Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

10:11 18/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκκλησία
Η Λαμπρή στη Ροδόπη
Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάσθηκε και φέτος στην περιοχή μας η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση του Κυρίου.
Ευχή όλων το Φως της Ανάστασης να παραμείνει και να ζεσταίνει τις καρδιές των ανθρώπων, προάγοντας το Καλό την Αγάπη και την Προκοπή.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων, όλη την Μεγάλη Εβδομάδα λειτούργησε σε πολλές εκκλησίες της Κομοτηνής και της Ροδόπης,

ευλογώντας τους πιστούς. Τη ημέρα του Πάσχα επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κομοτηνής και αντάλλαξε ευχές με τους ασθενείς. Σήμερα των Νεοφανών Μαρτύρων στη Θερμή της Λέσβου, Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης, ο κ. Παντελεήμων λειτουργεί και θα κηρύξει το Θείο λόγο, στο παρεκκλήσιο των Αγίων στον Πολύανθο Ροδόπης, που σήμερα γιορτάζει.
Οικονομία-Κυβέρνηση
Αύξηση προϋπολογισμού στα τρία προγράμματα ΕΣΠΑ
Την αύξηση του προϋπολογισμού και των ωφελούμενων στα τρία πρώτα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, κατά την κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών σήμερα στη Βουλή.

Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός: «αυτήν τη στιγμή τρέχουν μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, πάνω από 20 προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης, αυξάνονται συνολικά κατά 156 εκατομμύρια ευρώ οι προϋπολογισμοί τριών δράσεων επιχειρηματικότητας (Ά Κύκλος) που συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον, αύξηση που μεταφράζεται σε περισσότερους από 3.300 ωφελούμενους.

Πρωτογενής Τομέας
Περιμένουν… Κτηνοτρόφοι και Υπουργός… την ερμηνευτική εγκύκλιο…για τις αδειοδοτήσεις
Από τον περασμένο Νοέμβρη περιμένουν οι Κτηνοτρόφοι να εκδοθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος , για τις αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να προχωρήσει γοργά η διαδικασία, μια και μέχρι στιγμής, από τους 125.000 Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, μόνο οι 20.000 είναι νόμιμες.
Από το νέο νόμο που ισχύει, επί ημερών Μπόλαρη ακόμα στο υπουργείο, μόνο 1.000 έχουν νομιμοποιηθεί με το νέο καθεστώς.
«Ενώ η κυβέρνηση έχει τη βούληση να τακτοποιήσει το θέμα και ο νέος νόμος προβλέπει, πως μπορούν να κάνουν αιτήσεις, ωστόσο στις κατά τόπους ΔΑΟΚ, οι υπάλληλοι αρνούνται να ακολουθήσουν την διαδικασία, καθώς υποστηρίζουν πως δεν έχει εκδοθεί ακόμα η ερμηνευτική εγκύκλιος, την οποία υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρέπει να εκδώσουν. Προφανώς κάποιοι αντιμετωπίζουν το θέμα εντελώς συντεχνιακά και βλέπουν να χάνουν προνόμια που κάποτε είχαν, ίσως και οικονομικά οφέλη», υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Σύμβουλος Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Δημήτρης Μιχαηλίδης.
Ο κ. Μιχαηλίδης κάλεσε για μια ακόμη φορά τον νέο αναπληρωτή υπουργό, Ιωάννη Τσιρώνη, να αναλάβει πρωτοβουλία για το ζήτημα.
Περιβάλλον
140 Ευρωπαϊκές Οργανώσεις συμμαχούν για «Ζωντανή Γη» (Living Land).
Χρυσή ευκαιρία να διορθωθούν οι στρεβλώσεις και οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εν όψει της αναθεώρησής της θεωρεί ότι δίνεται η συμμαχία περισσότερων από 140 ευρωπαϊκών οργανώσεων για «Ζωντανή Γη» (Living Land).
Προς τούτο καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως υπογραμμίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι εγχώριες οργανώσεις Ορνιθολογική, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και το WWF Ελλάς, “Η γεωργία έχει σημαντική επίδραση στο φυσικό τοπίο και στην ποιότητα του περιβάλλοντος. Αν και οι αγρότες αντιστοιχούν μόλις στο 4,7% του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης, διαχειρίζονται σχεδόν τη μισή χερσαία έκτασή της, ενώ απορροφούν περίπου το 40% του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Ο γρήγορος εκσυγχρονισμός της γεωργίας και η εντατικοποίησή της είχαν αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα και οδήγησαν σε υπερπαραγωγή προϊόντων, πτώση τιμών και εξάρτηση των παραγωγών από τις επιδοτήσεις, διάβρωση νερού, ρύπανση αέρα, απώλεια βιοποικιλότητας. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις αρχές του Μάη και μπορεί κάποιος να βρει τον σύνδεσμο, είτε πληκτρολογώντας λέξεις κλειδιά στο διαδίκτυο, είτε επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Κινήματα-Εναλλακτικές
1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων και 17η Γιορτή Σπόρων του «Πελίτι»
Το τριήμερο 20-22 Απριλίου διοργανώνεται φέτος η (17η) Γιορτή Σπόρων του «Πελίτι», ταυτόχρονα με την 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων.
Εκπρόσωποι και φέτος από πολλές χώρες της Γης, θα παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους, την διατροφική κυριαρχία και επάρκεια. Επίσης και καλλιεργητές από διάφορες χώρες του πλανήτη μαζί με τους Έλληνες θα δώσουν δωρεάν σπόρους και φυτά. Το ενδιαφέρον και πλούσιο πρόγραμμα (οι πρωινές εκδηλώσεις γίνονται στη «Γη του Πελίτι» και οι απογευματινές στον οικισμό φιλοξενίας του Κ. Π. Ε. Παρανεστίου), βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Πελίτι.
Aυτοδιοίκηση
Έλεγχος της ποιότητας των υδάτων στις ακτές της ΠΑΜΘ

Η παρακολούθηση της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων στις ακτές της Περιφέρειας για την περίοδο 2017-2023, προϋπολογισμού 60.373 ευρώ, εντάχθηκε ως νέα πράξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014-2020.
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου σε 56 ακτές της Περιφέρειας. Τα κριτήρια για την επιλογή των συγκεκριμένων ακτών είναι αν αυτές συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, αν παρουσιάζουν αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και αν δέχονται περιβαλλοντικές πιέσεις.
Οι έλεγχοι θα διενεργούνται με δειγματοληψίες, αναλύσεις και οπτικές παρατηρήσεις για την παρακολούθηση τόσο της μικροβιολογικής όσο και της φυσικοχημικής ποιότητας του νερού ενώ για την κάθε ακτή θα συντάσσεται στη συνέχεια μια «ταυτότητα υδάτων κολύμβησης».

Ενδιαφέρον Σπάρτακου για Παιδικές χαρές
Στο θέμα των παιδικών χαρών αναφέρεται με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Σπάρτακος» αναφέροντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε δική του πρωτοβουλία εξεύρεσης πόρων ειδικά για τις παιδικές χαρές της χώρας. Ο γ.γ. Κ. Πουλάκης ενημέρωσε σχετικά την ΚΕΔΕ και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους δήμους σε καταγραφή των αναγκών τους, συμπληρώνοντας το σχετικό τεχνικό δελτίο μέχρι τις 31 Μαΐου 2017. «Να λοιπόν η λύση που χρειαζόταν η πόλη (και μαζί της όλη η χώρα), σε αυτό το επίπεδο μόνο μπορούσε να βρεθεί κι ευελπιστούμε να υλοποιηθεί ώστε κάποια στιγμή να ασχοληθούμε και με τα σοβαρά προβλήματα που μας ταλανίζουν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τρεις θέσεις εργασίας στον δήμο Αβδήρων
Στην πρόσληψη ενός ατόμου Π.Ε. Παιδαγωγών ή Π.Ε. Νηπιαγωγών (με εμπειρία στη διαπολιτισμική εκπαίδευση) και δύο ατόμων Π.Ε. ή Τ.Ε. Κοινωνικών Λειτουργών και Δ.Ε. Διοικητικών, θα προχωρήσει ο δήμος Αβδήρων για την υλοποίηση της πράξης «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αβδήρων». Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι και τις 21 Απριλίου.
Σύλλογοι-Εθελοντισμός
Οι Εθελοντές Σαμαρείτες φύλακες άγγελοι των δασών
Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού θα στελεχώνουν για μια ακόμη χρονιά φέτος το φυλάκιο της Νυμφαίας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. 48 διασώστες, 23 εκπαιδευμένοι στη δασοπροστασία και στην δασοπυρόσβεση σύμφωνα με τον κ. Κωνταντίνο Ιμανιμίδη, αρχηγό του Σώματος Εθελοντών, Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όλη την καλοκαιρινή σεζόν θα ασχοληθούν με την πρόληψη. Ήδη πήραν το βάπτισμα του πυρός για τη φετινή χρονιά συμμετέχοντας στην κατάσβεση της φωτιάς στον Άνω Μύτικα.

Πολιτισμός
Ξεκινούν οι παραστάσεις «Με Δύναμη από την Κηφισιά…»
Ξεκινούν οι παραστάσεις της κεντρικής σκηνής στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, από τις 20 έως τις 24 Απριλίου, με το έργο «Με Δύναμη… από την Κηφισιά…» των Χαβιαρά-Κεχαγιόγλου.
Τέσσερις γυναίκες αναζητούν ισορροπίες ανάμεσα στην πραγματικότητα και τα όνειρά τους…
Η σκηνοθεσία είναι της Μυρσίνης Λαντζουράκη, η οποία και πάλι έκανε τις 4 ηρωΐδες του έργου, Αλέκα, Φωτεινή, Μάρω και Ηλέκτρα, με τις σκηνοθετικές της οδηγίες να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους ερμηνευτικά.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ασπασία Πιτιλάκη, Ρίτα Μοσχίδου, Χρύσα Ιωαννίδου,Αθανασία Πουπουζή. Σκηνικά-Κοστούμια Ιωάννης Καραγκιουλμέζης. Μουσική Νίκος Ντεκούνης. Επιμέλεια Βίντεο Μιχάλης Δανιήλ Βαμβακάς. Φωτισμός Γιάννης Τζατζανάς. Ρύθμιση ήχου Πάνος Αναστασίου.
Η παράσταση ξεκινά στις 9 το βράδυ στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη 33χρονος υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 9 μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 33χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα μοτοσυκλετιστή
Θανάσιμα τραυματίστηκε 26χρονος ημεδαπός, όταν η δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε, στο 9ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Ξάνθης – Αβδήρων, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 54χρονος ημεδαπός, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά.
Οι δύο ημεδαποί μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, το φως, wwf ελλάς, ανάσταση, φως, πασχα, βουλη, land, ορνιθολογική, sos, wwf, νέα, κεδε, μαΐου, λύση, σταυροι, δηπεθε, ημεδαπός, χλμ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, δωρο πασχα, ηλεκτρα γαλανου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, συλληψεις, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, αποτελεσματα, ημεδαπός, επιδοτησεις, βιντεο, χωρες, το θεμα, αυτοκινητο, δωρεαν, εθνικη, ευχες, ηθοποιοι, ηλεκτρα, θεμα, μουσικη, ονειρα, προγραμμα, φυτα, φως, αγαπη, αθανασια, αυξηση, αιτησεις, ανάσταση, απωλεια, βαμβακας, βραδυ, γεωργια, γινονται, δυναμη, δημος, δηπεθε, δικη, διαδικτυο, δικτυο, ευκαιρια, ευρω, εβδομαδα, εσωτερικων, ισχυει, θειο, θεσεις εργασιας, κεδε, κεχαγιογλου, κυβερνηση, κοστουμια, λύση, λογο, μαη, μαΐου, μεγαλη εβδομαδα, μιχαηλιδης, νηπιαγωγων, ολυμπιακη, ορνιθολογική, πακισταν, περιβαλλον, ποιοτητα, προβληματα, προγραμματα, ραφαηλ, ρυθμιση, ρυπανση, σεζον, συγκεκριμενα, σημερα γιορταζει, συνεχεια, σκηνοθεσια, τμημα, το φως, τρια, τριημερο, υλοποιηση, υπηκοος, φυσικο, φορα, χλμ, ιωαννης, αγγελοι, δημητρης, εξαρτηση, εκκλησιες, εννεα, φυλακες, γιορτη, υπουργειο, καρδιες, λεξεις, μεσογειος, νοσοκομειο, σκηνικα, sos, θεσεις, wwf, wwf ελλάς
Τυχαία Θέματα