Κομοτηνή: Ένας παραδοσιακός βιολιτζής

07:50 4/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας παραδοσιακός βιολιτζής είναι ο Ευάγγελος Μαυρουδίδης του Χρήστου. Ένας λαϊκός οργανοπαίκτης που από τα 18 του χρόνια ασχολείται με τη μουσική και την παράδοση παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να δουλέψει σκληρά στη ζωή του και να κάνει και δουλειές που καμιά σχέση δεν είχαν με τη μουσική. Από το Λαγό του Έβρου μετανάστευσε στην Γερμανία, όπως έκαναν χιλιάδες άλλοι Εβρίτες μετανάστες τις δεκαετίες του 50 και του 60 αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Τα πρώτα πέντε χρόνια της παραμονής του εκεί, λόγω της σκληρής δουλειάς και των πολύωρων υπερωριών, αρνήθηκε για λίγο το βιολί. Ωστόσο, η

έλευση ενός ακόμη οργανοπαίκτη – εκείνος έπαιζε κλαρίνο- άλλαξε και πάλι την καθημερινότητά του Εβρίτη μετανάστη. «Κάναμε ένα μουσικό σχήμα και παίζοντας γυρίσαμε όλη τη Γερμανία. Όπου υπήρχαν Έλληνες, παίζαμε» δηλώνει σήμερα και γυρίζει το χρόνο πίσω. «Παίζαμε σε γάμους κι άλλα γλέντια. Για έξι χρόνια ζούσαμε με τη μουσική.»

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Παραμέρισε και πάλι το βιολί και το μετάνιωσε, όπως λέει. «Δεν έπρεπε να το αφήσω από τα χέρια μου» δηλώνει χαρακτηριστικά κι αγγίζει το βιολί δίπλα του. Ωστόσο, οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται και ο κύριος Βαγγέλης δεν έλεγε ποτέ όχι σε προτάσεις να παίξει και να εμφανιστεί μπροστά στο κοινό, που ήθελε να ακούσει αγαπημένους σκοπούς, να χορέψει και να διασκεδάσει. «Όπου μου ζητηθεί πηγαίνω και παίζω, όχι δεν λέω» τονίζει και σπεύδει να σημειώσει «αφού σου λένε «Βαγγέλη έλα να παίξεις» πώς να πεις όχι;»

Όταν παίζει μουσική δηλώνει πως τα ξεχνάει όλα. «Είμαι απασχολημένος με το βιολί και τη μουσική. Δεν θέλω να ακούσω τίποτε άλλο.» δηλώνει και προσθέτει «Μ’ αρέσουν όλοι οι σκοποί. Πιο πολύ τα θρακιώτικα τραγούδια. Μάλιστα έγραψα κι εγώ ένα τραγούδι «Εγώ θα πάω στη Γερμανία, θα δουλέψω, θα γυρίσω και θα χτίσω σπίτι,…» εξιστορώ τη ζωή μου» δηλώνει ο μερακλής οργανοπαίκτης και πιάνει και πάλι το βιολί του για σκορπίσει αγαπημένες μελωδίες γύρω του.
Φώτο: Ευάγγελος Μαυρουδίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα