Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 2-12-2017

10:52 2/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Περιφέρεια
Σε ετοιμότητα λόγω καιρού
Συνεδρίασε στην αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» στην Κομοτηνή το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των Φορέων, την πρόληψη πιθανών πλημμυρικών φαινομένων και την αντιμετώπιση κινδύνων από Χιονοπτώσεις και παγετό κατά την χειμερινή περίοδο.

Συντονιστές ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Κώστας Χουβαρδάς ,ο Προϊστάμενος

Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ροδόπης κ. Δημήτρης Παπαλεξίου και η εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Κρυστάλλω Γεωργιάδου ενώ παρόντες ήταν εκπρόσωποι Φορέων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οργανισμών, Υπηρεσιών και Σωμάτων Ασφαλείας. «Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση κάθε πιθανού προβλήματος.» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνοντας πως απαιτείται «να έχουμε σωστό συντονισμό, συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό. Είμαι βέβαιος πως μέσα από τον σημερινό διάλογο θα ακουστούν ενδιαφέρουσες απόψεις και κυρίως εποικοδομητικές, που θα συμβάλλουν στο να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή προβλημάτων κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα».

Πολιτική
Στις 7-8 Δεκεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα
Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας,Προκόπη Παυλόπουλου. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ενώ θα επισκεφθεί και τη Θράκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα, ειδικά εκείνα τα οποία οδηγούν κατά καιρούς σε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις που αγγίζουν και τις δύο χώρες. Μεταναστευτικό, ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, οικονομική συνεργασία, με έμφαση στα μεγάλα πρότζεκτ που έχουν ήδη γίνει γνωστά, σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις είναι τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο ηγετών.

Μεταφορές

ΚΥΑ για το ύψος των διοδίων
Εκδόθηκε η ΚΥΑ με την οποία καθορίζεται το ύψος των διοδίων που θα εισπράττονται στους μετωπικούς σταθμούς Παμβώτιδας, Ευζώνων, Μέστης και Ιεροπηγής, ωσότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύνολο των μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων που χωροθετήθηκαν επί της Εγνατίας Οδού και των κάθετων σε αυτήν οδικών αξόνων που προβλέπει παλαιότερη ΚΥΑ. Η χρέωση για τα Ι.Χ. οχήματα θα είναι 1,80 ευρώ στους Ευζώνους, 1,70 στην Μέστη, 1,90 στον Ίασμο και 2,10 στην Ιεροπηγή. Μετά την έναρξη λειτουργίας και επιβολής χρέωσης στους τέσσερις παραπάνω σταθμούς, από τις 14 Δεκεμβρίου, αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω οι τιμές διοδίων στους μετωπικούς σταθμούς της Τύριας, του Μαλακασίου και του Ιάσμου σε 2,10 ευρώ για τους δύο πρώτους και σε 1,90 ευρώ για τον τελευταίο. Η ΚΥΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο χρήστης κατά τη διέλευσή του από τον σταθμό διοδίων δηλώσει αδυναμία καταβολής των σχετικών διοδίων, ο εισπράκτορας του σταθμού συμπληρώνει τα προσωπικά στοιχεία του οφειλέτη σε ειδικό έγγραφο με τίτλο “έντυπο αδυναμίας καταβολής”, το οποίο υπογράφεται και από τα δύο μέρη, και ο καθένας κρατάει από ένα αντίγραφο. Στο παραπάνω έντυπο αναγράφεται ότι ο οφειλέτης θα καταβάλει την αξία των διοδίων εντός είκοσι ημερών, ειδάλλως αυτή θα βεβαιώνονται στη ΔΟΥ.

Πρωτογενής Τομέας
Αποζημιώσεις για τους αγρότες

EUROKINISSI

Αποζημιώσεις ύψους 18 εκ ευρώ κατέβαλε ο ΕΛΓΑ σε 65.653 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν: την τελική εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτια στη φυτική παραγωγή, που συνέβησαν εντός του 2016, την τελική εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτια στη φυτική παραγωγή, που συνέβησαν στις αρχές του 2017 και συνδέονται με τη δήλωση καλλιέργειας του 2016, εκκαθαρίσεις ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο που συνέβησαν εντός του 2016, και στο πρώτο τρίμηνο 2017. Στη Ροδόπη δόθηκαν 276.000 ευρώ και στην Ξάνθη 178.000 ευρώ.

Πρόγραμμα Ομαδικής ασφάλισης Υγείας για τους καπνοκαλλιεργητές
Διαδοχικές συναντήσεις του υφυπουργού ΑΑΤ κ. Β. Κόκκαλη, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ ΑΕ για το Πρόγραμμα Ομαδικής Ασφάλισης Υγείας Καπνοπαραγωγών. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων ο υφυπουργός ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο, πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά τον Μάιο του 2016 στο νομό Ροδόπης προσφέροντας ομαδική ασφάλιση σε πάνω από 2.000 καπνοπαραγωγούς. Το 2017 συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα έξι νέες Περιφερειακές Ενότητες: Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης. Ο κ. Β. Κόκκαλης τόνισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστική προσφορά στους καπνοπαραγωγούς και δήλωσε χαρακτηριστικά: «η καλλιέργεια του καπνού αποτελεί βασική παραγωγική δραστηριότητα και κινητήρια δύναμη για την οικονομία στη Βόρεια Ελλάδα. Η καπνοκαλλιέργεια συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και φέρνει συνάλλαγμα μέσω της εξωστρέφειας. Πάνω από 4.000 καλλιεργητές καπνού αναμένεται να ωφεληθούν από πρόγραμμα κοινωνικής ασφάλισης, που εφαρμόζει η εταιρία ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ ΑΕ για τους συνεργαζόμενους καπνοπαραγωγούς της. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο πλαίσιο της δράσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρίας και το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να επεκταθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας και Λάρισας. Μακάρι η εν λόγω αξιέπαινη δράση να βρει μιμητές προς όφελος των Ελλήνων αγροτών».

Κοινωνία
Οι Βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα
Σε ποτάμι έχει μετατραπεί με τις τελευταίες βροχοπτώσεις ο κεντρικός αγροτικός δρόμος του Αρσακείου που οδηγεί στα περισσότερα χωράφια του χωριού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Άποψη» «τα χαντάκια πέριξ του δρόμου δεν έχουν καθαριστεί εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται φερτά υλικά και να κλείνει από τα νερά εντελώς η κυκλοφορία, ενώ παράλληλα δημιουργούνται ζημιές στα χωράφια και στον ίδιο τον δρόμο ο οποίος καθίσταται δύσβατος. Παράλληλα τίθεται και θέμα πρόκλησης πλημμυρών εάν οι βροχοπτώσεις έχουν περισσότερη ένταση και διάρκεια.».

Παιδεία
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
Οι Εκλογές για τη Διοικούσα και Εξελεγκτική Επιτροπή του Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Νομού Ροδόπης θα διεξαχθούν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 στα γραφεία του Παραρτήματος (Θ.Σοφούλη 6) στις 12:00μ.μ.. Οι δηλώσεις για την εφορευτική επιτροπή αποστέλλονται στο e-mail: [email protected] και θα γίνονται δεκτές μέχρι την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017. Οι υποψηφιότητες για τη Διοικούσα ή Εξελεγκτική Επιτροπή θα γίνονται δεκτές από Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 έως Τετάρτη 13 Δεκεμρίου 2017 στο e-mail: [email protected]. Δικαίωμα ψήφου και υποψηφιότητας έχουν τα μέλη του Παραρτήματος τα οποία έχουν εξοφλήσει μέχρι και την συνδρομή του 2016.

Αλληλεγγύη –εθελοντισμός
Τρόφιμα σε απόρους
Τρόφιμα σε εκατό άπορες οικογένειες διένειμε η διαχειριστική επιτροπή μουσουλμανικής περιουσίας Κομοτηνής.

Νέα διάθεση Χωρίς Μεσάζοντες την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου
Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου οι ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ και πάλι στην Ξάνθη. Τα προϊόντα θα διατεθούν με προτεραιότητα σε όσους κάνουν παραγγελία (για όσα προβλέπεται παραγγελία). Η διάθεση θα γίνει μετά τις 9.00πμ στον περιφραγμένο χώρο απέναντι από το 7ο Δημοτικό Σχολείο.

Ευχαριστήριο από τους γονείς του μικρού Χρήστου
Ευχαριστήριο από τους γονείς του μικρού Χρήστου από την Αίγειρο της Ροδόπης δόθηκε στη δημοσιότητα. «Αν ο Χρήστος ήταν σε θέση να αντιληφθεί τι συνέβη το τελευταίο διάστημα , τότε εγώ ως πατέρας και η μητέρα του δε θα χρειαζόταν να πούμε ή να γράψουμε κάτι… Ο Χρήστος θα έλεγε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και θα ήταν το μεγαλύτερο αντίδωρο για τους γονείς του, αλλά πιστεύω και για όλους εσάς που συμμετείχατε με τόση αγάπη, πίστη και εμπιστοσύνη στην προσπάθεια που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Μέχρι ο Χρήστος να έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί ο ίδιος -και θα το κάνει να είστε σίγουροι γι’ αυτό- εγώ, ο πατέρας του, μιλώντας εξ ονόματος και της μητέρας του, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς, τους μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας, γιατί ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, η επέμβαση που εγγυάται την ομαλή μετάβαση του γιου μας σε μια φυσιολογική ζωή, θα γίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ! Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο ,τη μαθητική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά κυρίως το Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων Ροδόπης που ενεργοποίησαν την όλη διαδικασία, ύστερα από προτροπή της Κίνησης Πολιτών «Πλατεία».» Και το ευχαριστήριο καταλήγει « Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους, αλλά και τους ιδιοκτήτες του τοπικού Τύπου και των ΜΜΕ που αγκάλιασαν για άλλη μια φορά το Χρήστο και επικοινώνησαν στην τοπική κοινωνία την προσπάθειά μας. Γνωρίζουμε ότι χωρίς αυτή τη συνδρομή δε θα δημιουργούνταν αυτό το ποτάμι αλληλεγγύης , τα αποτελέσματα του οποίου -αν μη τι άλλο- έχουν «ξεπλύνει» φόβους, άγχη και προβληματισμούς, με τους οποίους, η μητέρα του κι εγώ ζούμε όλα αυτά τα χρόνια… Θέλω να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης που η απόφασή της να τοποθετήσει τους «κουμπαράδες του Χρήστου» σε μαγαζιά της περιοχής μας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017 , θα δώσει οικονομική ανάσα στην πορεία του γιου μας μετά την επέμβαση (φαρμακευτικές αγωγές, μετάβαση στην Αγία Πετρούπολη ένα χρόνο μετά για την τελική αξιολόγηση κ.α.). Αν ο Χρήστος ήταν σε θέση να αντιληφθεί την προσπάθεια που έκανε η τοπική κοινωνία στο πρόσωπό του, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, θα γέμιζε η καρδιά του από την αγάπη, την πίστη και την αλληλεγγύη που επιδείξατε. Ο γιος μας -πριν καταφέρει να σταθεί ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας μας- έλαβε το μεγαλύτερο μάθημα του ανθρώπινου πολιτισμού. Είμαστε ευγνώμονες.» Οι γονείς Παναγιώτης Θεοδωρίδης – Χρυσάνθη Τζελέπη» καταλήγει η ανοικτή ευχαριστήρια επιστολή.

Πολιτισμός
Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις
Το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανεύει (σ)την πόλη της Κομοτηνής με τις εκδηλώσεις του Δήμου! Με την έναρξη του 2ου αγιοβασιλιάτικου αγώνα δρόμου, με τίτλο “Run Santa….Run” να πραγματοποιείται την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις πέντε κι μισή το απόγευμα με αφετηρία την Τσανάκλειο Σχολή και τερματισμό την κεντρική πλατεία της πόλης. Οι συμμετέχοντες θα τρέξουν παρέα με τον Αϊ – Βασίλη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, προκειμένου να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μπουκάλια ελαιόλαδου για τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Άναμμα χριστουγεννιάτικου δένδρου
Το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου θα πραγματοποιηθεί στις έξι και μισή το απόγευμα της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής από το Δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συναυλία με τους ONIRAMA στον ίδιο χώρο.

Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου
8ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη από την Κυριακή 10 έως και Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Γιορτή για τα Α.μεΑ.
Ο Σύλλογος Μέριμνας Α.με.Α. Νοητικής Υστέρησης » Άγιοι Θεόδωροι» σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής θα πραγματοποιήσει στις 5.30 μ.μ. στο Diamond (6ο χλμ Κομοτηνής Ιάσμου), γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Α.με.Α και χριστουγεννιάτικο μπαζάρ.

Ονειρούπολη Δράμας
Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου ξεκινάει το ταξίδι στην εποχή των Χριστουγέννων, ταξίδι στην πρωτεύουσα των Χριστουγέννων στην… Ονειρούπολη Δράμας 2017 – 2018! Για 14η συνεχή χρονιά ένα μοναδικό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι εκτυλίσσεται στη Δράμα! Ο Δημοτικός Κήπος και η Κεντρική Πλατεία της πόλης, μεταμορφώνονται σε παραμυθένια σκηνικά και όλοι οι επισκέπτες είναι πρωταγωνιστές, στο απόλυτο χριστουγεννιάτικο παραμύθι: την Ονειρούπολη! Μια ονειρική πόλη στην οποία κατοικούν τουνελόδρακοι, ξωτικά, αόρατα πράσινα καγκουρό, νεράιδες, μικρά λυκάκια, καλικάντζαροι, ιπτάμενα σουρωτήρια, χιονάνθρωποι και κυρίως ο ίδιος… ο Άγιος Βασίλης!

Έκθεση εικαστικών
Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Ν Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ», εγκαινιάζει την 23η ετήσια καθιερωμένη έκθεση εικαστικών των μελών του. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 20:00΄ στο χώρο της Παπαδριελλείου Δημοτικής Πινακοθήκης-Μέγαρο Στάλιου. Την εορταστική εκδήλωση θα συνδράμουν πολιτισμικά η κ. Μυρσίνη Λατζουράκη παρεμβαίνοντας θεατρικά, καθώς επίσης και η μαθητευόμενη του Συλλόγου Μαργαρίτα Μαργαριτοπούλου με μουσικό δρώμενο.

Το άκυρο αύριο
Η Εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης, το Εργαστήριο Γλωσσολογίας ΤΕΦ – ΔΠΘ «+ΜορΦωΣη» και οι Εκδόσεις Πόλις σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κοσμά Χαρπαντίδη «Το άκυρο αύριο», την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στη Λέσχη Κομοτηναίων (2ος όροφος). Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. Χάρης Μιχαλόπουλος, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. Χρήστος Βασματζίδης, νομικός-κριτικογράφος. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η φιλόλογος Άρτεμις Αρχοντογεώργη Την παρουσίαση συντονίζει η Νατάσσα Βαφειάδου, δημοσιογράφος. Διοργάνωση: 2K Project

Καιρός
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα στη Θράκη. Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο αιγαίο 8 μποφόρ.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, εν λόγω, ελλαδα, κυα, δου, ελγα, ξανθη, συγκεκριμένο, θεσσαλονικη, προσφορες, αεπ, δραση, εταιρεία, εκλογες, νέα, γιου, μμε, onirama, μεα, χλμ, δραμα, θεατρο, δπθ, project, καιρος, αιγαιο, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, χριστουγεννιατικες βιτρινες, δωρο χριστουγεννων, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, αξια, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, θεμα εκθεσης 2012, ελγα αποζημιωσεις, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, αξιολογηση, γιορτη σημερα, κοινωνια, αποτελεσματα, χωρις μεσαζοντες, ονειρουπολη δραμας, ονειρουπολη, συναλλαγμα, χωρες, αεπ, δου, δπθ, ελγα, ηγεσια, θεμα, θρακη, κηπος, μητερα, μμε, ξωτικα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, υψος, ωρα, mail, αγαπη, αδυναμια, ακυρο, αλληλεγγυη, αρτεμις, ατζεντα, βιβλιο, βορεια, γινει, γινονται, γιου, γονεις, γραφεια, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, δρομος, δοθηκε, εγγραφο, αιθουσα, ευρω, εκθεση, εκκαθαριση, εν λόγω, εξι, εποχη, ερντογαν, εταιρεία, εταιρια, ευζωνων, εφημεριδα, ζωη, ιδιο, εικοσι, υφυπουργος, ιστορικο, καγκουρο, εκδοσεις, κεφαλαιο, κιλκις, κυα, λειτουργια, λεσχη, μαθηματικη εταιρεια, μεα, νεραιδες, οφελος, οχηματα, παρουσιαση, πεμπτη, πετρουπολη, πιστη, πρωταγωνιστες, σαββατο, συγκεκριμένο, συζητηση, σχολειο, φεστιβαλ, φορα, χρηστος, χλμ, ασφαλεια, μποφορ, δημητρης, δικαιωμα, εμφαση, γιορτη, καρδια, κωστας, κυριακη, μια φορα, μιχαλοπουλος, onirama, πληροφοριες, σκηνικα, σωστο, ταξιδι, θελω να, θεματα, θεσεις, υγειας, υλικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα