Κομοτηνή: ΕΕ και σημερινή πολιτική συγκυρία

09:18 22/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγαλώνει η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κοινή γνώμη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης παρά το γεγονός ότι ύστερα από την απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit, της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, παρατηρείται μια ευρύτερη συσπείρωση των Ευρωπαίων πολιτών υπέρ της Ε.Ε. Ο ευρωσκεπτικισμός

και ο αντιευρωπαϊσμός φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος στις τάξεις των πολιτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στους συμμετέχοντες σε Ημερίδα για τα Περιφερειακά ΜΜΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα «ΕΕ και σημερινή πολιτική συγκυρία» και διοργανωτές τους υπεύθυνους της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, οι νέοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους θεωρούν ότι ο πυρήνας της ΕΕ δεν είναι οι κοινές αξίες αλλά η οικονομική συνεργασία. Μόνο 1 στους 5 πιστεύει ότι έχει μια κοινή πολιτισμική βάση. Η ελληνική νεολαία εμφανίζεται με έντονο το στοιχείο του ευρωσκεπτικισμού εφόσον το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επιθυμούν την επιστροφή μέρους της εξουσίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις εθνικές κυβερνήσεις. Το 34% των Ελλήνων θεωρούν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είναι «κάτι καλό». Το 32% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι είναι «κάτι κακό» ενώ για το υπόλοιπο 1/3 της κοινής γνώμης η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ θεωρείται αδιάφορη εφόσον «δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή κ. Γ. Κύρτσο οι δυσκολίες απομακρύνουν τους Έλληνες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, σε τελική ανάλυση όμως ζητούν να αναπτυχθούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές εκεί που δεν υπάρχουν, όπως για παράδειγμα στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, για να βελτιωθεί η κατάστασή τους. Όπως τόνισε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής είναι αναγκαία η επανεκκίνηση της ΕΕ μέσα από πέντε – έξι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος για να υπάρξουν και να εφαρμοστούν οι κατάλληλες ευρωπαϊκές πολιτικές με τη συνεργασία της ΕΕ, του ΕΚ και κυρίως του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατέληξε δε με την επισήμανση ότι χρειαζόμαστε μια ενιαία ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ικανή να αντιληφθεί τα κοινά προβλήματα.
Φώτο:Στιγμιότυπο από το πάνελ της ημερίδας Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα