Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

10:02 12/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Eιδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής12-06-2017
ΕΡΤ
Τέσσερα χρόνια από το επιχειρούμενο μαύρο-Δύο χρόνια επαναλειτουργίας της ΕΡΤ
Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την επιχείρηση της τότε Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2013, να κλείσει την ΕΡΤ με μια πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, η οποία δεν κυρώθηκε ποτέ από την Ελληνική Βουλή ως όφειλε ο σεβασμός προς το Σύνταγμα.
Από

την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισαν να συνεχίσουν την λειτουργία της ΕΡΤ για δύο χρόνια, δίνοντας τη μάχη της ενημέρωσης και της φύλαξης της δημόσιας περιουσίας. Μεγάλο ρόλο στο εγχείρημα αυτό διαδραμάτισαν οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΤ,-κυρίως της Ρόδου 1260, των Χανίων 1512 και της Κομοτηνής 1404- οι οποίοι μετέδιδαν μέσω των πομπών των Μεσαίων κυμάτων που διέθεταν τη φωνή της ΕΡΤ στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Ανάμεσα στους περιφερειακούς σταθμούς που σήκωσαν το βάρος της μετάδοσης του προγράμματος ακατάπαυστα και με προσωπική εργασία, ακόμα και εράνους, η ΕΡΤ Κομοτηνής με τον πομπό των Μεσαίων στους 1404 χιλιόκυκλους.
Τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ στήριξαν οι πολίτες, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ενωμένης κοινωνίας, κάνοντας το εγχείρημα επιτυχές, πρωτόγνωρο και πρωτοποριακό σε όλο τον κόσμο!
Κόμματα
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Ξάνθη
Ολοκληρώθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη η τριήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στην ΑΜ-Θ ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από την Παρασκευή.
Απευθύνοντας την πρώτη ομιλία του σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η Τοπική Οργάνωση Ξάνθης του Κ.Κ.Ε. στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, την Παρασκευή, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τα επιπλέον 2 και… μνημόνια που έχουν ψηφίσει, δεν θα έχουν πού να σταθούν σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας».
Επι πλέον πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προχωρά στη Βουλή σε ένα ακόμα πραξικόπημα. Με διαδικασία κατεπείγοντος φέρνει μέσα σε λίγες ώρες μια τροπολογία – δολοφόνο των εργατικών δικαιωμάτων, των εργατικών -λαϊκών – συνδικαλιστικών ελευθεριών, μέτρα συμπληρωματικά στο 4ο μνημόνιο, που πάλι η ίδια έφερε και ψήφισε, λέγοντας ότι αυτά είναι τα τελευταία μέτρα.
«Το εργατικό-λαϊκό κίνημα, οι σκεπτόμενοι ακόμα άνθρωποι αυτού του τόπου, πρέπει να τους κηρύξουν νέο ανένδοτο αγώνα, μέχρι την οριστική ανατροπή του σάπιου συστήματός τους και του πολιτικού του προσωπικού, με όποια ταμπέλα και αν εμφανίζεται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.
Επιμελητήρια
Πρώτο σε όλη την Ελλάδα το Επιμελητήριο Ξάνθης στην αξιοποίηση προγραμμάτων
Πρώτο σε όλη την Ελλάδα το Επιμελητήριο Ξάνθης στην αξιοποίηση προγραμμάτων.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, για το βραβείο που έλαβε πρόσφατα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 2ου ετήσιου συνεδρίου, με βασικό θεματικό άξονα: «Ελληνικές Πόλεις: Εφαλτήριο Οικονομικής Ανάπτυξης και Αειφορίας για την Ελλάδα».
Επι πλέον ο κ. Μωραΐτης στάθηκε και στο επικείμενο συνέδριο που θα γίνει στην Ξάνθη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο οποίο θα συμμετέχουν 11 χώρες, από Ευρώπη και την Μαύρη Θάλασσα.
Στο συνέδριο θα γίνει παρουσίαση παρουσίαση των κοινών πολιτιστικών και τουριστικών διαδρομών, σε σχέση με αυτές τις χώρες, όπως οι Δρόμοι του Καπνού, Δρόμοι της Ιερουσαλήμ και Άθλοι του Ηρακλή.
Παράλληλα μέσα στο συνέδριο θα υπάρχει και ξεχωριστή ενότητα για τα τοπικά προϊόντα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
«Στην Ξάνθη ειδικά, υπάρχουν 806 προϊόντα που παράγονται και είναι δυστυχώς χωρίς πιστοποίηση. Παράγουμε πλούτο που μπορεί να σταθεί άξια στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, αλλά δυστυχώς χωρίς προστιθέμενη αξία. Πρέπει να παρακινήσουμε τους παραγωγούς να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μωραΐτης.

Πρωτογενής Τομέας
Σε συναγερμό οι κτηνιατρικές αρχές λόγω ευλογιάς στην Τουρκία
Σε συναγερμό έχουν θέσει τις κτηνιατρικές αρχές της ΑΜ-Θ οι πληροφορίες από την Τουρκία περί εντοπισμού κρούσματος ευλογιάς σε κοπάδι που βρίσκεται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το δέλτα του ποταμού Έβρου.
Ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο έχει σταλεί αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξεταστεί το ενδεχόμενο του εμβολιασμού. Η ζημία που υπέστη η ευρύτερη περιοχή από την προηγούμενη έξαρση της νόσου, που είχε έρθει πάλι από την Τουρκία ήταν πολύ μεγάλη και μέχρι σήμερα περίπου ανεπανόρθωτη.

Κοινωνία
Μπλακ άουτ τη νύχτα στην πόλη της Ξάνθης
Γενική διακοπή ρεύματος σε όλη την πόλη της Ξάνθης σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.
Η παροχή ρεύματος διακόπηκε λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, εξαιτίας βλάβης στον κεντρικό μετασχηματιστή στη γραμμή που τροφοδοτεί της πόλη της Ξάνθης, αναφέρουν οι άνθρωποι της ΔΕΗ.
Επι τόπου έσπευσαν οι τεχνικοί των συνεργείων που αποκατέστησαν τη βλάβη μετά από 50 λεπτά, όταν και επανήλθε το ρεύμα σε όλη την πόλη. Από τη διακοπή και λόγω της προχωρημένης ώρας προέκυψαν προβλήματα στην πόλη με συναγερμούς καθώς και σε επιχειρήσεις που λειτουργούσαν εκείνη την ώρα.
Η Αστυνομία την ίδια ώρα ήταν βρέθηκε στους δρόμους της πόλης με περιπολικά και αναμμένους φάρους ενώ η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 6 περιστατικά εγκλωβισμού σε ασανσέρ την ώρα της διακοπής.

Εκπαίδευση
Λειτουργία Εσπερινού Λυκείου στην Κομοτηνή

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ανακοινώνει την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Πρόκειται για την ίδρυση Εσπερινού Γενικού Λυκείου στην πόλη της Κομοτηνής(ΦΕΚ 1918/τ.Β΄/01-06-2017), το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το σχολικό έτος 2017-2018.
Η ίδρυση του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, στο πλαίσιο της διά βίου εκπαίδευσης, αποτελεί έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας προς στους πολίτες της περιοχής μας που δεν ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ελπίζουμε ότι η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει το καινούργιο αυτό σχολείο και η προσέλευση των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας θα δικαιώσει τη μακρόχρονη αυτή προσπάθεια.

Τα σχολεία της Ξάνθης στα σοκάκια της πόλης
Στους δρόμους της πόλης βρέθηκαν την Παρασκευή αρκετά Δημοτικά Σχολεία της Ξάνθης στο πλαίσιο της λήξης των μαθημάτων και των σχολικών δραστηριοτήτων, συμμετέχοντας στις Γιορτές Νεολαίας Ξάνθης.
Σε συνεργασία και με τον σύνολο κρουστών της πόλης, υπό την επίβλεψη της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ολυμπίας Χαμαλίδου, οι μαθητές ξεκίνησαν με την παρουσία των έργων τους στην πλατεία Διοικητηρίου και κατέληξαν στο Πάρκο του Λιμνίου.

Αυτοδιοίκηση
Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής θα υλοποιήσει Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, για παιδιά σχολικής ηλικίας, διάρκειας από 3 έως 31 Ιουλίου.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, παραμύθια, επιτραπέζια παιχνίδια, αινίγματα κ.α. υπό την επίβλεψη φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας του ΔΠΘ, και στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης.
Η έναρξη προγραμματίζεται για την Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 10.00 π. μ. στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Οι δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται κάθε μέρα από 10.00 έως 13.00 το πρωί.
Θα συμμετάσχει περιορισμένος αριθμός παιδιών, με σειρά προτεραιότητας.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 25310-22589.

Σύλλογοι
Ο Εθελοντισμός απαιτεί Εκπαίδευση

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος του Βασικού Σχολείου Εκπαίδευσης Νέων Εθελοντών Διασωστών, που διοργάνωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Ροδόπης.

Ακολουθώντας το μότο: « Ο Εθελοντισμός απαιτεί εκπαίδευση», η ΕΟΔ Ροδόπης, σε συνεργασία με Εκπαιδευτές της κεντρικής διοίκησης αλλά και άλλων Παραρτημάτων της, οδήγησαν τους εκπαιδευόμενους βήμα-βήμα σε αυτήν την οργανωμένη προσπάθεια, που ως στόχο έχει, την προσφορά προς το συνάνθρωπο.

Στόχος της εκπαίδευσης ήταν η θωράκιση του νέου εθελοντή στο βασικό ζήτημα της αυτοπροστασίας.

«Η εκπαίδευση θα είναι συνεχής και θα εμπλουτίζεται πάντα με καινούριες θεωρίες, Πρωτόκολλα και τεχνικές. Ένα μόνο παραμένει ίδιο, αναλλοίωτο στο χρόνο, όπως αποδεικνύεται αυτά τα 20 και πλέον χρόνια που η ΕΟΔ Ροδόπης δίνει το παρόν, συμμετέχοντας όχι μόνο σε επιχειρήσεις και αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και στις διάφορες εκδηλώσεις της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Ροδόπης Στάθης Γκεβρέκης.

Ποδηλατώ, το περιβάλλον αγαπώ
Σε καμπάνια ενημέρωσης των μαθητών των νηπιαγωγείων της Ροδόπης για τα οφέλη της ποδηλασίας συμμετείχε ο Θράκας Ιππέας, ο ποδηλατικός σύλλογος της Κομοτηνής. Μια πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που την αγκάλιασαν με ζέση οι ποδηλάτες του Θράκα Ιππέα στέλνοντας τα κατάλληλα μηνύματα στους μικρούς μαθητές. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν «Ποδηλατώ, το περιβάλλον αγαπώ».
Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις στα νηπιαγωγεία της Ροδόπης και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας σ’ αυτή την ηλικία, από τα 5-6 χρόνια έως τις 10 τα παιδιά θα πρέπει να ασχολούνται με την δεξιοτεχνία πάνω στο ποδήλατο και τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς.

Πολιτισμός
Μεγάλο το ενδιαφέρον για το βιβλίο του Σ. Τζίμα και την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας στην Ξάνθη και Κομοτηνή
Μεγάλη προσέλευση και υψηλού επιπέδου συζήτηση χαρακτήρισε την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα ” Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις” που διοργανώθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή, το βράδυ του Σαββάτου.
Το βιβλίο καταγράφει τις προσωπικές μαρτυρίες του συγγραφέα που κάλυψε ως δημοσιογράφος τα δραματικά και βίαια γεγονότα που σημάδεψαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τον εμφύλιο πόλεμο και μεταφέρει σημαντικές συνεντεύξεις, συνομιλίες και παρασκήνια από τον τρόπο που γράφτηκε ένα κομμάτι της ιστορίας σε ένα σκηνικό τρομερής βαρβαρότητας και βαλκανικών εθνικισμών.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο καταξιωμένος δημοσιογράφος,αναφέρθηκε στους λόγους τους οποίους βασίστηκε η σύμπλευση με το σερβικό παράγοντα, όπως οι συμμαχίες του παρελθόντος και η ορθοδοξία, στην εθνοτική χειραφέτηση που επεδίωκαν οι εθνότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τα τεράστια μίση που αναπήδησαν μέσα από αυτές τις προσδοκίες. Αρνήθηκε ότι ο πόλεμος ήταν θρησκευτικός όπως έχουν υποστηρίξει κάποιοι τότε και τόνισε ότι αν θα είχε ποτέ αυτά τα χαρακτηριστικά, θα ήταν ακόμη σκληρότερος.
Ο συγγραφέας τόνισε ότι η Ελλάδα στις αρχές του ’90 ήταν μια περιφερειακή υπερδύναμη που διαχειρίστηκε τραγικά αυτή της τη θέση και οδηγήθηκε σε διεθνή απομόνωση.
Ο κ. Τζίμας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο του κοινού, που συνάντησε στην Ξάνθη, όσο και στην Κομοτηνή.

Αστυνομικό Δελτίο
Εορτασμός της «Ημέρας Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας»
Δέηση υπέρ των αποστράτων αστυνομικών τελέστηκε χθες στον ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή ως «Ημέρα τιμής των αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας», για την επιβράβευσή τους και την αναγνώριση της προσφοράς τους στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, διακοπη ρευματος, υπουργείο παιδείας, βουλη, συνταγμα, ελλαδα, ξανθη, αλεξανδρουπολη, ΚΚΕ, συριζα, μνημονιο, αθηνα, ηρακλης, δεη, σχολεια, ολυμπια, θεατρο, δπθ, εοδ, προσφορες, βιβλιοπωλείο, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, αξια, τραπεζα της ανατολης, βενιζελος, σαμαρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, πανο ηρακλη, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, σταυροι, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, βουλευτες, επιτραπεζια παιχνιδια, ποδηλατο, χωρες, αινιγματα, αστυνομια, βημα, γωνια, δπθ, εργασια, ζωγραφικη, θαλασσα, ιερουσαλημ, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, υπουργείο παιδείας, ωρα, ασανσερ, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δελτα, δευτεροβαθμια, δευτερα, δυναμη, δυστυχως, εγχειρημα, εθελοντισμος, υπαρχει, εκπαιδευση, εοδ, ετος, ευρωπη, ζημια, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ηλικια, θεωριες, ομιλια, κυβερνηση, κυκλος, λειτουργια, μαυρο, μηνυματα, μοτο, νυχτα, ξημερωματα, ομαδα, παντα, ορθοδοξια, παραμυθια, παιδια, παρουσιαση, περιβαλλον, πιστοποιηση, ποδηλατες, προβληματα, πρωι, ρευμα, ρολο, σεβασμος, συζητηση, σειρα, συγκεντρωση, σωμα, σχολειο, τζιμας, τουρκια, τιτλος, υλοποιηση, φωνη, ωρες, αγορες, δημητρης, δημοτικα, ενωση, ερωτησεις, υπουργειο, κομματι, παιχνιδι, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα