Κομοτηνή: Χειμώνας στην Άνω Δροσίνη

10:07 19/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ντυμένη στα λευκά η Άνω Δροσίνη. Τριάντα πέντε οικογένειες του οικισμού παρέμειναν για τέσσερις μέρες αποκλεισμένοι περιμένοντας τα εκχιονιστικά μηχανήματα να αποκαταστήσουν την δυνατότητα κυκλοφορίας. Στα ορεινά της Ροδόπης η κίνηση πάντα, όταν χιονίζει, γίνεται είτε με τα τρακτέρ, είτε με αγροτικά αυτοκίνητα 4Χ4.

Ο Χαλήλ Εμρά από την Άνω Δροσίνη ζει κι εργάζεται στον αγαπημένο του τόπο. Καπνοκαλλιεργητής στο επάγγελμα γνωρίζει καλά τις δυσκολίες της περιοχής. «Ο αποχιονισμός της ασφάλτου δεν γίνεται αμέσως με αποτέλεσμα τις πρώτες μέρες μετά από κάθε χιονόπτωση να αντιμετωπίζουμε μεγάλα

προβλήματα» σημειώνει. Οι νέοι έχουν εγκαταλείψει τον τόπο, επιλέγοντας να μείνουν είτε στην Κομοτηνή, είτε, κάποιοι από αυτούς, να μετακομίσουν στο εξωτερικό. «Δυστυχώς στον τόπο μας μεροκάματο δεν μπορούμε να κάνουμε» δηλώνει απογοητευμένος ο νεαρός καπνοκαλλιεργητής, όχι άδικα.

Είδε τους κόπους της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς να «πνίγονται» στη χαλαζόπτωση, στις βροχές και στη συνέχεια να δέχονται την «χαριστική βολή» από την παρατεταμένη ανομβρία. Έτσι, από τους 3,5 τόνους που ο Χαλήλ Εμρά προγραμμάτιζε να συλλέξει, κατάφερε να βάλει στις αποθήκες του 2 τόνους. «Κάποιοι συγχωριανοί μου μάζεψαν μόνο πεντακόσια κιλά, με τέσσερα ευρώ το κιλό πώς θα ζήσουν;» αναρωτιέται και παίρνει το δρόμο της επιστροφής. 27 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κομοτηνής ένας άλλος κόσμος δίνει τον δικό του αγώνα σε μια δύσκολη εποχή.
Φώτο: Χαλήλ Εμρά Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα