Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 15-09-2017

11:33 15/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυτοδιοίκηση
Δ. Χαρίτου: «Επικαιροποίηση του ΟΧΙ στο Χρυσό από τους Φορείς προς απάντηση της Ελ Ντοράντο»
Αδήριτη ανάγκη να κρατηθεί αρραγές το μέτωπο των Φορέων-Αυτοδιοίκηση-Παραγωγικοί Φορείς-Σύλλογοι- που εδώ και 20 χρόνια έχουν διατυπώσει ένα ολοκάθαρο πολιτικό ΟΧΙ στην εξόρυξη του Χρυσού.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ, Δημήτρης Χαρίτου.
Κληθείς να απαντήσει αν αντιλήφθηκε ρωγμές στους φορείς,

απάντησε πως η μη έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε προχθές, δείχνει πως κάποιοι για κάποιο λόγο δεν θέλουν να μιλήσουν, ενώ για άλλα θέματα, -όπως και άλλοι φορείς-, είναι λαλίστατοι.
«Χρειάζεται άμεσα μια επικαιροποίηση του ΟΧΙ στις καταστροφικές εξορύξεις του Χρυσού, από την Αυτοδιοίκηση, μέσω ψηφισμάτων, αλλά και των υπολοίπων φορέων, προκειμένου να μην ληφθεί αυτή η χαλαρή στάση, ως απάντηση στις εκβιαστικές απαιτήσεις της Ελ Ντοράντο για τις αδειοδοτήσεις σε Πέραμα Έβρου και Σαππών Ροδόπης», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Χαρίτου.

Δίκτυο Υποστήριξης των Δήμων για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοινώνει τη δημιουργία Δικτύου Υποστήριξης των Δήμων όλης της χώρας και των εποπτευόμενων φορέων τους, προκειμένου να ανταποκρίνονται έγκαιρα και αποτελεσματικά, στις απαιτήσεις των προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ για την υλοποίηση περιβαλλοντικών έργων.

Η λειτουργία του Δικτύου θα χρηματοδοτηθεί με 2 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 του νέου ΕΣΠΑ. Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) θα αναλάβει τον συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση της λειτουργίας του Δικτύου.

Νέα έργα 11,6 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Συνάντηση του Αλέξη Χαρίτση με τον Περιφερειάρχη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά οι αναπτυξιακές προτεραιότητες και η υλοποίηση στρατηγικών έργων υποδομών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομίας θα διερευνηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα όλες οι δυνατότητες χρηματοδότησης των αναγκαίων αυτών έργων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενέκρινε επιπλέον, τη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους 8 νέων έργων και μελετών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ύψους 11,6 εκατ. ευρώ.

Τα έργα και οι μελέτες αφορούν σε υποδομές όπως η επισκευή και ο εξοπλισμός κτιρίων της Περιφέρειας, η συντήρηση του οδικού δικτύου αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα (αναδασμοί, αγροτικός εξηλεκτρισμός κλπ).

Δημοτικό συμβούλιο με πολλά θέματα εκτός ημερησίας
Με 9 θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης και 30 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής. Στην αρχή της συνεδρίασης ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης ευχαρίστησε τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό και το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την χρηματοδότηση της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής ενώ η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πολιτική Ανατροπή Ελένη Λαφτσή πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει ενα ψήφισμα όπου θα καταψηφίζεται η εξόρυξη χρυσού από την eldorado gold. Ο δήμαρχος πρότεινε να συνεδριάσει πρώτα η διανομαρχιακή επιτροπή κατά του Χρυσού και μετά το δημοτικό συμβούλιο να υπογράψει το ψήφισμα κατά της εξόρυξης χρυσού. Παράλληλα η κ Λαφτσή ρώτησε τον δήμαρχο αν γνωρίζει την ΚΥΑ που εκδόθηκε για τα αδέσποτα. Και όπως είπε ο δήμαρχος ήταν κατι για το οποίο η δημοτική αρχή ήταν ενημερωμένη ενώ αποκάλυψε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν 106 υιοθεσίες ζώων.
Στα εντός ημερήσιας θέματα μεταξύ άλλων αξίζει να σημειωθεί η ανανέωση της σύμβασης για παροχή συγκοινωνιακού έργου μεταξύ του αστικού ΚΤΕΛ και του δήμου Κομοτηνής.
Η ανακοίνωση από πλευράς του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Καρασταύρου ότι και στη ΔΕΥΑΚ θα γίνουν ρυθμίσεις για πληρωμή χρεών των δημοτών σε 100 δόσεις..
Τέλος Ένα άλλο θέμα που εγκρίθηκε ήταν η συμμετοχή του δήμου στο “Ελληνορωσικό Συνέδριο Άγία Πετρούπολη -Ελλάδα: Ενώνοντας δυνάμεις” που θα διεξαχθεί από 21 εώς 23 Σεπτεμβρίου 2017.

