Κομοτηνή: Εμείς τους ονομάζουμε Γαλάτες

18:02 19/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι μύθοι των Κελτών και των Ελλήνων «συναντώνται» και παρουσιάζονται στο κοινό της Θράκης χάρη στην συμπόρευση δύο συγγραφέων και την πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Η παράσταση «Εμείς τους ονομάζουμε Γαλάτες», ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι στον μύθο των Χρήστου Χαρτοματσίδη και Jack Harte παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Μαρωνείας Σαπών τo Σάββατο 20 Αυγούστου από το τμήμα Ενηλίκων του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ

Κομοτηνής.

Στην παράσταση, σύμφωνα με τον Κομοτηναίο συγγραφέα Χρήστο Χαρτοματσίδη, θα παρουσιαστούν πέντε θεατρικά μονόπρακτα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι του ιδίου. Τα «Η κατάρα της Μάχας» και «Το ταξίδι του Οσσιανού στη χώρα της αιώνιας νεότητας» αξιοποιούν κέλτικους μύθους. Το «Ο Οδυσσέας συνομιλεί με τις σκιές» στηρίζεται στις ραψωδίες κ και λ της «Οδύσσειας» και «Ο Πολύφημος και η Γαλάτεια» στην ελληνική μυθολογία. Του ιρλανδού συγγραφέα Jack Harte είναι το μονόπρακτο «Lugh and Balor» (Λου και Μπέιλορ) από τον ομώνυμο κέλτικο μύθο, σε μετάφραση Αμαλίας Ρέλλου.

Ποια, όμως, είναι τα κοινά μεταξύ των μύθων των Κελτών και των Ελλήνων; Σύμφωνα με τον κ. Χαρτοματσίδη ο θάνατος, ο Κάτω Κόσμος, ο έρωτας, ο γυρισμός του ξενιτεμένου είναι κάποια από τα κοινά στοιχεία που παρουσιάζονται στην παράσταση. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μου δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσω τη δουλειά μου στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας και ευχαριστώ από την καρδία μου τις Αρχές και τους αρμοδίους που το ενέκριναν» δηλώνει ο κος Χαρτοματσίδης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, της κας Σοφίας Μενεσελίδου που στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια του από την πρώτη στιγμή.

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι της Άννας Μαχαιροπούλου, τα Σκηνικά – Κοστούμια του Ιωάννη Ν. Καραγκιουλμέζη, η Μουσική του Γιώργου Ευφραιμίδη, η μουσική επιμέλεια των Γιώργου Ευφραιμίδη και Νίκου Σακίδη. Εμφανίζονται στην παράσταση: (με αλφαβητική σειρά) Χριστίνα Αθανασιάδου, Ελένη Αλεξοπούλου, Μαρία Γεωργίου, Μαρία Γκούτρα
Γιώργος Ζευτερίδης, Χρύσα Ιωαννίδου, Άγγελος Μαστραγγελής, Μελίνα Μουρατίδου, Άρης Κιλλιγκαρίδης, Ελίζα Κιτσικίδου, Γιώργος Κουκαλιώτης, Δημήτρης Οικονομίδης, Εύα Σκότη, Εύη Φιλιππίδου, Θανάσης Χαριτόπουλος.

Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής πρόκειται για μία παράσταση, η οποία σηματοδοτεί τη συνέχεια της πολιτιστικής συνεργασίας των Δήμων Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών, καθώς για δεύτερη φορά το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσιάζει θεατρική του δουλειά στον χώρο του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας. Συνεργασία, την οποία οι δύο Δήμοι φιλοδοξούν να θεσμοθετήσουν και να συνεχίσουν στο μέλλον, εμπλουτίζοντάς την και με άλλες δράσεις θεατρικού περιεχομένου.
Φώτο:Χρήστος Χαρτοματσίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα