Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας…

12:34 15/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έναν μονόλογο για το φλέγον ζήτημα των διατροφικών διαταραχών, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή μας, παρουσιάζει το Studio Μαυρομιχάλη με τίτλο “Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας”.

Πρόκειται για το έργο της πρωτοεμφανιζόμενης Έρσης Νιαώτη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Στέλλας Κρούσκα, το οποίο συνοδεύεται από σειρά συζητήσεων για τις διατροφικές διαταραχές.

Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου το θέμα είναι «Διατροφικές Διαταραχές – Εθισμός στο φαγητό» και υλοποιείται με καλεσμένους δύο μέλη

από τους «Ανώνυμους Υπερφάγους».

Μετά το τέλος της παράστασης, οι συντελεστές και τα μέλη των ΑΥ θα συζητήσουν πάνω στον εθισμό στο φαγητό, μία από της κυριότερες μορφές διατροφικών διαταραχών.

Στην Ελλάδα, οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι υπάρχουν από το 1983 με πρώτη συνάντηση στην Αθήνα, ενώ σήμερα λειτουργούν φυσικές ομάδες σε 6 πόλεις καθώς και διαδικτυακές συναντήσεις. Οι Ανώνυμοι Υπερφάγοι δεν ασχολούνται απλά με την απώλεια, το κέρδος ή τη διατήρηση του βάρους, την παχυσαρκία ή τις δίαιτες. Το πρόγραμμά τους έχει σκοπό να προσφέρει σωματική, συναισθηματική και πνευματική ανάρρωση σε όσους υποφέρουν από το ψυχαναγκαστικό φαγητό.

Στους ΑΥ θα βρείτε μέλη που είναι νοσηρά παχύσαρκα, υπερβολικά ή μέτρια υπέρβαρα, μετρίου βάρους ή λιποβαρή, άτομα που ελέγχουν τις διατροφικές τους συμπεριφορές ή εντελώς ανίκανα να ελέγξουν το ψυχαναγκαστικό τους φαγητό. Η μόνη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος στους ΑΥ είναι η επιθυμία να σταματήσει να τρώει ψυχαναγκαστικά. Όμοια με άλλα προγράμματα Δώδεκα Βημάτων, ένα βασικό αξίωμα των ΑΥ είναι η ανωνυμία, η οποία προσφέρει στα μέλη ελευθερία έκφρασης, ισότητα και προστασία μέσα στην κοινότητα των ΑΥ.

Οι ΑΥ επισημαίνουν ότι δεν συνδέονται με κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό, πολιτική κίνηση, ιδεολογία ή θρησκευτικό δόγμα και δεν παίρνουν θέση για εξωτερικά ζητήματα. Δεν απαιτούνται εγγραφές ή συνδρομές από τα μέλη.

Το έργο

Μια γυναίκα αποφασίζει να μιλήσει για το πρόβλημα που την βασανίζει. Νευρική ανορεξία και Βουλιμία. Οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι πρόβλημα συναισθηματικό και σωματικό. Συσχετίζονται με έμμονες ιδέες για το φαγητό, το βάρος και το σχήμα του σώματος. Έχουν αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και εμποδίζουν αυτούς που πάσχουν να έχουν μια ευτυχισμένη και παραγωγική ζωή. Προκαλούν σοβαρές βλάβες στη σωματική υγεία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

Στην εποχή της παντοκρατορίας της εικόνας, οι διατροφικές διαταραχές απασχολούν ολοένα και περισσότερο κόσμο. Ένας μονόλογος για ένα πρόβλημα που παρά την έκτασή του παραμένει ταμπού.

Σκηνοθεσία: Στέλλα Κρούσκα

Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί – φωτογραφίες: Κωστής Καπελώνης

Βοηθός σκηνογράφου: Δάφνη Μαλέα

Παίζει η Στέλλα Κρούσκα.

INFO

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Κάθε Δευτέρα στις 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

Κανονικό: 10 ευρώ

Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών: 8 ευρώ

Άνεργοι, ατέλειες: 5 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75’ (χωρίς διάλειμμα)

Συζήτηση 2η: Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Θέμα συζήτησης: Διατροφικές Διαταραχές – Εθισμός στο φαγητό

Studio Μαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134, Τηλ. 2106453330

Keywords
Τυχαία Θέματα