Μαζική ανταπόκριση των συλλόγων στο κάλεσμα της ΠΕ Ροδόπης
Μαζική ήταν η ανταπόκριση των Εκπροσώπων των Συλλόγων της Ροδόπης στο κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη, Νίκου Τσαλικίδη στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα “Γιώργος Παυλίδης” στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Σκοπός της συνάντησης ήταν η κατάθεση προτάσεων για την συνδιοργάνωση δράσεων μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας και των Συλλόγων της Ροδόπης ενώ επιπλέον συζητήθηκε η πρόθεση καθιέρωσης «Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας».
Στο τέλος της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης υπενθύμισε στους Συλλόγους πως μπορούν να καταθέσουν προτάσεις για την συνδιοργάνωση Δράσεων με την Π.Ε. Ροδόπης μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Κόμματα
Συνάντηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με προϊσταμένους της Εκπαίδευσης
Συνάντηση είχαν χθες οι δύο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν ΚΑραγιουσούφ στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης με την Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαίρη Κοσμίδου. Προτάθηκαν λύσεις για διαδικαστικά θέματα και έγινε ενημέρωση για την πορεία προσλήψεων εκπαιδευτικών στα γυμνάσια και τα λύκεια του Νομού. Με μεγάλη ικανοποίηση η κ. Κοσμίδου ενημέρωσε τους Βουλευτές για τις πρώτες εγγραφές μαθητών στο Εσπερινό Λύκειο που λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος και ήδη φαίνεται να αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς.
Επίσης έγινε ενημέρωση για το Ειδικό Γυμνάσιο το οποίο επίσης λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος, καλύπτοντας ανάγκες μαθητών που για χρόνια η πολιτεία αγνοούσε.
Το ειδικό σχολείο μάλιστα θα επισκεφτούν άμεσα οι βουλευτές με την κ. Προϊσταμένη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Οι κύριοι Μουσταφά και Καραγιουσούφ στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον Προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαρίνο Κωνσταντινίδη. Τα θέματα που συζητηθήκαν αφορούσαν σε προσλήψεις εκπαιδευτικών οι οποίες προχωρούν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα η σχολική χρονιά να ξεκινάει χωρίς προβλήματα. Τέλος Ειδική μνεία δόθηκε στην ειδική αγωγή, για την οποία οι βουλευτές δεσμεύτηκαν να ζητήσουν να γίνουν άμεσα και οι υπόλοιπες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Ανακοίνωση ΝΔ ΝΟΔΕ Ξάνθης για τα κενά στην εκπαίδευση
«Δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται με ανευθυνότητα και προς ικανοποίηση κομματικών σκοπιμοτήτων, τα θέματα της Παιδείας. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί την παιδεία ως το υπ’ αριθμόν 1 θέμα της Ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΟΔΕ της ΝΔ Ξάνθης.
«Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, πανηγυρίζουν για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τόπο μας, παρότι γνωρίζουν πως στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ξάνθης εμφανίζονται συνολικά, πάνω από 1000 ώρες κενών, πρόβλημα που εμφανίζεται και στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ ΝΔ Ξάνθης.

43ο φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή το Σάββατο στην Ξάνθη
Στο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας, αύριο στις 19:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη το 43ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ , αφιερωμένο φέτος στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από το μέλος του Γραφείου Περιοχής Α.Μ.Θ του ΚΚΕ, Γιώργο Πυργελή, έκθεση με θέμα:’ 100 χρόνια από τη μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα και συναυλίες με τα ‘Μωβ Όνειρα’ και νεανικά συγκροτήματα της πόλης.
Παράλληλα, στο χώρο της πλατείας, θα στηθεί παιδότοπος για τους μικρούς ξανθιώτες και για τους φίλους του αθλητισμού επίδειξη αυτοάμυνας.
Τουρισμός
Δεύτερο «Τρέχοντας με τα κατσίκια» -Running with the Goats-στη Σαμοθράκη

Έτοιμοι δηλώνουν οι διοργανωτές του 2ου Running with the Goats-Τρέχοντας με τις κατσίκες- στη Σαμοθράκη, από σήμερα έως την Κυριακή17 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις διαδρομές, την πρώτη μέρα από το λιμάνι της Καμαριώτισσας έως το ξενοδοχείο Μαρίβα στα Θέρμα. Η δεύτερη περιλαμβάνει ανάβαση-κατάβαση στην κορυφή Φεγγάρι του όρους Σάος και η τρίτη ξεκούραση στις βάθρες.
Μιλώντας για την εκδήλωση ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Μαρίβα και μέλους της ένωσης ξενοδόχων Σαμοθράκης, Δημήτρης Μισίρης, τόνισε πως η προσπάθεια ήδη προωθείται από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία!
Μάλιστα αποκάλυψε πως από του χρόνου θα λάβει την επίσημη μορφή αγώνα με χρονομέτρηση και συμμετοχή αθλητών αυτών των κατηγοριών.

Εθελοντισμός
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017 στον δήμο Ξάνθης
Με 31 δράσεις και με σύνθημα «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα» ο δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους, σχολεία και εθελοντές, συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από αύριο έως 22 Σεπτεμβρίου, διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά, τους πεζούς και το ποδήλατο.
Οι 31 δράσεις στοχεύουν στην ανάδειξη των ωφελειών που προκύπτουν από την έξυπνη κινητικότητα, με σκοπό την επιλογή εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης από τους πολίτες.

Σύλλογοι
Το 4ο Φεστιβάλ Μπύρας αυτό το Σαβ-κο

Το 4ο Φεστιβάλ Μπύρας & Μουσικής Κομοτηνής πραγματοποιείται από σήμερα έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή των: Χρήστος Δάντης & Ραλλία Χρηστίδου, 3GENS και Μπίγαλης και MICE The Swing Band – Youth Notes –Sentinel. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής και του συλλόγου «Γραμμόφωνο».

Ο Σύλλογος Εβριτών καλεί για εγγραφές
Η νέα χρονιά ξεκινά για το Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης από αύριο με την έναρξη των μαθημάτων στα τμήματα του συλλόγου και τον καθιερωμένο Αγιασμό στις 6 το απόγευμα.
Ο Σύλλγος συμπληρώνοντάς 23ο χρόνια δημιουργικής παρουσίας, στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, καλεί όλους όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με το χορό, μικρούς και μεγάλους, να πλαισιώσουν τα τμήματα του συλλόγου.
Παράλληλα συνεχίζονται να πραγματοποιούνται καθημερινά (πλην Σαββάτου και Κυριακής) στα γραφεία του Συλλόγου (Χαριλάου Τρικούπη 47 έναντι δικαστηρίων) οι εγγραφές των παλαιών και νέων μελών από 10 έως 1 το πρωί και από 6 έως 8.30 το απόγευμα. Τηλέφωνο επικοινωνίας 25310-70927.

Πολιτισμός
Θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων
Το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής διοργανώνει ένα δωρεάν μάθημα γνωριμίας το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 19:00-21:00 στο θέατρο του ωδείου με υπεύθυνη την εμψυχώτρια- ηθοποιό Χρύσα Ιωαννίδου.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, νεα δημοκρατια, συριζα, εταιρεία, εεταα, νέα, κυα, κτελ, δευακ, συμμετοχή, νοδε, σχολεια, ξανθη, κνε, ΚΚΕ, running, youth, notes, θεατρο, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, σισσυ χρηστιδου, ελλαδα, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, αξιολογηση, δημος ξανθης, αυτοδιοικηση, βουλευτες, ελενη, αδεσποτα, φεστιβαλ κνε, ποδηλατο, δημοκρατια, δωρεαν, ημερησια, θεμα, κνε, οκτωβριανη επανασταση, προγραμμα, ρωτησε, σαμοθρακη, τηλεφωνο, υιοθεσιες, running, αγωγη, αξιζει, αφιερωμενο, γραφεια, δαντης, δευακ, διαστημα, δημος, δειχνει, δρωμενα, δοθηκε, εγινε, εγγραφες, αιθουσα, ευρω, ειπε, εκθεση, ελξης, εβδομαδα, ενημερωση, εργα, εταιρεία, ζωων, ιδρυμα, ομιλια, κτιριο, κυα, λειτουργια, λυκειο, λογο, μνεια, μορφη, νιαρχος, νοδε, ξανθο, ξεκουραση, ξενοδοχειο, παιδια, περιφερειακο, πετρουπολη, πετριδης, ποιοτητα, πολιτεια, προβληματα, προσληψεις, πρωταγωνιστες, πρωι, ραλλια χρηστιδου, ραλλια, ρυθμισεις, ρωγμες, σαββατο, σελιδες, συνεχεια, συντηρηση, συμμετοχή, συλλογοι, σχολειο, τριτη, υλοποιηση, φεγγαρι, φεστιβαλ, φορα, χρηστος, ωρες, δημητρης, εξοπλισμος, υπουργειο, κυριακη, notes, θεματα, υγειας, youth
Τυχαία Θέματα