Κολομβία: 254 νεκροί – 43 παιδιά – χάθηκαν στον «ωκεανό λάσπης»

09:51 3/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο απολογισμός των νεκρών από την τεράστια κατολίσθηση λάσπης που κατέστρεψε την πόλη Μοκόα αυξήθηκε σε 254, μεταξύ τους 43 παιδιά, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν στην περιοχή των Άνδεων στη βορειοδυτική Νότια Αμερική.

«Με ενημερώσουν ότι αυξήθηκε σε 254 ο αριθμός των νεκρών», έγραψε ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος στο λογαριασμό του Twitter, μετά την υπερχείλιση τριών ποταμών το βράδυ της Παρασκευής που προκάλεσε «ωκεανό λάσπης».

Τουλάχιστον «43 είναι παιδιά. Η προσευχή μας

τα συνοδεύει. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους», πρόσθεσε σε ομιλία του ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος ανέλαβε να διευθύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης και τις εργασίες αποκατάστασης.

Οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (μαρξιστές FARC) που υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση, πρότειναν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Μοκόα.

Για τον Ουίλσον Τσιλίτο, η τραγωδία μπορούσε «να προβλεφθεί». Ο 22χρονος διασωθείς, που ως εθελοντής βοηθά στις επιχειρήσεις διάσωσης, δηλώνει ότι «όλοι έπαιρναν στα αστεία τη φυσική απειλή που πλανάτο στην πόλη, η οποία περιβάλλεται από τρία ποτάμια».

Στη Μοκόα, μια πόλη 40.000 κατοίκων και πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Πουτουμάγιο, η βροχή σταμάτησε χθες, μετά από μέρες. Οι σφοδρότατες βροχοπτώσεις δεν σάρωσαν μόνο την Κολομβία. Στο Περού προκάλεσαν 101 θανάτους και περισσότερους από ένα εκατομμύριο πληγέντες και στον Ισημερινό, ο απολογισμός είναι 21 νεκροί και περισσότερες από 9.000 πληγείσες οικογένειες.

«Είμαι συγκλονισμένος από την τραγωδία που έπληξε την Κολομβία», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια λειτουργίας στο Κάρπι της βόρειας Ιταλίας.

Είναι η σοβαρότερη καταστροφή που πλήττει την Κολομβία,από την προηγούμενη φονική κατολίσθηση του 2015 στο Σαλγκάρ, εκατό χιλιόμετρα από Μεντεγίν (βορειοδυτικά).

ΠΗΓΗ:Euronews,ΑΠΕ

Σχετική είδηση:Κολομβία: Στους 254 οι νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα