Κομοτηνή: Ένας ταλαντούχος, νεαρός γκαϊντατζής

19:46 15/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Μια γκάιντα, έλεγαν παλιά, έβγαζε έναν γάμο. Κι ένας γάμος τότε ξεκινούσε την Παρασκευή και ολοκληρωνόταν τα ξημερώματα της Δευτέρας. Κι, όμως, πριν λίγα χρόνια ήταν ελάχιστοι οι γκαϊντατζήδες της Θράκης» δηλώνει ο Γιώργος Συμεωνίδης ένας 18χρονος γκαϊντατζής από τον Λαγό Διδυμοτείχου κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά του τη δική του γκάιντα.

Την γκάιντα την πήρε για πρώτη φορά στα χέρια του το 2013, σε ηλικία 15 ετών. Ο Παππούς του ήταν λαϊκός τραγουδιστής, έτσι, εκείνος πήγε κοντά σε έναν άλλο παππού του χωριού, τον Γιάννη Πεχλιβάνη κι έμαθε τα βασικά, να φουσκώνει το δέρμα, το δακτυλισμό

της «γκαϊντανίτσας» και να κουρδίζει το «μπουρί» μαθαίνοντας, παράλληλα, τα τρία πρώτα τραγούδια: «Εγώ στα ξένα περπατούσα», «Βασίλεψε ο Αυγερινός» και «Στο Χωρίο Μεταξάδες». «Αυτός ήταν ο δάσκαλος μου. Από εκεί και ύστερα όλα τα άλλα μόνος μου τα έμαθα» δηλώνει σήμερα.

Παίζει με την ψυχή του. Ακούει με προσοχή τους μεγαλύτερους σε ηλικία παραδοσιακούς οργανοπαίκτες και χαίρεται όταν βλέπει τον κόσμο να χορεύει και να γλεντά. «Να χορεύει ο κόσμος» εύχεται σημειώνοντας πώς «αυτό που έχει μείνει σήμερα είναι ο τόπος, ο χορός, η ιστορία, το τραγούδι. Για να μπορέσει να αντέξει σήμερα ο άνθρωπος μ’ αυτά που συμβαίνουν πάνω σ’ αυτά θα πρέπει να στηριχθεί».

Ζωναράδικος, ελεύθερος συγκαθιστός, μπαϊντούσκα, μαντηλάτος, πηδηχτός, καρσιλαμάς και άλλοι αμέτρητοι χοροί και παραδοσιακά τραγούδια. «Η Ελλάδα είναι ένας κήπος με όμορφα τριαντάφυλλα» λέει, προσθέτοντας, «αλλά της Θράκης το παρτέρι είναι το πιο όμορφο με τα πιο πολλά λουλούδια».
Φώτο: Ο Γιώργος Συμεωνίδης με το συνάδελφό του Χρήστο Ναλμπάντη στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα