η έκδοση ενταλμάτων για τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, μετά την ψήφιση τροπολογίας στην Βουλή ήδη από τις αρχές Ιουλίου».

« Ως εκ τούτου η κυβέρνηση και ο υπουργός, σαφείς μέσα στην ασάφειά τους» σχολιάζει ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ.

Λήγει η προθεσμία

Κλείνει αύριο τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των γονέων που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που αφορά στους παιδικούς σταθμούς, και έχει ως φορέα διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ.

Πολιτισμός -Εκδηλώσεις

Αναβίωση παραδοσιακού, ποντιακού γάμου στις Σάπες
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η αναβίωση παραδοσιακού ποντιακού γάμου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά » και τη στήριξη του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Μαρωνείας Σαπών στις Σάπες της Ροδόπης.
«Το σημαντικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι ότι η αναβίωση στηρίζεται σε μαρτυρίες ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.Υπήρχε ένας λαογραφικός πλούτος καταγεγραμένος που αξιοποιήθηκε» δήλωσε ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου και «ψυχή» αυτή της προσπάθειας, Στυλιανός Νικολάου.

Εσπερινός στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική

Εσπερινό στον Αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκονται τα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής στην θέση Παληόχωρα κοντά στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους θα τελέσει σήμερα στις επτά και μισή ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας Κομοτηνής Παντελεήμονας. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Μαρώνειας Σαπών και την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ροδόπης και είναι ενταγμένη στις παράλληλες εκδηλώσεις του 6ου Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών ενώ στο τέλος του Εσπερινού θα γίνει από αρχαιολόγο ενημέρωση για τον ευρύτερο μνημειακό χώρο . Στόχος η ανάδειξη ενός ξεχωριστού ,εντυπωσιακού μνημείου με ιδιαίτερα ψηφιδωτά που χρονολογείται στον 2 μ Χ αιώνα και δεν είναι ευρύτερα γνωστό και επισκέψιμο αλλά θεωρείται από τα σημαντικότερα ,περικαλλή μνημεία εκείνης της περιόδου στη Θράκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

«Ιερές μουσικές των Βαλκανίων »

Διευθυντής της ΦΕΞ Πασχάλης Ξανθόπουλος

«Ιερές μουσικές των Βαλκανίων περιμένει το κοινό « την Κυριακή 31 Ιουλίου στις οκτώ το βράδυ στον Μπεκτασίδικο Tεκέ του «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο Ξάνθης. Θα προηγηθεί ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης στο Μπεκτασίδικο Τεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά».

Μουσική κατασκήνωση της ΦΕΞ

Ξεκινά σήμερα η μουσική κατασκήνωση της ΦΕΞ που θα διαρκέσει έως και 4 Αυγούστου στα αρχαία Άβδηρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικά όργανα, φωνή και θεωρητικά της Ανατολικής Μουσικής.

Η μουσική κατασκήνωση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες περιφερειακές δομές σεμιναριακών κύκλων με σολίστες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια. Σκοπός της είναι, η αξιοποίηση νέων δομών (κατασκηνώσεις της Α/θμιας Εκπ/σης στα Αρχαία Άβδηρα) στα πλαίσια του Φεστιβάλ, συστηματικότερων εκπαιδευτικών δράσεων σε συνδυασμό με αναψυχή σ’ ένα πραγματικά πανέμορφο περιβάλλον, η δυνατότητα συμμετοχής με το ελάχιστο δυνατό κόστος και τέλος το σμίλευμα όχι μόνο ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία και συμμετοχή στις εκδηλώσεις αλλά και ως μιας «παρέας» η οποία αγαπά την Ανατολική Μουσική.

Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυδιάς

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Καρυδιάς και φίλων διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων από τις 3 έως τις 5 Αυγούστου. Το πρόγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έκθεση χειροτεχνιών, παραδοσιακή βραδιά χορού με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από όλη την περιφέρεια και παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα ΘΡΑΚΟΜΕΛΟ

Μουσική δίπλα στο κύμα

Ροκ στο Φανάρι

Συνεχίζονται αύριο Παρασκευή οι εκδηλώσεις του δήμου Κομοτηνής στην παραλιακή ζώνη με Rock μουσική και τους «Emerald» στο Φανάρι της Ροδόπης στις 21:00 το βράδυ.

Χειμερινοί Κολυμβητές στη Μαρώνεια

Με τη συναυλία των «Χειμερινών Κολυμβητών» στο Λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους στη Μαρώνεια, συνεχίζονται το Σάββατο 30 Ιουλίου οι εκδηλώσεις του 6ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΑΠΩΝ.

Αθλητικά

Μετρήσεις το πρωί και απογευματινή προπόνηση στο αθλητικό κέντρο περιλάμβανε το πρόγραμμα των παικτών του Πανθρακικού χθες.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας, υπό την επίβλεψη της υπεύθυνης του τομέα αποκατάστασης του Πανθρακικού, κ. Μένιας Γιοφτσίδου, υποβλήθηκαν σε μετρήσεις που βοηθούν στην ισοκινητική αξιολόγηση των κάτω άκρων. Με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών θα προσαρμοστεί το πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης κάθε αθλητή κατά την περίοδο της προετοιμασίας.

Το απόγευμα, η προπόνηση, υπό της οδηγίες του Κώστα Ανυφαντάκη και των συνεργατών του, ξεκίνησε με ζέσταμα και συνεχίστηκε ασκήσεις τεχνικής με μπάλα ασκήσεις τακτικής, ενώ ολοκληρώθηκε με παιχνίδια τακτικής στα 3/4 του γηπέδου.

Καιρός

Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός στη Θράκη και μόνο στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ιλχάν αχμέτ, αλέξης τσίπρας, χειμερινοί κολυμβητές, θλίψη, συλλυπητήρια, συριζα, τσιπρας, βουλη, κηδεία, νέα, χανια, ελλαδα, γαλλια, καλοκαιρι, θεσσαλονικη, ιουνίου, ελγα, εεταα, συμμετοχή, rock, emerald, φεστιβαλ, καιρος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, χειμερινοι προορισμοι, δωρο πασχα 2012, ελγα αποζημιωσεις, τελος του κοσμου, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, βουλευτες, εεταα, θλίψη, βουλη των ελληνων, ελγα, θρακη, κυθηρα, μουσικη, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, πτησεις, σαντορινη, ψηφιδωτα, αρχαια, αχμετ, βορεια, βραδια, βραδυ, γινει, γινεται, γινονται, γλεντι, γονεις, γραφεια, δυνατοτητα, ευρω, εκθεση, εκτιμηση, ενημερωση, επτα, επιτυχια, ερχεται, εσωτερικων, ζεσταμα, ζωνη, κηδεία, ιδρυση, υπηρεσια, θεοδωρακης, θεος, ιλχάν αχμέτ, κυβερνηση, κυανη ακτη, λογια, μητσοτακης, μειωση, μνημεια, μοναχο, μουσικα οργανα, οκτω, παιδια, περιβαλλον, προγραμματα, πρωι, σαπες, σαββατο, σελινο, συγκεκριμενα, σιδερης, συντομα, συμμετοχή, συλλυπητήρια, σπιτι, τεκε, τουριστικα γραφεια, τριημερο, φαναρι, φεστιβαλ, φωνη, χρηστος, ωρες, μποφορ, ηπειρωτικα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κυριακη, οργανα, ορχηστρα, rock, θερμοκρασια, ξεκινησε, λογια αγαπης
Τυχαία Θέματα