Κολομβία: Οι ψηφοφόροι απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες FARC

07:30 3/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την σύμφωνία είρηνης που συνήψαν η κυβέρνηση και η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) για να τερματιστεί μια εμφύλια σύρραξη που διαρκεί 52 χρόνια, απέρριψαν, οι πολίτες της χώρας.

Με καταμετρημένο το 99,91% των ψήφων, το «ΟΧΙ»επικρατεί με 50,22% επί του «ΝΑΙ» που συγκεντρώνει 49,77%, ενώ η συμμετοχή περιορίστηκε σε μόλις 37,28%.

Η συμφωνία, ένα κείμενο έκτασης 297 σελίδων, ήταν το αποτέλεσμα τεσσάρων ετών σκληρών διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας.Περίπου 34,9 εκατομμύρια

ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες για να απαντήσουν με ένα απλό ναι ή όχι στην ερώτηση «υποστηρίζετε την οριστική συμφωνία τερματισμού της σύρραξης και οικοδόμησης μιας σταθερής και διαρκούς ειρήνης;»

Το «ΝΑΙ» έλαβε 6.346.055 ψήφους, πολλές περισσότερες από το ελάχιστο όριο των 4,4 εκατομμυρίων (13% του εκλογικού σώματος) που απαιτείτο.

Όμως για να επικρατήσει έπρεπε να λάβει περισσότερες ψήφους από το «ΟΧΙ», το οποίο—αντίθετα με ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, που του έδιναν 35% ως 45% το πολύ—συγκέντρωσε 6.408.350 ψήφους.

Η κυβέρνηση και οι αντάρτες με τη συμφωνία αυτή επιδίωκαν τον τερματισμό της παλιότερης ένοπλης σύρραξης στην αμερικανική ήπειρο, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 260.000 άνθρωποι, άλλοι 45.000 παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.

Οι πολίτες απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC, παραδέχεται o πρόεδρος της Κολομβίας,Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Δεν παραδίνομαι και θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Προανήγγειλε δε, ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων για να συζητηθεί το πώς θα προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν θα πλήξει τη σταθερότητα της χώρας.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των FARC,Ροντρίγκο Λοντόνιο,διαβεβαίωσε ότι η παράταξή του συνεχίζει να επιθυμεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών και προέβλεψε ότι τελικά «η ειρήνη θα θριαμβεύσει».

Αίθουσα σύνταξης ert.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ

Φωτογραφία Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα