Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 23-01-2018

09:09 23/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Όχι μπλόκα από Αγρότες Ροδόπης, Ξάνθης…προς το παρόν
Προς το παρόν δεν κατεβαίνουν σε μπλόκα οι Αγρότες της Ροδόπης και της Ξάνθης, αν και συνεχίζουν τις επαφές με ομολόγους τους, καθώς τα πρώτα αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί στη Θεσσαλία.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει και διαφορετική εξέλιξη τις επόμενες μέρες.
Υπενθυμίζεται πως τα θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα των Αγροτών είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές στη διάθεση των προϊόντων που παράγουν.
Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα

μείωσης ρύπανσης νερού-νιτρορύπανση-
Έως 16 Φεβρουαρίου, θα διαρκέσει η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη Αγροτών στο πρόγραμμα μείωσης ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος στον ιστότοπο />Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να απευθύνονται και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων που υπάγονται.
Στο εν λόγω πρόγραμμα πρόκειται να ενταχθούν 30 νέες περιοχές, μεταξύ αυτών και περιοχές της ΑΜ-Θ, -όπως Δυτικά και Ανατολικά της λίμνης Βιστωνίδας, η λεκάνη Στρυμώνα, νότιο και βόρειο τμήμα Έβρου-
Το τελικό κονδύλι είναι αυξημένο και από το ποσό αρχικά των 200 εκ ευρώ θα φτάσει τα 260εκ ευρώ, δηλαδή θα καλύψει 800.000 στρέμματα, περίπου ο ένας στους 3 Αγρότες που θα κάνουν την αίτηση.
Ωστόσο. θα ισχύσουν κριτήρια που θα δίνουν μόρια σε κάποιες περιοχές που η ποιότητα των υδάτων είναι υποβαθμισμένη.
Υποχρεώσεις Αγροτών για την Νιτρορύπανση
Οι Αγρότες που ενδιαφέρονται θα πρέπει να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις ένταξης τους και κριτήριο για τη συμμετοχή τους είναι οι εκτάσεις που θα δηλώσουν να είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ του 2017ως ποτιστικές.
Οι Αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν πως για 5 χρόνια δεσμεύονται να αντικαταστήσουν τις καλλιέργειές τους με αγρανάπαυση, ή ξηρικές καλλιέργειες(ηλίανθο κ.α), με στόχο τις λιγότερες εισροές.
Η επιδότηση είναι 60 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι, 43 ευρώ/ στρέμμα για το καλαμπόκι.

Παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο στις οφειλές κτηνοτρόφων για τις βοσκήσιμες γαίες 2016 και 2017

Δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση, που αφορά τροποποίηση στη «Διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής. Σύμφωνα με την τροποποίηση, «Οι οφειλές που προκύπτουν από την κατανομή του έτους 2016 καθώς και την κατανομή του έτους 2017 καταβάλλονται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Εργαστήριο Μελισσοκομίας στο Κέντρο Δήμητρα
Από το ΚΕΝΤΡΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ και το ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΟΔΟΠΗΣ γίνεται γνωστό πως την ερχόμενη Κυριακή, στο ΚΕΝΤΡΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ πρόκειται να πραγματοποιηθεί ημερήσια εκπαίδευση με θέμα την αντιμετώπιση του ακάρεως .
Εκπαιδευτής θα είναι ο Γεώργιος Γκόρας από το εργαστήριο μελισσοκομίας του Α.Π.Θ.
Όσοι μελισσοκόμοι επιθυμούν μπορούν να έρθουν να παρακολουθήσουν.

Υγεία

Δημόσια λογοδοσία του Νοσοκομείου με συμμετοχή των φορέων της Ξάνθης
Την πρώτη του δημόσια λογοδοσία πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, ο Διοικητής του ιδρύματος Αχιλλέας Γερόπουλος.
Ο κ.Γερόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο της λειτουργίας που έχει σήμερα το Νοσοκομείο, δεδομένων των συνθηκών, το υψηλό επίπεδο συνεργασίας στη Διοίκηση και το προσωπικό, το οποίο ευχαρίστησε ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις που προγραμματίζονται σε επίπεδο τμημάτων, υποδομών, δράσεων και πρωτοβουλιών καθώς και την οικονομική κατάσταση του Νοσοκομείου.
Ειδικότερα ο κ. Γιερόπουλος αναφέρθηκε στα ηλεκτρονικά ραντεβού που συνεχίζουν να λειτουργούν εύρυθμα αλλά και την ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων. Εξάλλου, σημείωσε ότι το Νοσοκομείο θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού μέσω του taxisnet
Όσον αφορά τη στελέχωση επεσήμανε ότι οι προσλήψεις του επόμενου διαστήματος σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εστιάζονται στην αυτόνομη λειτουργία των Επειγόντων Περιστατικών,
Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάσταση και το αποθεματικό των χρημάτων. “ Ως προς τους στόχους για την επόμενη χρονιά στάθηκε στη λειτουργία μονάδας εμφραγμάτων. Μίλησε για Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, Διαβητολογικό τμήμα, Τμήμα Αποκατάστασης, αναβάθμιση της ΜΕΘ καθώς και τμήμα Έρευνας και Βελτίωσης.

Επαγγελματίες-ΕΒΕΡ
Π. Αλμπανίδης: «ΝΑ αξιοποιήσουμε ως Επιμελητήριο το οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου μας»
«Θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό αν ήταν συναινετικό το νέο προεδρείο στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με θέσεις οι οποίες θα δίνονταν σε ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία να τις υποστηρίξουν, προς όφελος των μελών του Επιμελητηρίου.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο β Άντιπρόεδρος του ΕΒΕΡ, Παναγιώτης Αλμπανίδης.
Μάλιστα υποστήριξε πως με την συγκεκριμένη σύνθεση του προεδρείου, δεν ικανοποιείται το μήνυμα των μελών για ισόρροπη εκπροσώπηση, καθώς μόλις 38 ψήφοι ξεχώρισαν το νικητή την δεύτερη Κυριακή.
Εξ άλλου ο κ. Αλμπανίδης ανακοίνωσε μία μελλοντική δράση, που έχει να κάνει με την ενημέρωση μελών του Επιμελητηρίου και αφορά την τακτοποίηση της εισφοράς ΓΕΜΥ. Η εισφορά αυτή είναι 40 ευρώ το χρόνο και δίδεται στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η οποία επιστρέφεται στο 80%. Η δράση αυτή θα γίνει με τη συνδρομή του Συλλόγου Λογιστών της Ροδόπης.
Επίσης θα καταθέσει ο ίδιος την πρότασή του να αξιοποιηθεί το οικονομικό τμήμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μέσω Μεταπτυχιακών προγραμμάτων των φοιτητών για την έρευνα αγοράς του νομού.
«Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε ποιες νέες επιχειρήσεις μπορούν να είναι βιώσιμες», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αλμπανίδης.

Περιβάλλον
Καταγραφές υδρόβιων πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης
Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης συμμετείχε και φέτος στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ) που διοργανώνονται ετησίως από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πανελλαδικά.
Οι καταμετρήσεις έλαβαν χώρα, όπως και πέρσι, στους πέντε επιλεγμένους υγροτόπους, τέσσερις εκ των οποίων βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, ενώ ένας βρίσκεται πλησίον των ορίων του.
Καταγράφηκαν 13 είδη, τα πολυπληθέστερα εκ των οποίων ήταν οι Πρασινοκέφαλες πάπιες, οι Κορμοράνοι, τα Νανοβουτηχτάρια, τα Σφυρηχτάρια, τα Κιρκίρια και οι Νερόκοτες.

Εκπαίδευση
Το FIRST LEGO Greece στην πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη
Ο μεγαλύτερος πανελλήνιος διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας για παιδιά πραγματοποιήθηκε στη Ξάνθη την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στο “Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ “ Φίλιππος Αμοιρίδης” διαγωνίστηκαν 23 ομάδες από Ορεστιάδα, Καβάλα, Ξάνθη και τις γύρω περιοχές , όπου φέτος διαλέξαν και να λύσουν ένα ρεαλιστικό πρόβλημα σχετικά με το νερό σε μία μεγάλη γιορτή μάθησης και διασκέδασης.
Οι RoboAxion από την Ξάνθη κατάφεραν να πάρουν το 1ο βραβείο για την παρουσίαση του project αλλά και την πρόκριση στον τελικό του FLL με την κατάκτηση της 4ης θέσης μεταξύ 23 ομάδων.
Αυτοδιοίκηση
Διανομή αγαθών στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ στην Ξάνθη
Ο Δήμος Ξάνθης, ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ξάνθης «ΣΤΗΡΙ-ΖΩ», πραγματοποιεί διανομή αγαθών σήμερα στους 2.620 ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική ή και Βασική Υλική Συνδρομή», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).
Εθελοντισμός
Στην τελική ευθεία ο …αργοπορημένος ο εθελοντικός Άη Βασίλης
Στην τελική ευθεία μπαίνουν αυτή την εβδομάδα, οι εκδηλώσεις της εθελοντικής δράσης ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα, καθώς ολοκληρώνονται την επόμενη Κυριακή.
Η επόμενη εκδήλωση είναι στις 26 Ιανουαρίου Στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων, στις 21:30, συναυλία με τους Pax Romana.
Την ίδια μέρα θα παρουσιάσουν χορευτικές επιδείξεις στις 7 το απόγευμα, στο πολιτιστικό κύτταρο του Εργατικού κέντρου πολιτιστικοί σύλλογοι της Ροδόπης .

Πολιτισμός
Εκδήλωση με τους ΔεΜαΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑΙ ομάδα κωμικών αυτοσχεδιαστικών

Οι ΔεΜαΝαιΚαιΝαι, η μόνη ομάδα κωμικών αυτοσχεδιασμών (improv) της Β. Ελλάδας, έρχεται στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στην Λέσχη Κομοτηναίων, την ερχόμενη Πέμπτη στις 9:30 το βράδυ, για μια ξεκαρδιστική παράσταση γεμάτη αυτοσχεδιαστικά σκετς, βασισμένα στις ιδέες του κοινού!
Μια παράσταση που δημιουργείται και παρουσιάζεται εκείνη την στιγμή, χωρίς σενάριο και προετοιμασία πάνω στις δικές σας ιδέες. Μια παράσταση με γέλιο, φαντασία, παιχνίδι,. Μια παράσταση που ποτέ δεν είναι ίδια, και τα πάντα μπορούν να συμβούν. .
Είσοδος : 5€ Φοιτητικό 3€
Τηλέφωνο κρατήσεων 2531401408

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, εν λόγω, ορνιθολογική εταιρεία, συμμετοχή, οσδε, δημητρα, ηλεκτρονική, ελλαδα, δραση, ορνιθολογική, εταιρεία, lego, ξανθη, καβαλα, project, pax, κύτταρο, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, παραταση φορολογικων δηλωσεων, θεματα πανελληνιων, εισφορα αλληλεγγυης, Καλή Χρονιά, taxisnet, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, μπλοκα αγροτων, γιορτη σημερα, δημος ξανθης, αη βασιλης, νικητη, ηλεκτρονική, αιτηση, αχιλλεας, ημερησια, θεμα, μπασκετ, οσδε, προγραμμα, lego, αιτησεις, ασφαλιστικο, ατζεντα, βαμβακι, βραδυ, βρισκεται, γελιο, γινει, γινεται, γηπεδο, δημος, διοικηση, διοικητης, ευρω, εκπαιδευση, εβδομαδα, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ιδεες, ιδια, θεσσαλια, κύτταρο, λειτουργια, λεσχη, μορια, νεες επιχειρησεις, νερο, ομαδα, παντα, ορεστιαδα, ορνιθολογική, ορνιθολογική εταιρεία, οφελος, παιδια, παρουσιαση, πεμπτη, ποιοτητα, προσληψεις, ραντεβου, σεναριο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, συλλογοι, τμημα, φαντασια, ευθεια, ειδη, ενωση, εθνικο, γηπεδο μπασκετ, γιορτη, χωρα, ιατρικο, ηλεκτρονικα, project, κυριακη, νοσοκομειο, ομαδες, pax, παιχνιδι, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα