Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

10:19 30/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Eιδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 30-06-2017
Πρωτογενής Τομέας
Υπουργική Απόφαση του Αν. ΥΠΑΑ&Τ, Γιάννη Τσιρώνη, για την μίσθωση βοσκήσιμων γαιών, η οποία προβλέπει την παράτασή τους μέχρι το τέλος του 2017
Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την μίσθωση βοσκήσιμων γαιών κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, εξέδωσε Υπουργική Απόφαση η οποία παρατείνει την πληρωμή μέχρι τέλους του 2017 και δίνει την δυνατότητα

αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για μια μόνιμη και καθαρή λύση, με στόχο να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να αποτραπεί η ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων σε όλη την επικράτεια.
Αυτοδιοίκηση
Συζήτηση για τον νέο Καλλλικράτη στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ
Με την επικείμενη αναθεώρηση του Καλλικράτη ασχολήθηκε το χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, με τους περιφερειακούς συμβούλους να τοποθετούνται στο συγκεκριμένο θέμα.
Το σώμα των περιφερειακών συμβούλων συμφώνησε πως, πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους και στους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο διαφωνούν για την θέσπιση ή όχι, της απλής αναλογικής για τις επόμενες εκλογές.
Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις που καταγράφονται στο σχέδιο 400 και πλέον σελίδων για την αναθεώρηση του “Καλλικράτης” αναφέρεται ότι, οι εκλογές θα γίνονται στα τέλη Οκτωβρίου, ή Νοέμβριο και η θητεία της νέας διοίκησης του δήμου ή της περιφέρειας θα ξεκινά την 1η Ιανουαρίου.
Επίσης θα ψηφίζουν νεοι από 17 ετών κι όχι από 18 που ισχύει τωρα. Προτείνεται επίσης η κατάργηση της οικονομικής επιτροπής και η κατάργηση του χωρικού περιφερειάρχη.
Επέστρεψε στην Κοινωνική Συμμαχία ο Παύλος Δαμιανίδης
Την ημέρα της ονομαστικής του εορτής και την ώρα της 13ης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ επέλεξε ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Δαμιανίδης να επανέλθει στην παράταξη-“κοινωνική συμμαχία»- μέσα από την οποία εξελέγη.

Παράνομη η εγκατάσταση διοδίων στην Καβάλα
Παράνομη κρίνει την εγκατάσταση σταθμού διοδίων στην παράκαμψη Καβάλας της Εγνατίας οδού, η επιτροπή που όρισε το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Η επιτροπή αφου εξέτασε τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατέληξε μεταξύ άλλών ότι η μελέτη πάσχει σε 8 σημεία και μεταξύ αυτών πως : δεν έγινε διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό.
Η έκταση της περιοχής της μελέτης είναι ανεπαρκής.
Δεν υπάρχουν δεδομένα για τον ατμοσφαιρικό αέρα
δεν υπάρχουν δεδομένα για τον θόρυβο
Η θεση του σταθμού είναι σε επικύνδινο σημείο
Το θεμα έφερε στο περιφερειακό συμβουλιο ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Mαρκόπουλος/

Κόμματα

Συνάντηση βουλευτών και Γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με Βίτσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Στάθης Γιαννακίδη, Γρηγόρης Στογιαννίδης και ο Γραμματέας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, είχαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.
Η συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την ανάρτηση της νομαρχιακής του κυβερνώντος κόμματος έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν σε ζητήματα της περιοχής του Ν. Ξάνθης
Αυτοδιοίκηση
Ευχαριστίες εκφράζει ο Δήμος Κομοτηναίων προς τον Δ/τη Δ΄ Σώματος Στρατού
Ευχαριστίες εκφράζει ο Δήμος Κομοτηναίων προς τον Δ/τη Δ΄Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά , καθώς και τον Διοικητή της ΧΧΙ ΤΘ Ταξιαρχίας ταξίαρχο Λάζαρο Καμπουρίδη, για την καθοριστική συμβολή τους στην κατασκευή ενός σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου στον οικισμό «Κάλχας» του Δήμου Κομοτηνής.
Πρόκειται για την κατασκευή αγωγού συλλογής και παροχέτευσης ομβρίων υδάτων, που αποτρέπει οριστικά πλημμυρικά φαινόμενα εντός του οικιστικού ιστού.
Στο Α’ ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηναίων για δροσιά οι ευπαθείς ομάδες τις μέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες

Κλιματιζόμενες αίθουσες για ευπαθείς ομάδες διαθέτει ο Δήμος Κομοτηναίων στο Α ΚΑΠΗ για τις μέρες του καύσωνααπό σήμερα ως την Κυριακη

Έξι κλιματιζόμενες αίθουσες διαθέτει ο Δήμος Ξάνθης για τον καύσωνα
Όλες τις αίθουσες των ΚΑΠΗ διαθέτει ο Δήμος Ξάνθης στους πολίτες που ενδεχομένως τις χρειαστούν τις μέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί από 08:00 το πρωί. μέχρι 08:00 το βράδυ για να προφυλαχθούν από πιθανές θερμοπληξίες, όσοι πολίτες αδυνατούν να βρίσκονται σε δροσερό περιβάλλον.
Σύλλογοι
Αγέλες με τσακάλια και λύκους εντοπίστηκαν στη Νέα Αμισσό Ξάνθης. Καταγραφή ζητάει ο Κυνηγετικός σύλλογος.
Φωτογραφίες που δείχνουν αγέλες με τσακάλια ή λύκους στην περιοχή εκγύμνασης σκύλων Ν. Αμισσού – Κοσσού τράβηξε ένας κυνηγός που εκγύμναζε τα σκυλιά του, όταν αντιλήφθηκε την παρουσία τους σε κοντινή σε αυτόν απόσταση.
Σύμφωνα με τον Κυνηγετικό σύλλογο, το πρόβλημα στην περιοχή με τα 2 συγκεκριμένα είδη έχει ξεπεράσει κάθε όριο, διότι ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και οι επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο.
Ο κυνηγετικός σύλλογος καλεί τους πολίτες να δηλώνουν τις επιθέσεις στο Σύλλογο, για να καταγράφονται στον μητρώο επιθέσεων που έχει δημιουργηθεί.
Έτοιμοι δηλώνουν οι διοργανωτές για το 9ο Πανθρακικό Αντάμωμα στη Δράμα στις 30-1-2

Έτοιμοι δηλώνουν οι διοργανωτές για το 9ο Πανθρακικό Αντάμωμα, που θα γίνει στη Δράμα σήμερα αύριο και μεθαύριο.
Μιλώντας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Δράμας, «Ο Έβρος», Γιώργος Τσακμάκης, έκανε λόγο για μια μουσική πανδαισία ήχων και κυκλωτικών χορών της Θράκης, από μικρούς και μεγάλους, από τους 70 συλλόγους της Θράκης, που δήλωσαν συμμετοχή.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν από Εκθέσεις Φωτογραφίας, από το παρελθόν, στο παρόν και στη Σύγχρονη Τέχνη, επιχειρώντας μια σύνδεση με το μέλλον.
Στις τριήμερες εκδηλώσεις του Θρακιώτικου Ανταμώματος θα πρωταγωνιστήσουν και οι γεύσεις, ενώ δεν θα λείψουν τα δρώμενα, με αυτό να ξεχωρίζει της ηθοποιού Μελίνας Μποτέλλη, η οποία θα απαγγείλει για τους διωγμούς που έχει υποστεί η Θράκη.
Χορηγός Προβολής είναι η ΕΡΤ Κομοτηνής.

Το έθιμο του Κλήδονα την Κυριακή στο Μουσειακό Παραδοσιακό Οικισμό Σαρακατσάνων στη διαστάυρωση Φαναρίου

Την ερχόμενη Κυριακή θα αναβιώσει το έθιμο του Αη Γιάννη του Κλήδονα, στον Μουσειακό Παραδοσιακό οικισμό Σαρακατσάνων Θράκης, στις 8:30 το απόγευμα.
Μετά την αναπαράσταση του εθίμου και του χορού του ταψιού, θα ακολουθήσει γλέντι και χορός με την ορχήστρα του Παναγιώτη Ούτου.
Χορηγός προβολής είναι η ΕΡΤ Κομοτηνής.

Στις 2 Ιουλίου η γιορτή Βύσσινου στην Κομοτηνή
Για 14η χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος η γιορτή Βύσσινου στην Κομοτηνή.
Οπως καθε χρόνο από το 2003 πλην των ετών 2015 και του 2016 που ο παγετός κατέστρεψε τα βύσσινα, ο σύλλογος γυναικών συνοικισμού Ρέμβης θα διοργανώσει και φέτος την γιορτή Βύσσινου.
Η γιορτή θα γίνει την Κυριακή 2 Ιουλίου στις 7 και μισή το απόγευμα στον αύλειο χώρο της Παπαδριελλίου Πινακοθήκης. Οπως είπε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος του συλλόγου Εφη Εξουσίδου θα προσφερθεί στον κόσμο δροσερή Βυσσινάδα ενώ όσοι θέλουν μπορούν να αγοράσουν Βύσσινο γλυκό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι γιορτή Βύσσινου δεν γίνεται πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Πολιτισμός
«Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση», η παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Κούλογλου στην Ξάνθη, σήμερα στις 8 στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου της ΦΕΞ
Τον Στέλιο Κούλογλου και το βιβλίο του «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» παρουσιάζουν σήμερα το βράδυ στις (20.00) στην αυλή του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης, η λέσχη ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της Φ.Ε.Ξ. σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιδηρόπουλος και θα μιλήσουν ο συγγραφέας, ο καθηγητής και στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα Χρήστος Χούχος και ο δημοσιογράφος-διαχειριστής του indexanthi.gr Θοδωρής Μπακάλης.

Δεύτερο Fanari Festival 2017 από την Παρασκευή έως και την Κυριακή με ηχηρά ονόματα του Ελληνικού Μουσικού Πενταγράμμου, στην παραλία Φαναρίου
Ο δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με την KazandB concerts διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό που αγκαλιάστηκε θερμά πέρυσι από το κοινό της Θράκης.Σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της Ροδόπης, στην παραλία Φαναρίου, φέρνουν το Fanari Festival 2017 που θα διαρκέσει από σήμερα έως και την Κυριακή 2Ιουλίου.
Από την σκηνή του θα παρελάσουν και φέτος μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής όπως η Opera Chaotique ft Stamatia Molloudi η ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ ,IMAM BAILDI,BeetRoots,ORHAN “Buzuki” OSMAN,ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΚΚΟΣ,EKMEK
ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ,ΜΠΛΕ & ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΤΣΑΤΣΟΥ,ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC-Για όσους επιθυμούν, υπάρχει η δυνατότητα διαμονής στο Camping Φαναρίου.
Συνάντηση λογοτεχνίας και μουσικής με θέμα: ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ στο Βόλο
Συνάντηση λογοτεχνίας και μουσικής με θέμα: ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ θα πραγματοποιηθεί στο κτήμα του Συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη Πλατανίδια Πηλίου στο Βόλο αύριο 2017, με ώρα έναρξης 9:00 μ.μ.
Στα πλαίσιο της λογοτεχνικής και μουσικής συνάντησης ο Μανώλης Μαυρομματάκης παρουσιάζει αποσπάσματα από την «Αριάγνη» του Στρατή Τσίρκα. Η Νένα Μεντή ερμηνεύει απόσπασμα από την νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη «Ο Κατάδεσμος». Ο Μιχάλης Μητρούσης ερμηνεύει αποσπάσματα από το έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» και ο Σταύρος Μερμήγκης παρουσιάζει αποσπάσματα από τα «Βερολινέζικα χρονικά» του Γιόζεφ Ρότ.
Την παρουσίαση προγράμματος έχουν αναλάβει η Νόρα Ράλλη από την Εφημερίδα Συντακτών και ο Σαμή Καραμπουγιούκογλου από την ΕΡΤ Κομοτηνής
Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη 50χρονος υπήκοος Βουλγαρίας ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 9 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη στον δυτικό κόμβο Κομοτηνής της Εγνατίας Οδού, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 50χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες. Οκτώ (8) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Ιράν και ένας (1) υπήκοος Αφγανιστάν.
Οι μη νόμιμοι μετανάστες, ακολούθως, μετέβησαν στο ΚΤΕΛ Κομοτηνής, προκειμένου να επιβιβαστούν σε λεωφορείο με προορισμό την Θεσσαλονίκη.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου Ροδόπης.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, λύση, συγκεκριμένο, εκλογες, αμθ, τει, θεμα, συριζα, καπη, νέα, κυνηγός, δραμα, συμμετοχή, ελλαδα, ξανθη, βιβλιοπωλείο, festival, opera, μποφιλιου, camping, συλληψεις, κτελ, θεσσαλονικη, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, δημος ξανθης, βουλευτες, αφγανισταν, γωνιες, θεμα, θητεια, θρακη, ιραν, μουσικη, ονοματα, πλαισιο, χορος, ωρα, opera, αμθ, τει, βιβλιο, βραδυ, βυσσινο, γινει, γινεται, γινονται, γλεντι, γρηγορης, δυνατοτητα, δημος, δρωμενα, εγινε, εθιμο, ειπε, υπαρχει, εκθεσεις, εμμανουηλ, ετων, εφημεριδα, τεχνη, ισχυει, θοδωρης, καπη, κυνηγός, κλιμα, κτημα, λεωφορειο, λεσχη, λύση, λογο, μπλε, νενα μεντη, νουβελα, νορα, ομαδα, οκτω, παρουσιαση, περιβαλλον, περιφερειακο, πρωι, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σιδηροπουλος, συμμετοχή, σκυλια, σωμα, σχεδιο, ταλαιπωρια, τμημα, τριτη, υπηκοος, χρηστος, αυλη, μποφιλιου, camping, ειδη, εννεα, festival, γευσεις, γιορτη, γλυκο, υπουργειο, κυριακη, μελετη, ομαδες, ορχηστρα, παυλος, σκηνη, θεματα, θωμα
Τυχαία Θέματα