ΕΡΤ Κομοτηνής: Δελτίο ΕΙδήσεων 12-05-2017

17:40 12/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΟΣΕ
Δύο σημαντικές μελέτες για έργα 1,2 δισ ευρώ για τη νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκη-Ξάνθη
Η Σιδηροδρομική Εγνατία, είναι στο πεδίο των μελετών, τουλάχιστον όσον αφορά το ανατολικό της τμήμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com υπάρχουν σε εξέλιξη 2 σημαντικές μελέτες για έργα 1,2 δισ ευρώ.
Το πρώτο που έχει ξεκινήσει ο ΟΣΕ είναι οι προμελέτες του τμήματος Θεσσαλονίκη-Αμφίπολη, μήκους 180χλμ. που αποτελεί εντελώς νέα

χάραξη καθώς θα κινείται ανατολικά της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος των λιμνών του Νομού, θα πιάνει το Νέο Λιμάνι της Καβάλας στη Νέα Καρβάλη και θα φτάνει μέχρι την Αμφίπολη. Αυτή την εποχή έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις προμελέτες και υπολογίζεται πως το έργο θα έχει οριστικές μελέτες μέχρι το τέλος του 2019.
Το δεύτερο έργο έχει ξεκινήσει και προχωρήσει από την ΕΡΓΟΣΕ και αφορά το τμήμα Αμφίπολη-Τοξότες Ξάνθης, μήκους 35χλμ και επίσης αποτελεί εντελώς νέα χάραξη καθώς θα κινείται νότια της σημερινής γραμμής και θα ενώνεται με την υπάρχουσα γραμμή στην περιοχή της Ξάνθης.Πρόκειται για σχεδιασμό νέας μονής γραμμής με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση, επίσης υψηλων ταχυτήτων (μέχρι 200χλμ/ώρα).
Το κόστος εδώ είναι στα 250εκ.ευρώ.
Στο σύνολο τους τα νέα έργα μειώνουν κατά 130 χιλιόμετρα την απόσταση. Υπολογίζεται πως με την ολοκλήρωση των 2 έργων η απόσταση Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη θα μειωθεί κατά περίπου 3 ώρες συνεπώς από 6 ώρες που απαιτούνται σήμερα θα πέσει σε λιγότερο από 3 ώρες.
Κόμματα
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην Ξάνθη
Η ΝΟΔΕ Νέας Δημοκρατίας Ξάνθης, σήμερα στις 18.30, θα συγκληθεί στο Motel Natassa (1ο χλμ. Ε.Ο. Ξάνθης – Καβάλας), η Νομαρχιακή Συνέλευση (ΝΟ.Σ) μελών και στελεχών της ΝΟΔΕ Ξάνθης.
Συντονιστής βουλευτής της Νομαρχιακής Συνέλευσης έχει ορισθεί ο Επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
ΔΠΘ

Εκδήλωση του ΔΠΘ για το Θ. Βαλτινό
Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας σε συνεργασία με την ΔΚΕΠΠΑΚ διοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν του τ. Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, συγγραφέα Θ. Βαλτινού, στο πλαίσιο των Ελευθερίων της Πόλης, σήμερα και ώρα 20.30 στην αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν παρουσία του συγγραφέα οι συνάδελφοι από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Βασιλική Κοντογιάννη και Σοφία Βούλγαρη, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής μας, Σπύρος Κιοσσές και ο συγγραφέας Κώστας Καβανόζης.

Αυτοδιοίκηση
Δήμος Ξάνθης: Καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα Μαρτίου-Απριλίου
Ξεκίνησε η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους 2.888 δικαιούχους του Νομού Ξάνθης. Η πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς αφορά το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2017.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης ενεργοποίησαν όλες τις διαδικασίες προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους.

Βοήθεια στο σπίτι
Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι Δομή Αιγείρου» σε συνέχεια της συνεργασίας του με το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση στην Αίγειρο στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας. Την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 και ώρα 15:00 μ.μ ME 18:00 μ.μ οι σπουδαστές θα παρέχουν σε πενήντα (50) ωφελούμενες του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι Δομής Αιγείρου» κούρεμα και χτένισμα.

TEE

Νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης
Μετά τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος παραρτήματος Θράκης, ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των μηχανικών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι συνάδελφοι έχουν μεγάλες προσδοκίες από εμάς. Ένα είναι σίγουρο, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτό».

Εθελοντές
Εορτή Αιμοδότη στην Ξάνθη
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ» , διοργανώνει την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 και ώρα 20:30μμ. στην εκδήλωση –βράβευση των Ξανθιωτών Εθελοντών Αιμοδοτών με τα μετάλλια που αποδίδονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στο 4οχιλ.Ξάνθης-Πόρτο Λάγος και θα βραβευτούν 115 Ξανθιώτες Αιμοδότες με τα προβλεπόμενα από το Νόμο χάλκινα και αργυρά αριστεία αλλά και τα Ειδικά τιμητικά βραβεία και επαίνους του Δήμου Ξάνθης και του Συλλόγου.
Σύλλογοι
2ο Εκπαιδευτικό σεμινάριο ΔΑΔΑΑ
Το 2ο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ με θέμα: «Γέφυρες στον Αυτισμό» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις επτά το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης τιμά το Χρόνη Αηδονίδη το Σάββατο
Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης τιμά το Χρόνη Αηδονίδη το ερχόμενο Σάββατο στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.
Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως : « τιμά τον κορυφαίο ερμηνευτή και δάσκαλο, Χρόνη Αηδονίδη, που εδώ και εξήντα πέντε χρόνια υπηρετεί με σεμνότητα και αφοσίωση τη μουσική παράδοση της Θράκης μας.

Πολιτισμός
Ελευθέρια Θράκης Εκδηλώσεις
Ξεκινά αύριο ο επίσημος εορτασμός για τα Ελευθέρια της Θράκης,
Στις 08:00 επίσημη έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής της XXI ΤΘΤ και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ.
Στις 10:50 Επίσημη έπαρση της Ιστορικής Σημαίας από τον Δήμαρχο Κομοτηνής στο χώρο του Ηρώου, παρουσία Αρχών με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής της XXI ΤΘΤ και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

Στις 11:00 Επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου.
Και στις 11.10 Κατάθεση στεφάνων από τους σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς, προσερχομένων με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.
Στεφάνι επίσης μπορούν να καταθέσουν εκπρόσωποι λοιπών Συλλόγων και φορέων εκτός αυτών που αναφέρονται στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Η πρόθεση για κατάθεση στεφάνων παρακαλούμε να δηλώνεται από την προηγούμενη μέρα στον υπεύθυνο τελετάρχη.

Η Υποδοχή της θαυματουργού Εικόνος
Η ὑποδοχή τῆς θαυματουργοῦ Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Παναγίας Φανερωμένης από την Ἱερά Μονῆς Βαθυρρύακος θα πραγματοποιηθεί στις επτά το ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου, στην πλατεῖαν Βιζυηνοῦ ἔμπροσθεν τοῦ Δημαρχείου Κομοτηνῆς . Στη συνεχείᾳ θά σχηματισθῇ λιτανευτική πομπή διά τῶν ὁδῶν Ὀρφέως καί Βενιζέλου, ὁ ὁποία θά καταλήξῃ στον Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς, ὅπου θά τελεσθῇ ἡ ἀκολουθία τοῦ πανηγυρικοῦ ἑσπερινοῦ, Χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ὁ ὁποῖος θά κηρύξῃ τόν Θεῖον λόγον.

Συναυλία TRAKIA
Συναυλία του συγκροτήματος ΤRΑΚΙΑ Βουλγαρίας θα δοθεί στις 20.30 στην Πλατεία Ειρήνης. Το Επαγγελματικό, Κρατικό, Φολκλορικό, Μουσικό και Χορευτικό σύνολο “Trakia” από το 1974 δίνει παραστάσεις σε όλον τον κόσμο, παρουσιάζοντας με μοναδικό τρόπο την πολιτιστική παράδοση της γειτονικής μας χώρας. Το σύνολο αποτελείται από 43 καλλιτέχνες.

Αφιέρωμα στον Στίπλωνα Κυριακίδη

Αφιέρωμα στον Στίλπωνα Κυριακίδη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Παπανικολάου. Η εκδήλωση, που διοργανώνει η Εταιρεία Θρακικών Ερευνών, εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Η φυσιογνωμία της Κομοτηνής κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας(1800-1913)».
Ομιλητής, με θέμα «Στίλπων Κυριακίδης, ο Κομοτηναίος Σοφός και Δάσκαλος», θα είναι ο Ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Καραθανάσης.

Αγώνες σκυταλοδρομίας
Για 2η συνεχή χρονιά το σχολείο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ροδόπης διοργανώνει αγώνες σκυταλοδρομίας σήμερα στο χώρο του Σχολείου με τη συμμετοχή μαθητών του ΕΕΕΚ Αλεξανδρούπολης και του ΕΕΕΚ Ξάνθης.

Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Tai Chi Chuan από τη ΦΕΞ
Το Εργαστήρι Τάι Τσι Τσουάν της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης διοργανώνει και προσκαλεί στο «1ου Διεθνές Φεστιβάλ Tai Chi Chuan με τίτλο ‘Δημόκριτος ο Αβδηρίτης της Θράκης’ Φιλοσοφία – η γλώσσα πολιτισμού μεταξύ Δύσης και Ανατολής»
Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στους χώρους και τις υπαίθριες εγκαταστάσεις του Ξενοδοχείου ‘ΑΓΡΙΑΝΗ’ στην Ξάνθη στις 26-28 Μαΐου 2017 με έναρξη την Παρασκευή το μεσημέρι και λήξη την Κυριακή.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην υπεύθυνη του Εργαστηρίου κυρία Χατζηπαναγιώτη Έμη και την Γραμματεία της ΦΕΞ στο τηλ. 25410-25421.

Αστυνομικό Δελτίο
Ανήλικοι έκλεβαν επιχειρήσεις και ΚΑΠΗ στην Ξάνθη
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, έξι (6) κλοπές, από επιχειρήσεις και ένα ΚΑΠΗ, που είχαν διαπραχθεί κατά το χρονικό διάστημα 7-4-2017 έως 3-5-2017, στο νομό Ξάνθης.
Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, ηλικίας 16 και 14 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
Κατά τη διάπραξη των κλοπών αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ περίπου, πλήθος πακέτων τσιγάρων, 4 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 50 κολόνιες και αναπτήρες.

Αθλητική ΕΝημέρωση
Κάλεσμα της «Ασπίδας» Ξάνθης
Το διοικητικό συμβούλιο και οι αθλητές της ομάδας μπάσκετ της «Ασπίδας» Ξάνθης προσκαλούν το κοινό στον τελευταίο φετινό εντός έδρας αγώνα του πρωταθλήματος με την «Ανατόλια», το απόγευμα (17.00) της Κυριακής 14 Μαΐου στο κλειστό γήπεδο «Χριστίνα Χριστοδούλου» του Ευμοίρου.
Μετά από ένα μαραθώνιο πρωτάθλημα τριάντα αγώνων, η «Ασπίδα» θα κατακτήσει την καλύτερη θέση στην ιστορία της, εκπροσωπώντας επάξια το μπάσκετ της Ξάνθης και της Θράκης.

Keywords
ΕΡΤ, tai chi, νέα, ΟΣΕ, θεσσαλονικη, ξανθη, νοδε, χλμ, αθηνα, δπθ, επιδοματα, ιεκ, μαΐου, κουρεμα, τεε, αγαπη, απολλων, αφοσίωση, συμμετοχή, τθτ, βενιζελος, εταιρεία, τηλ, καπη, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, αλεξανδρουπολη, Ημέρα της μητέρας, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αμφιπολη, αστυνομικο τμημα, τθτ, δημοσιο ιεκ, δπθ, θεμα, ιεκ, μουσικη, μπασκετ, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, τεε, ωρα, αγωνες, αφοσίωση, βραδυ, γηπεδο, γλωσσα, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, δοθει, δομη, εγνατια, αιθουσα, ευρω, ελευθερια, εμη, εργα, εξελιξη, εξι, εξηντα, εποχη, επτα, ερευνες, εταιρεία, ετων, υπηρεσιες, υποθεση, καπη, κυρια, κρατικο, λαγος, ληξη, μαΐου, μεριμνα, μηκος, νοδε, πεδιο, προβληματα, σαββατο, σιγουρο, συνεχεια, συμμετοχή, σοφια, σπιτι, σχολειο, τηλ, τμημα, υπουργειο υγειας, φεστιβαλ, φτανει, φιαλες, χλμ, ωρες, δημητρης, υπουργειο, κλειστο, κωστας, κυριακη, πληροφοριες, σπυρος, tai chi, τριαντα, υγειας
Τυχαία Θέματα