Κομοτηνή: Ελληνογερμανικές συζητήσεις για συνεργασία

19:26 6/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η Ελλάδα φαίνεται πως σιγά –σιγά βγαίνει από τη δύσκολη θέση.» ανέφερε από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε σήμερα ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κοινοβουλευτικός υφυπουργός στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο κ. Χανς-Γιοάκιμ Φούχτελ, συμμετέχοντας σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας, υπό την προεδρία

του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας Θράκης του κ. Χρήστου Μέτιου. Ο κος Φούχτελ συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Βάλτερ Στέχελ, τον Επίτιμο Πρόξενο της Γερμανίας στην Κομοτηνή κ. Σταμάτη Κουρούδη και από μία ομάδα Γερμανών και Ελλήνων επιχειρηματιών και θεσμικών φορέων (ειδικούς σε θέματα Γεωθερμίας, Περιβάλλοντος, Τουρισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης , Ανώτατης Εκπαίδευσης ακόμη και Εθελοντισμού, όπως οι Γιατροί του Κόσμου). Αναφερόμενος δε στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης σημείωσε πως «Δεν έχει εξαντλήσει ακόμη τα περιθώρια για να ανάπτυξη, συνεργασία και πρόοδο, δυνατότητες που σαφέστατα έχει αποδείξει πως διαθέτει».

Την ίδρυση επενδυτικής τράπεζας ζήτησε ο Περιφερειάρχης

ΕΣΠΑ, Ανάπτυξη, Πρωτογενής Τομέας, Τουρισμός, Επιχειρηματικότητα και Ενέργεια ήταν τα πεδία για τα οποία τον ενημέρωσε προσωπικά ο κος Μέτιος. «Υπάρχει ενδιαφέρον από Εταιρείες Γερμανικών συμφερόντων για επενδύσεις στην Γεωθερμία.» τόνισε ο Περιφερειάρχης μιλώντας για την έντονη διάθεση από την πλευρά της Περιφέρειας για αξιοποίηση της σημαντικής εμπειρίας που έχουν αποκτήσει οι Γερμανοί σε θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων, των αποβλήτων και χρήσης κατάλληλων λαμπτήρων. Μάλιστα ο κος Μέτιος ζήτησε τη βοήθεια του κ. Φούχτελ για την ίδρυση Επενδυτικής Τράπεζας στην περιοχή με στόχο την στήριξη όλων αυτών των επενδύσεων.

Ο κος Φούχτελ στις δηλώσεις αναφέρθηκε στα καλά παραδείγματα Ελληνο-Γερμανικής συνεργασίας που έχουν σημειωθεί στις Σέρρες, στη Δράμα, στη Θάσο. Ως ένα τέτοιο παράδειγμα ανέφερε το Κέντρο στήριξης των συνταξιούχων που εργάστηκαν στη Γερμανία , που ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Δράμα. « Έχει τεράστιες δυνατότητες η Περιφέρεια και ευκαιρίες για αξιοποίηση. Αν η Ελληνική πλευρά μας το ζητήσει θα συνεχίσουμε, πάντα με ισότιμες σχέσεις συνεργασίας.» ανέφερε.

Η διαρροή νερού, από τις πηγές έως την κατανάλωση, είναι, όπως αποκάλυψε ο κος Φούχτελ ένα θέμα προς συζήτηση και αντικείμενο συνεργασίας , καθώς είναι τεράστια η απώλεια χρημάτων και μεγάλα τα περιθώρια βελτίωσης. «Είμαστε της άποψης ότι ο γεωργικός τομέας θα μπορούσε να εξελιχθεί.» τόνισε σημειώνοντας πως « οι σχέσεις στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα εξελίσσονται. Οι βελτιώσεις που βλέπουμε στην Ελλάδα, είναι πολύ σημαντικό να τις επικοινωνήσουμε στη Γερμανία για να γνωρίζουν κι εκεί τι συμβαίνει, για να ενδιαφερθούν οι επενδυτές για την Ελλάδα» τόνισε υποσχόμενος πως η προσπάθεια του θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Το επόμενο βήμα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα είναι η διοργάνωση της μεγάλης ετήσιας συνέλευσης κοντά στην πόλη της Στουτγάρδης. «Εκεί θέλουμε να εστιάσουμε στους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία για να γίνει και σ’ αυτούς γνωστό ποιες είναι οι θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, ώστε να ενεργοποιηθούν επιχειρηματικά εδώ» αποκάλυψε σημειώνοντας επί λέξει « Ακούγοντας αυτά που μας λένε, δεν θα έπρεπε να επιστρέψουμε καθόλου στη Γερμανία, αλλά να μείνουμε εδώ και να επενδύσουμε υλοποιώντας όλα αυτά τα σχέδια.»

«Μερικές φορές οι τελευταίοι γίνονται πρώτοι»
Ο κος Φούχτελ χαρακτήρισε την περιοχή της Θράκης επίκεντρο οικονομικών διασυνοριακών σχέσεων σημειώνοντας «Οι άνθρωποι εδώ είναι εργατικοί, χρειάζεται λίγο τύχη ακόμη, καλή πολιτική και τότε πιστεύω ότι αυτή η περιφέρεια θα έχει βελτίωση . Μερικές φορές οι τελευταίοι γίνονται πρώτοι, το έχω ζήσει κι εγώ στην περιοχή μου».

Φώτο: Στιγμιότυπα από την συνάντηση Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα