Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 18-10-2017

08:35 18/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 18-1-2017
Πρωτογενής Τομέας
Εγκρίθηκε στην Ε.Ε. ο νέος ορισμός για τα μόνιμα βοσκοτόπια – Ευνοϊκή εξέλιξη για την ελληνική κτηνοτροφία
Μια ιδιαίτερα ευνοϊκή εξέλιξη για την Ελληνική κτηνοτροφία περιλαμβάνει η Συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόταση omnibus – γεωργικά θέματα.
Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας έχει ο νέος ορισμός για τα μόνιμα βοσκοτόπια. Σύμφωνα με το νέο ορισμό δίνεται

η δυνατότητα να γίνουν επιλέξιμες προς ενίσχυση στη Μεσογειακή περιοχή μια πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων πόρων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα, τα οποία παρέχουν τροφή στα ζώα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Υποτονική η κινητοποίηση των Κτηνοτρόφων
Δεν χαρακτηρίσθηκε από μαζική συμμετοχή η χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των Κτηνοτρόφων, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή.
Ωστόσο τα 100 άτομα που συγκεντρώθηκαν, διεκδίκησαν λύσεις σε προβλήματα που πλήττουν την Κτηνοτροφία και αναγκάζουν τους Κτηνοτρόφους να προχωρούν σε εκποιήσεις των ζωϊκών τους κεφαλαίων.
«Οι Κτηνοτρόφοι πουλούν τα κοπάδια τους μην μπορώντας πια να τα συντηρήσουν. Με αυτούς τους ρυθμούς που ξεκίνησαν οι εκποιήσεις σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει Κτηνοτροφία την Ελλάδα, με αποτέλεσμα όλα πια τα γάλατα, τα παράγωγα και το κρέας, να είναι εισαγωγής», υπογράμμισε στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, Νίκος Δημόπουλος.
Το ψήφισμα των Κτηνοτρόφων παρέλαβε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Κόμματα
Παρών στους Κτηνοτρόφους ο Τ. Χαρίτος
Στην κινητοποίηση των Κτηνοτρόφων συμμετείχε το μέλος της περιφερειακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αν.Μακ-Θράκης, Δημήτρης Χαρίτου .
«Η συμπαράσταση στον αγώνα των κτηνοτρόφων για την επιβίωση είναι δεδομένη,καθώς και στα δικαια αιτήματα τους για να κρατηθεί όρθια η κτηνοτροφία με την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την κάλυψη των διατροφικων ανάγκων της χώρας μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτου.

Ερώτηση Ιλχάν Αχμέτ για αποζημιώσεις Κτηνοτρόφων
Κατατέθηκε χθες από τον Βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις αποζημιώσεις 94 δικαιούχων από την Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από την καταστροφική ζωονόσο της ευλογιάς των προβάτων το 2014 και έκτοτε παραμένουν κυριολεκτικά στον αέρα αφού και το ζωικό τους κεφάλαιο απώλεσαν και ουδέποτε αποζημιώθηκαν γι’ αυτό!
Πρωτογενής Τομέας-Συνεταιρισμοί
Ο Συνεταιρισμός πατάτας Νευροκοπίου σώζει από τις ελληνοποιήσεις
«Μόνο αν ιδρυθεί Συνεταιρισμός Πατάτας και πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση του προϊόντος τους οι ίδιοι οι παραγωγοί, θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των Ελληνοποιήσεων της πατάτας Νευροκοπίου».
Αυτό ανέφερε μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νευροκοπίου, Θοδωρής Ιφόγλου.
Επι πλέον θα μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής , να προχωρήσουν σε συσκευασίες προϊόντος, με την ένδειξη Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης-ΠΓΕ-
Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση πως ο συνεταιρισμός για την πατάτα θα πάει εξίσου καλά με αυτόν των φασολιών, καθώς 15 παραγωγοί έχουν προχωρήσει στη συσκευασία του μισού κιλού φασόλια Νευροκοπίου με την ένδειξη ΠΓΕ, γεγονός που το έχει αγκαλιάσει το αγοραστικό κοινό.
Εννέα Θεματικοί Κήποι στο Πελίτι μέσω crow funding
Η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, ξεκινάει μια νέα δράση με την ίδρυση 9 θεματικών κήπων, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Δράμας.
Οι 9 θεματικοί κήποι θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων φυτά από όλο τον πλανήτη, φυτά από τη Ροδόπη, Βοτανόκηπο, Ανθόκηπο, Οπωρώνα και παιδότοπο.
Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των θεματικών κήπων στο Πελίτι θα γίνει αποκλειστικά από το κοινό-crow funding-, μέσω παγκόσμιας καμπάνιας στα διεθνή δίκτυα και την ηλεκτρονική δ/νση θα τη βρει κάποιος στην ιστοσελίδα του Πελίτι.
Όπως τόνισε στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο επικεφαλής του Πελίτι, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, θα χρειασθούν 60.000 ευρώ και στην συγκεκριμένη δ/νση θα μπορεί κάποιος να κάνει την προσφορά του για δύο μήνες.
Ο κ. Σαϊνατούδης δήλωσε αισιόδοξος πως θα συγκεντρωθεί το ποσό. Εξ άλλου στην φετινή γιορτή της ανταλλαγής των σπόρων στις 14 Απρίλη θα είναι οι θεματικοί κήποι ένα από τα βασικά θέματα της γιορτής.
Σύλλογοι-Περιβάλλον
12η Συνάντηση Μανιταρόφιλων
Στις 28 και 29 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η 12η Πανελλήνια Συνάντηση των Μανιταρόφιλων της ΑΜ-Θ, στη Γαλάνη του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναζητήσεις τρούφας και άλλων μανιταριών, έκθεση, σεμινάρια με εισηγητές τους Γιώργο Κωνσταντινίδη και Άγγελο Παπαδημητρίου, εδέσματα με μανιτάρια, χορευτικές και παιδικές εκδηλώσεις στα Στενά του Νέστου.
«Το μανιτάρι πέρα από ανακυκλωτή της Φύσης, μπορεί να είναι ένα πολύ ωραίο φαγητό και αγαπημένη ασχολία για τον άνθρωπο. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, ειδικά για τους αρχάριους, μέχρι να μάθουν ποια μανιτάρια είναι εδώδιμα και ποια όχι, καθώς υπάρχουν και τοξικά, αλλά και δηλητηριώδη μέχρι θανάτου μανιτάρια», σημείωσε στην περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων, Νίκος Ιακωβίδης.
ΕΛΑΣ
Επισκέψεις στις Υπηρεσίες δικαιοδοσίας της Δ.Α. Ροδόπης πραγματοποίησε το Προεδρείο της Ε.Α.Υ.
Σειρά επισκέψεων πραγματοποίησε το Προεδρείο της Ε.Α.Υ. Ροδόπης, στις Υπηρεσίες δικαιοδοσίας της Δ.Α. Ροδόπης.
Στις επισκέψεις έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες της έδρας, αλλά και οι Περιφερειακές.
Σχεδόν σε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες διαπιστώθηκε έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κατάλληλων οχημάτων, ακόμη και γραφικής ύλης. Σε κάποιες υπηρεσίες όπως του Αστυνομικού Τμήματος Σαππών, οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι απαράδεκτες, ενώ κολλάει η μετεγκατάστασή του στο κτίριο της πρώην ΔΟΥ Σαππών.

Σύλλογοι
Ο Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης για την επιδημία ιλαράς
Ο Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης εκτιμώντας με βάση τα στοιχεία ότι βρισκόμαστε σε φάση επιδημίας της ιλαράς, μιας νόσου που μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, έως και θάνατο με ανακοίνωση της διεκδικεί, μεταξύ άλλων:
-Υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού από τις κρατικές μονάδες υγείας.
-Ανάπτυξη δημόσιων κέντρων υγείας με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση, που θα καλύπτουν πανελλαδικά και τις εμβολιαστικές ανάγκες όλου του πληθυσμού. Καμία απολύτως εμπλοκή των Μ.Κ.Ο. στους εμβολιασμούς.
Πολιτισμός
Οι τελευταίες πεντάρες” του Βαγγέλη Αυδίκου παρουσιάζεται στο Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ της Ξάνθης
Το Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ και οι εκδόσεις Ταξιδευτής διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Βαγγέλη Αυδίκου “Οι τελευταίες πεντάρες” σήμερα στις 19:30 στο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Με τον συγγραφέα θα συζητήσει ο Κώστας Καβανόζης συγγραφέας. Τη συζήτηση συντονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής του Δ.Π.Θ Θωμάς Βουγιουκλής.
Εκδηλώσεις της ΦΕΞ και σήμερα
Στο πλαίσιο της δράσης 2-3 πράγματα που ξέρω για… τις πόλεις, σήμερα στις 8 το βράδυ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, θα μιλήσει για την αρχαιολογική έρευνα στη Μαρώνεια, η Χρύσα Καραδήμα, Αρχαιολόγος –προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Αναπληρώτρια προϊσταμένη της εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου. Είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα