Κομοτηνή: Ένα «κονάκι» για τους Σαρακατσάνους

12:30 27/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το δικό τους «κονάκι» θα στήσουν οι Σαρακατσάνοι της Ροδόπης την Παρασκευή το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Παλιές παραδόσεις και έθιμα, με επιρροές από τη θρησκεία, αλλά και τον αγώνα για την καθημερινότητα αυτές τις μέρες αναβιώνουν σε όλη τη χώρα. Στη Θράκη, λόγω της πλούσιας πληθυσμιακής σύνθεσης, οι αναβιώσεις αυτές έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Ο κύριος Νάκος (αριστερά) με μέλη του Μορφωτικού Ομίλου

Το δικό τους χρώμα προσθέτουν σίγουρα τα έθιμα των Σαρακατσάνων που τηρούνται πιστά και φέτος. Στο «κονάκι»

θα παρασκευαστούν σαράκατσάνικες πίτες, χρυστόψωμο, βασιλόκλουρα, Μπουκ’βάλα (Γκουγκβάλα για τους πολίτες Σαρακατσάνους της Θράκης) και θα προσφερθούν στους πολίτες δίνοντας τους και την καλύτερη ευχή: «Αρνιά, κατσίκια, νύφες και γαμπρούς!». «Δηλαδή», όπως εξηγεί ο πρόεδρος των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσάνων της Ροδόπης, ο κύριος Γιώργος Νάκος, «να προκόβουν τα κοπάδια του, να πληθαίνει η φαμελιά του, να μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα παλικάρια του, να του φέρνουν στο σπίτι νύφες και γαμπρούς, να του δώσουν εγγόνια που δε θ’ αφήσουν τ’ όνομα και το πατρικό να «σβήσει. Να έχουν όλοι τους καλοτυχία. Τα αρνιά και τα κατσίκια αναφέρονται πρώτα, όχι τυχαία, στήριζαν τις σαρακατσάνικες οικογένειες, καθώς ήταν η μόνη πηγή εισοδήματος».

Βράβευση 180 αριστούχων Σαρακατσάνων Μαθητών

Εικοσιτέσσερις ώρες νωρίτερα, ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων, αύριο στις 18:00, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου θα βραβεύσει 180 αριστούχους μαθητές Σαρακατσάνικης καταγωγής (τουλάχιστον από τον ένα γονέα) Γυμνασίου, Λυκείου καθώς και τους επιτυχόντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της εκπαιδευτικής περιόδου 2016-2017. Με επίσημο προσκεκλημένο ομιλητή, τον κ. Απόστολο Δελτσίδη, Αστυνόμο Α΄ με θέμα : Ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. «Είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους χρήστες του διαδικτύου» σημειώνει ο κος Νάκος καλώντας όλους Σαρακατσάνους και μη να αδράξουν την ευκαιρία και να ακούσουν έναν ειδικό.
Φώτο:Γιώργος Νάκος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα