Κομοτηνή: Αγώνας επιβίωσης για τις μικρές επιχειρήσεις

12:24 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εννέα χρόνια διατηρεί κατάστημα πώλησης ζωοτροφών ο Θεόδωρος Τσαδακλής. Εννέα χρόνια σκληρής δουλειάς , όπως λέει, που στοχεύουν στην επιβίωση της επιχείρησης. «Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης είχαμε την αίσθηση ότι θα πάμε καλά. Σιγά- σιγά, όμως, βλέπαμε τον κόσμο να «ζορίζεται», τώρα αγοράζουν λιγότερο και καθόλου.»

Παρήγορη στα χρόνια της κρίσης είναι η αύξηση των μικρών κτηνοτρόφων της περιοχής. « Πολλοί έχουν πάρει λίγες κότες, μια κατσίκα, κουνέλια, καλλιεργούν τον κήπο τους για να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών τους» δηλώνει ο κος

Τσαδακλής σημειώνοντας πως χάρη σ’ αυτούς τους μικρούς κτηνοτρόφους σώθηκαν επιχειρήσεις όπως η δική του. «Μπορεί να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες, αλλά αγοράζουν περισσότεροι.»

Μεγάλο πρόβλημα για τους καταστηματάρχες πώλησης των ζωοτροφών κι όχι μόνο αποτελεί η γειτονική αγορά. «Στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας έχουν ανοίξει καταστήματα κάθε είδους: Βενζινάδικα, ζωοτροφές, σιδερικά, super market, ξυλείας. Οι ιδιοκτήτες αυτών των καταστημάτων περιμένουν αυτόν τον κόσμο που φεύγει από εδώ και πηγαίνει για αγορές στη Βουλγαρία. Όταν καταλάβει ο κόσμος πόσο λάθος είναι αυτό που κάνουν, εμείς όλοι θα έχουμε κλείσει» δηλώνει με αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό.

Η χαμηλή φορολόγηση στη γειτονική Βουλγαρία αποτελεί πόλο έλξης για όλους εκείνους που επισκέπτονται τη χώρα βάζοντας αέριο στα αυτοκίνητα τους, αγοράζοντας καπνό και αλκοόλ, κρέας, τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα από το super market. «Θα πρέπει να στηρίξουν όλοι τον τόπο τους. Αν δεν στηρίξει ο ένας τον άλλον, θα πέσουμε όλοι μαζί. Τα χρήματα που αφήνουν στη Βουλγαρία δεν γυρίζουν ποτέ στον τόπο μας » δηλώνει προσθέτοντας «όσο μπορεί ο κάθε ένας να στηρίξει την πόλη που ζει, αλλιώς θα χαθούμε όλοι μαζί.»

Την τελευταία εβδομάδα ο κος Τσαδακλής προσέλαβε υπάλληλο μέσω προγράμματος, Πρόληψη που πραγματοποιήθηκε μέσω της επιδότησης του ΟΑΕΔ, έτσι για ένα χρόνο, από τον οποίο οι εννέα μήνες θα είναι επιδοτούμενοι, δύο οικογένειες, του κ. Τσαδακλή, του ιδιοκτήτη και του κ. Μουσταφά, του υπαλλήλου θα περιμένουν να ζήσουν από τις πωλήσεις του μικρού καταστήματος.

Ο κος Μουσταφά είναι πενήντα ετών και ήταν δύο χρόνια άνεργος. «Είμαι ευχαριστημένος » δηλώνει ο κος Μουσταφάς σημειώνοντας πως με τα χρήματα θα πληρώσει όλους τους λογαριασμούς που παραμένουν απλήρωτοι. «Η εύρεση εργασίας βάζει τις υποχρεώσεις στη ζωή του καθενός σε μια σειρά» δηλώνει ο κος Τσαδακλής τονίζοντας και πάλι πόσο σημαντικό είναι να κρατηθούν οι μικρές, τοπικές επιχειρήσεις «ζωντανές».
Φώτο:Οι κ.κ. Μουσταφά και Τσαρδακλή εν ώρα εργασίας Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα