Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 15-02-2017

10:21 15/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 15-02-2017

Πρωτογενής Τομέας
Σταματάει η κυβέρνηση το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες»;
Την έντονη αντίδρασή τους δείχνουν οι πρωτοβουλίες πολιτών του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες», για το προτεινόμενο νομοσχέδιο, από πλευράς κυβέρνησης, για την νομική θωράκιση του κινήματος.
Σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες πολιτών το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες», εδώ και 5 χρόνια, στα χρόνια της κρίσης, έφερε σε απευθείας επαφή το αγοραστικό κοινό με τους παραγωγούς, εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές και αύξηση κατανάλωσης των

Ελληνικών προϊόντων με οδηγό την αλληλεγγύη.
Το μέλος του κινήματος και εμπνευστής, Ηλίας Τσολακίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, έκανε λόγο για δραστική συρρίκνωση πνίξιμο της προσπάθειας αυτής και μάλιστα από μια Αριστερή Κυβέρνηση.
«Φαίνεται πως η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των μεγάλων σούπερ μάρκετ και των εκπροσώπων των Λαϊκών Αγορών, στερώντας τους πολίτες το δικαίωμα να επιλέγουν από πού θα αγοράσουν το προϊόν τους».
Σύμφωνα με τον κ. Τσολακίδη αυτά που ζητάει η κυβέρνηση, δηλαδή οι παραγωγοί να μην βγαίνουν εκτός περιφέρειάς, οι Ενώσεις των πολιτών να γίνουν σύλλογοι, να εγκρίνει τους απολογισμούς ο Δήμους -και να προχωρεί και σε αφαίρεση άδειας- και το κυριότερο, να μην γίνονται παραδόσεις προϊόντων πάνω από 6 φορές το χρόνο.
«Ήδη ετοιμάσαμε μια επιστολή την οποία θα την αποστείλουμε στους αρμοδίους.
Ωστόσο, απορούμε για την μη αντίδραση των Καταναλωτικών Οργανώσεων ανα την Ελλάδα, όπως και το γεγονός πως το συγκεκριμένο θέμα δεν συμπεριλαμβάνεται στα θέματα των Αγροτικών διεκδικήσεων», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Τσολακίδης.
Σημειώνεται πως η διαβούλευση για το νομοσχέδιο λήγει σήμερα το μεσημέρι.

Σύσκεψη στο ΥΠΠΑΤ για τη Μελισσοκομία
Με πρόσκληση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13/2 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευρεία σύσκεψη, με συμμετοχή όλων των φορέων μελισσοκομίας.
Συγκεκριμένα, το νέο Μελισσοκομικό Πρόγραμμα είναι αυξημένο έναντι του προηγούμενου κατά 3 εκ. ευρώ (21 εκ. έναντι 18 εκ.), έχουν προβλεφθεί νέες δράσεις και αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας, τη νομαδική μελισσοκομία και την εφαρμοσμένη έρευνα.
Στη σύσκεψη λύθηκαν επίσης θέματα όπως οι λειτουργικές δαπάνες των κέντρων μελισσοκομίας των δικαιούχων του προγράμματος, της νομαδικής μελισσοκομίας, της καταπολέμησης των ασθενειών των μελισσών, του Ηλεκτρονικού Δικτύου Μελισσοκομίας και γενικότερα συζητήθηκε η ανάπτυξη του μελισσοκομικού κλάδου.
Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκε το σχέδιο της Υπουργικής απόφασης για τα όρια της.

Κόμματα

Ανακοίνωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωση σχετικά με την σύσταση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προέβησαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θράκης. «Η στήριξη και η αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης αποτελεί έναν από τους στόχους της παρούσας κυβέρνησης» αναφέρουν και μιλώντας για την την σύσταση του Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) τονίζουν ότι η σύσταση του συγκεκριμένου τομέα αποτελούσε πάγιο αίτημα της μειονότητας και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την αναβαθμισμένη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.
Ως απάντηση στις επικρίσεις σχετικά με τον λόγο που δημιουργήθηκε ο συγκεκριμένος Τομέας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οφείλουμε να αναφέρουν ότι:
«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης ποτέ δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την σύσταση αντίστοιχου τομέα. Αντίθετα, το Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ., όπου ο τομέας λειτουργεί άτυπα από το 2011, είχε πάρει επανειλημμένα σχετικές αποφάσεις τις οποίες και είχε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας για έγκριση».

Αναφορές στη Βουλή από τον Ιλχάν Αχμέτ
Δύο αναφορές κατατέθηκαν σήμερα από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ. Με την πρώτη, επισυνάπτεται στον υπουργό Υγείας, το ψήφισμα του δήμου Κομοτηνής για την υποβάθμιση στην παροχή υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής και την άρνηση της απεχθούς σύναψης σύμβασης που προτάθηκε από το ΕΟΠΠΥ.
Με τη δεύτερη, επισυνάπτεται στον υπουργό Παιδείας, η ομόφωνη πρόταση της ΕΛΜΕ Ροδόπης σχετικά με την αναμοριοδότηση των σχολείων β’ βαθμιας εκπαίδευσης του νομού και τους κινδύνους που κρύβει μια πιθανή προς τα κάτω διαβάθμισή τους.

Θέμα: «Θράκη και Κύπρος: τα δύο άκρα του ελληνισμού συναντιούνται…»

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Δημήτρη Συλλούρη και από το ακαδημαϊκό βήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη «Θράκη: το επόμενο βήμα…» φέρνοντας κοντύτερα τα δύο άκρα του Ελληνισμού. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, μεταφέροντας στη Κύπρο την αγάπη και την αλληλεγγύη του Θρακικού Ελληνισμού προς τη Μεγαλόνησο.
Ο Μητροπολίτης, που ήταν καλεσμένος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με την Ιερά Σύνοδο της Κύπρου.

Αυτοδιοίκηση

«Επίσκεψη του Ρώσου Πρόξενου στον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης»
Τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Alexander Shcherbakov, υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης,Νίκος Τσαλικίδης στο γραφείο του στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Shcherbakovστην περιοχή μας.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού διήμερου μεταφοράς των υπηρεσιών του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στην Κομοτηνή, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου «Γεώργιος Παυλίδης» της ΠΕ Ροδόπης, για την εξυπηρέτηση των Ρώσων υπηκόων που διαμένουν στην περιοχή της Ροδόπης και της Ξάνθης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κατά τη συζήτησή τους ενημέρωσε τον Πρόξενο για θέματα που άπτονται των βιομηχανικών και αγροτικών θεμάτων. Επιπλέον συζητήθηκαν άμεσοι τρόποι συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Στο τέλος της συζήτησης, οι δυο πλευρές δεσμεύθηκαν για μια εκδήλωση στο άμεσο μέλλον στην Κομοτηνή με στόχο την προοπτική της αγροτικής ανάπτυξης στην περιοχή μας και την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πρόταση Εμείς… η Πόλη
Πρόταση χρηματοδότησης για τη δημιουργία «Πράσινης Πόλης» κατέθεσε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «εμείς η πόλη» κα Φελίνα Καζάκου προτείνοντας την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πρόγραμμα προσφέρει χαμηλότοκά δάνεια, με σταθερό επιτόκιο περίπου 2,5 % και μπορεί να χρηματοδοτηθεί η αλλαγή όλων των λαμπτήρων φωτισμού του Δήμου με νέας γενιάς τεχνολογίας LED , η δημιουργία φωτοβολταικού πάρκου και η ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς.

Ψήφισμα για την μη κατάργηση του αστυνομικού τμήματος Νέας Καλλίστης από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής
Ψήφισμα κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής η δημοτική παράταξη της Φελίνας Καζάκου “εμείς η πόλη” . Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και θα αποσταλεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητά να μη καταργηθεί το αστυνομικό τμήμα της Νέας Καλλίστης δεδομένου ότι καλύπτει όλη την παραλιακή ζώνη Αρωγής Φαναρίου. Μάλιστα στο δημοτικό συμβούλιο έγινε ακόμη μια πρόταση η επανασύσταση του ΑΤ Αιγείρου ενω από την πλευρά του ο δήμαρχος Κομοτηναίων πρότεινε καθοδο στην Αθήνα για την διεκδίκηση του τοπικού αστυνομικού τμήματος στη Νέα Καλλίστη.

Υγεία

5 Δομές Πρωτοβάθμιας υγείας στην Ξάνθη
Το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο επισκέφθηκε ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Στρατής Πλωμαρίτης την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα προβλήματα που εντοπίζονται στο τομέα αυτό στην Ξάνθη. Ο Σ. Πλωμαρίτης αναφέρθηκε στις νέες Δομές Υγείας που σχεδιάζονται από το αρμόδιο Υπουργείο, αποκλειστικά για τις πόλεις οι οποίες αποτελούν κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.Ειδικότερα για την πόλη της Ξάνθης σχεδιάζονται 5 νέες δομές, οι οποίες θα παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, με σκοπό την αποσυμφόρηση και του Νοσοκομείου. Απευθυνόμενος στο Δήμαρχο, ζήτησε τη συνδρομή του για την ανεύρεση χώρων, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις συγκεκριμένες δομές, αλλά και για τη χωροταξική τους τοποθέτηση.
Στόχος του Υπουργείου Υγείας όπως δήλωσε ο Σ.Πλωμαρίτης είναι η υλοποίηση των δομών μέχρι τον Ιούνιο.
Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσθεση του Υπουργείου Υγείας και δήλωσε ότι ο Δήμος Ξάνθης επικροτεί τη συγκεκριμένη προσπάθεια, αφού όπως τόνισε το ζητούμενο για όλους είναι η στήριξη των πολιτών ιδιαίτερα σε θέματα υγείας.

Αναστολή άδειας σε φαρμακαποθήκη της Ξάνθης
Μετά από σειρά ελέγχων σε σημεία χονδρικής πώλησης φαρμάκων, ο ΕΟΦ προχωρεί στην αναστολή της άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση στην φαρμακαποθήκη MEDIKE MON. IKE, 3ο χλμ. Ξάνθης-Καβάλας, Ξάνθη, μετά από διαπίστωση της ύπαρξης κρίσιμων μη συμμορφώσεων ως προς την τήρηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών, όπως προμήθεια/πώληση φαρμάκων από μη νομιμοποιημένες πηγές, έλλειψη στοιχείων τεκμηρίωσης για αγορές φαρμάκων.
Η αναστολή ισχύει για χρονικό διάστημα 4 μηνών.
Η φαρμακαποθήκη δεν νομιμοποιείται πλέον να διαθέτει και να διακινεί φαρμακευτικά προϊόντα για το χρονικό αυτό διάστημα, αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΦ στην ανακοίνωσή της.

Σύλλογοι
Πρόγραμμα Φιλοπτώχου
Το Δ.Σ. της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Κομοτηνής, διοργανώνει στις 19 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ Αποκριάτικο γλέντι στην ταβέρνα «ΣΠΗΛΙΑ» . Στις 10 Μαρτίου διοργανώνει εκδρομή στο Μοναστήρι της Μάκρης (Παναγία Έβρου) και στις 24-25-26 Μαρτίου (Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή) τριήμερη εκδρομή στα Μετέωρα – Τρίκαλα – Λίμνη Πλαστήρα.

Πολιτισμός
«2-3 πράγματα που ξέρω για τις πόλεις – για το λαϊκό πολιτισμό»
Στην Λαογραφία της Θράκης αναφερθεί σήμερα στις οκτώ το βράδυ η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου υποψ. διδάκτωρ Λαογραφίας, ΔΠ Θράκης. θα βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει θέματα για τον λαϊκό πολιτισμό.

Συνεδριάζει η Οργανωτική Επιτροπή των ΘΛΕ για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Κομοτηνής
Η Οργανωτική Επιτροπή των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών(ΘΛΕ) συνεδριάζει σήμερα με μοναδικό θέμα τη συμμετοχή ή μη των συλλόγων στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η γειτονική Κομοτηνή το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για μια μικρή παρέλαση και ένα πάρτυ που διοργανώνει ο καρναβαλικός σύλλογος «Τrellacademy.kom» που έχει γίνει γνωστός από τη συμμετοχή του στο θεσμό των ΘΛΕ, ο Σύλλογος Εβριτών της γειτονικής πόλης και ο Δήμος Κομοτηνής.
Οι Trellacademy.kom έχουν στείλει σχετική επιστολή πρόσκλησης προς το Κέντρο Πολιτισμού για να διαβιβαστεί στους συλλόγους.
Πάντως, παρότι το πνεύμα που φαίνεται να διέπει αυτή την πρωτοβουλία είναι εντελώς φιλικό και ενωτικό, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις σε μεμονωμένους συλλόγους ή παράγοντες του Δήμου Ξάνθης. Ήδη πάντως αρκετοί σύλλογοι, μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση της Κομοτηνής.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, υπουργείο παιδείας, ιλχάν αχμέτ, ειδήσεις, ελλαδα, συγκεκριμένο, συμμετοχή, θεσσαλονικη, συριζα, βουλη, εοππυ, ελμε, σχολεια, κυπρος, alexander, τραπεζες, led, αθηνα, νέα, ξανθη, εοφ, χλμ, σπηλια, τρικαλα, αλλαγη ωρας, παρελαση θεσσαλονικη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, προξενειο ρωσιας, αστυνομικο τμημα, δημος ξανθης, βουλευτες, βγαινουν, παρελαση, δημοκριτειο, βημα, δανεια, εοφ, θεμα, ιατρικη, κυπρου, λιμνη πλαστηρα, πλαισιο, προγραμμα, υπουργείο παιδείας, αγαπη, αυξηση, αλληλεγγυη, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, αφαιρεση, αφορμη, αχμετ, βιβλιο, βραδυ, γεγονος, γινει, γινονται, γλεντι, δευτερα, διαστημα, δημος, διοικηση, διοικητης, εγινε, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, εκπαιδευση, ελλειψη, ελμε, εξυπηρετηση, ερευνα, ζητα, ζωνη, ισχυει, θεοδωριδου, ιλχάν αχμέτ, κυβερνηση, λειτουργια, λογο, μελισσοκομια, μετεωρα, νομικη, οκτω, ορια, προβληματα, παρτυ, σαββατο, συγκεκριμένο, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, συλλογοι, σουπερ, σχεδιο, ταβερνα, τμημα, τριτη, υλοποιηση, χλμ, αγορες, alexander, δικαιωμα, εκδρομη, ιδιαιτερα, υπουργειο, led, πηγες, τραπεζα, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα